Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wynik troponiny przy nieustającym częstoskurczu

Gość zKaszubkamicclo86

Rekomendowane odpowiedzi

Gość zKaszubkamicclo86

Witam serdecznie:) Zostałem skierowany na SOR przez lekarza 1 Kontaktu ze względu na nie ustępujący częstoskurcz. Na SOR zrobiono EKG, badania krwi. Wynik Troponiny 0,014 microg/L [porbrano tuż po przyjęciu] Po 4 godzinach ponownie pobrano krew wynik jest następujący: Wynik Troponiny 0,035 microg/L Panie z SOR po tym wyniku stwierdziły, że mogą wysłać mnie do domu [choc usłyszałem zdanie gdy szeptały i co z nim mamy teraz zrobić]. Dodam, iż miałem skierowanie na oddział kardiologii od lekarza 1 Kontaktu. Co oznacza ten wzrost? Czy właściwie wypuszczono mnie do domu? Czułem się fatalnie.

Prawidłowe stężenie troponin praktycznie przyjmuje się za zerowe. Pojawienie się ich we krwi jest czułym i swoistym wskaźnikiem uszkodzenia komórek mięśnia sercowego. Wykorzystuje się to do rozpoznania świeżego zawału serca, w tym tak zwanego mikrozawału, bowiem ich wyrzut do krwi następuje nawet przy bardzo małym uszkodzeniu komórek. Panie z SOR chyba były niedoświadczone.Nie powinieneś być puszczony do domu bo mógłby to być zawał,tym bardziej że czułeś się fatalnie. Powinieneś porobić badania które by to ewentualnie potwierdziły lub wykluczyły,echo lub sprawdzenie wydolności serca.Z tym nie ma żartów.

Gość zKaszubkamicclo86

Dziękuję za odp. Na ekg, które mi wykonoano później zauważyłem, iż z aanalizy, którą samo ekg wykonało pisało na wydruku niedokrwienie ściany dolnej podwsierdzia. Miałem echo serca robione później i wyszło, iż mam powiększoną opuszkę aorty, kurczliwość idealna, powiększona delikatnie lewa komora oraz frakcja wyrzutowa 64%. Kardiolog stwierdził, że głupota i to nic nie znaczy. Chyba jest ignorantem. Ale jeśli coś było na rzeczy czy jest możliwe abym sprawdził jakimiś badaniami, że serce przeszło kiedyś mikro zawał? Trochę czasu już mineło od tego wydarzenia. Jednak gdyby coś potwierdziło to na pewno nie zostawił bym sprawy tak i porozmawiał z SOR o ich niekompetencjii.