Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Podwyższone monocyty i niski poziom neutrofili

Gość heloo222

Rekomendowane odpowiedzi

Gość heloo222

Na badaniach krwi wyszły mi : Monocyty 15,3 % normie 2,0 - 12 ,0 Eozynofile 4,1% nnorma 2,0 - 4,0 neutrofile 49,7% norma 50,0 - 70,0 reszta w miare w normie. Te monocyty troche tak bardziej sa powiekszone, czy sa jakies powody do niepokoju, co to może oznaczac i czy warto powtórzyć badania za jakiś czas badz udac sie z tym do lekarza?

Co znaczy reszta w miare w normie ????Takie niewielkie odchylenia nie są jakoś specjalnie niepokojące .A dlaczego robiłeś morfologię ?Czy masz jakieś objawy ?Możesz miec jakas infekcję lub być tuż po .A dla świętego spokoju idz i pokaz lekarzowi .

Napisze wszystko, moze tak bedzie lepiej cos powiedziec czy nie ma powodow do niepokojów. leukocyty 6,35tys norma 4,00 - 10,00 errytrocyty 5,05mln, 4,2 - 5,4 hemoglobina 14,4g/dl, 12,0 - 16,0 hematokryt 41,40 % 37-47 MCV 82,0 fl 81,0 - 97,0 MCH 28,5 pg 28,0 - 32,0 MCHC 34,8 g/dl 32 - 36 RDV 12,5 % Płytki krwi 224 tys, 150 - 400 MPV 12,1fl PCT 0,3% PDW 15,60 fl. P-LCR 42,3% Limfocyty 30,6% 25,0 - 40,0 Monocyty 15,3%, 2,0 - 12,0 Eozynofile 4,1%, 2,0 - 4,0 Neutrofile 49,7%, 50,0 - 70,0 Bazofile 0,3%, 0,0 - 1,0

Tzn. badania robiłam jakiś czas temu gdy zaczeły się moje objawy : burczenie w brzuchu, zmęczenie,gazy bole glowy.. teraz się nasiliły i postanowiłam przejżeć jeszcze raz te wyniki. Objawy : zmęczenie, burczenie w brzuchu, przełyku, bóle brzucha, odbijanie się, nic mi się nie chce nawet wyjść z domu, brak sił..

To pobierz jakiś czas Ranigast bądz jakiś Omeprazol -tak ze 2 tyg.Warto by na to zmęczenie zrobić hormony tarczycy .Pobierz jeszcze jakiś probiotyk na te jelita -spytasz pani w aptece to ci doradzi jakis dobry typu .Trilac -ze 2 opakowania możesz zjesc .

Robiłam pare dni temu gastroskopię, więc może tam coś wyjdzie. Brałam polprazol nie wiem czy to coś podobnego, ale po tych tabletkach było wiele gorzej (glosne burczenie), ogolnie zle sie czulam po tych tabletkach. A czy przy chorobach tarczycy występują guzki na szyi ?

Zalezy w jakiej okolicy te guzki .Jeśli w okolicy tarczycy czyli z przodu na granicy mostka z okolica krtani to tak .Jelsi gdzie indziej to moga to być powiększone węzły chłonne .To też trzeba wyjasnić .Może jakaś infekcja cię toczy ???A na jelita to ten probiotyk kup .

Wyżej są z lewej i prawej strony dość duże, pokazywałam to pani doktor, ale powiedziała, że to normalne. Kupie probiotyk, jutro zobaczę wyniki tej gastroskopi, ale myśle, że to chyba coś z jelitami by było, a nie z zoladkiem. A czy takie objawy mogłyby być ze stresu, przez psychike *wytworzone*? Bo lekarze zawsze mówili, że to pewnie przez stres, tak samo moja matka. Mam alergie, nie wiem czy to może mieć jakiś związek.

Nerwica i stres moga powodować wszystkiE objawy nawet maskowac się pod przykrywką chorób neurologicznych ale najpierw trzeba poszukac i wyeliminować ewentualne inne choroby .Jeśli pani doktor stwierdziła że te guzki to norma ...hm ....to chyba tak jest i może po prostu wyczułaś jakieś fizjologiczne chachmęcie szyi bo tam jest takich sporo ;)Jęlsi są równolegle rozmieszczone to wskazuje na fizjologię .Stres może dawać objawy jelitowe jak najbardziej .Dla świętego spokoju zrób jeszcze tsh tarczycy .Probiotyk przywróci naturalną florę jelit i na pewno nie zaszkodzi .Gdzies mi się obiło o uszy że przy chorobach tarczycy jest wydzielane za mało kwasu solnego być może po Polprazolu czułas się jeszcze gorzej dlatego ale ręki sobie nie dam obciac .Być może stres ,jakas przebyta infekcja i zaburzenia hormonów nałożyły się i dlatego takie objawy .Najważniejsze że się wziełaś za siebie i zaczełas badania .

Mam niemal te same objawy i bardzo podobne wyniki. Ostatnio doszła jeszcze non-stop podwyższoną temperatura (37) i podwyższone OB do 17. Robiłaś kreatyninę i klirens kreatyniny oraz mocznik+kwas moczowy z dobowej zbiorki moczu? Walczę z tym od 3 lat i wygląda mi to na infekcje nerek.

Gość powodzenia

Jesli nadal szukasz przyczyny to oznacz sobie witamine B12 we krwi, z prawie identycznymi wynikami i objawami ze strony ukl. trawiennego mialam okropnie niski wynik, po miesiacu suplementacji wszystko w normie. oczywiscie zaden lekarz nie zlecil badania, a jak przyszlam z dramatycznym wynikiem powiedzial ze papierkow sie nie leczy tylko ludzi. powodzenia. niedobor b12 powoduje zmiany w szpiku (odwracalne, dzis odebralam dobry wynik) i stad moze byc problem z neutropenią. kolejnego badania zrobić nie zaszkodzi a może uratować Ci życie. pozdrawiam ciepło i życzę zdrowia

PASOŻYTY na bank! Syn takie wyniki miał przy lambliach i wszystkie wymienione przez Ciebie objawy. Lekarz podejrzewał dodatkowo glisdę. Zrób badania kału (kilka razy) w dobrym laboratorium (np. warszawski Feliks ) lub znajdź lekarza, który Cię przeleczy po objawach, bo pasożyty w kale trudno wykryć. Trzeba też zmienić dietę (zero mleka i cukru oraz białej mąki). Nie jest łatwo wyleczyć to dziadostwo. Powodzenia!

Od 3 lat mam podwyższone monocyty i eozynofile ciągle czułem się źle, zmęczony, z brakiem energii, pozostałe wyniki miałem dobre zrobiłem ich kilkadziesiąt (mój wiek poniżej 30). Az w końcu zdecydowałem się na badanie tasiemca z krwi wynik wyszedł dodatni tasiemiec uzbrojony.