Skocz do zawartości
kardiolo.pl

By-passy a leki

Gość krzysztof1

Rekomendowane odpowiedzi

Gość krzysztof1

Kochani jestem po operacji bay-passow prawie 2 lata.Przed wyjsciem ze szpitala,zrobiono mnie wszystkie badania,holter,wysilkowe,ekg,przeswietlenie,usg,bylem dwa razy w sanatorium,po operacji na rehabilitacji i ub.rok szpital uzdrowiskowy.Czuje sie swietnie,biore leki,duzo spaceruje.Ale od operacji nie robilem zadnych specjalistycznych badan,u nas trudno sie dostac do specjalisty ponad rok czekania a moj problem leki ktore biore takie same od wyjscia ze szpitala i w takiej samej dawce,czy to jest prawidlowo.Biore metocard zk 47,5mg-1 tab,polocard 150mg-1 tab,spironol 25mg-1tab,furosemidum 40mg-1tab,tritace 2,5mg-1tab.Cisnienie mam w normie,sam kontroluje a chodzi o leki czy ta chemie juz musze brac do konca zycia,czy pomalu odstawiac a moze dawke zmiejszyc-co radzicie.

Krzysztofie,nikt na forum nie napisze Ci jakie tabletki masz odjąć czy zmniejszyć ich dawkę,jeżeli czujesz się świetnie to bierz je cały czas tak jak powinieneś.A jeżeli poczujesz się gorzej,wtedy możesz zasięgnąć porady kardiologa,który na pewno będzie wiedział co dodać a co odjąć.W przypadku bypassów branie niektórych leków jest konieczne do końca życia.Nie napiszę że niestety bo ratują one Twoje życie.Wyobraź sobie że to cukiereczki lub witaminy, a w celu ochrony żołądka przed tą życiodajną chemią łykaj codziennie na czczo tabletkę osłonową.

A ja chcę zapytać o ospę wietrzną u młodej osoby dorosłej,waga 60 kg.Przepraszam, że sie tu dopisuje,ale jestem debilem komputerowym i nie wiem jak nowy wątek założyć.Młody człowiek był u równie młodego lekarza,który chyba pierwszy raz widział ospe u dorosłego i nie bardzo sie orientował,szukał w książkach , w notesie itd.Otóż ten lekarz dał mu lek Hascovir 200mg.Moje pytanie brzmi: czy ta dawka nie jest przypadkiem dla małego dziecka,a nie dla osoby dorosłej.Ma to brać 5 X dziennie po 1 tabletce.Czy to nie jest za mało dla dorosłego.Jest coraz wyższa gorączka wieczorem i w nocy przedwczoraj 39,3 a wczoraj 39,7.Drugie pytanie to : jak długo należy brać ten lek.Jakie są kolejne etapy tej choroby ,po czym poznać,że zbliża się zdrowienie.Czy te krosty jakoś zmieniaja swój wygląd?Ile to w sumie moze trwać?A może ktoś zna dodatkowe domowe sposoby, by przyśpieszuyć zdrowienie...

Jestem czwarty rok po operacji bay-passów,operacja przebiegła bez najmniejszych powikłań i dość szybko wróciłem do w miarę normalnego życia i pracy,próba wysiłkowa zaraz po operacji dala pozytywny wynik a moje pytanie dotyczy leków które biorę i które przepisano mi w szpitalu zaraz po operacji,biorę po jednej tabletce na dobę,metocard 47,5mg,polocard 75mg,tritace 2,5,furosemidum 40mg.spironol25mg,moje pytanie brzmi czy muszę te leki cały czas brać,czy mogę coś zmienić,lekarz mój rodzinny nie jest w stanie zdecydować a do kardiologa mam bardzo ciężko się dostać i nadmieniam ze czuje się po operacji bardzo dobrze i to już czwarty rok bez żadnych powikłań,oby tak dalej,poradźcie coś.

Witaj Krzysztof Ja jestem 8 lat po by-pass. Operacje by-pass wykonuje się chorym na chorobę wieńcową. Po operacji dalej jesteśmy chorzy na chorobę wieńcową, z tą różnicą, że nasze tętnice wieńcowe najbardziej uszkodzone /zwężone/ i te najważniejsze są operacyjnie pomostowane. Tak jak przed operacją byliśmy pod opieką kardiologa /kardiochirurga/, tak dalej powinniśmy być. Proponuje koniecznie zgłosić się do kardiologa.Nie modyfikować samemu dawkowania leków. Furosemid, oraz spironol podaje się chorym w pierwszym okresie po operacji. Pozdrawiam- Stanisław