Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespół preekscytacji po korekcie przełożenia dużych pni

Gość Arek

Rekomendowane odpowiedzi

Co to jest zespół preekscytacji?? Mam takie stwierdzenie w wypisie ze szpitala mojego syna Obserwacja w kierunku zespołu preekscytacji.Syn jest po operacji-korekte przełożenia dużych pni(w 3 dobie ). To już 6 kontrola pooperacyjna, ale po raz pierwszy jest taki wpis.DZIĘKI!!!!
witam! zespół preekscytacji to inaczej WPW czyli syndrom Wolfa-Parkinsona-White*a (może groźnie brzmi ale nie bój się). jest to zaburzenie przewodnictwa - ogólnie mówiąc - w wyniku wytworzenia się dodatkowej drogi przewodzenia w sercu czasami dochodzi do błędnych wyładowań i serce zaczyna bardzo szybko bić (palpitacje serca, tachykardia)... w celu usunięcia wadliwej ścieżki można przejść zabieg tzw. ablacji czyli wypalania tych komórek przewodnictwa, które są zbędne i które odpowiadają za te palpitacje... poszukać w google.pl słowa ablacja czy wpw - na pewno znajdziesz dużo informacji. poza tym na tym forum odzywa się duża grupa osób przed i po ablacji - jak np. ja :) pzdr i życzę zdrowia dla Ciebie i Twojego syna sni@danie