Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Gość aga1974

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od roku czasu mam nadciśnienie 160/110.Mam 37lat.Biorę leki na stałe .Tenaxumn 1 mg i Concor-Cor 2,5mg.Pomagają.Wszystkie choroby związana z nadciśnieniem wykluczone.Moje pytanko?Jaką przyczyną jest wysokie ciśnienie to tzw. dolne,bo koleżanki przestrzegaja mnie że jest to niebezpieczne i dlaczego przy TENAXUM nie wolno pić alkoholu(małe ilości).

Nie jestem lekarzem,ale uważam,ze branie leków przy ciśnieniu jakie ty masz jest zbyt pochopną decyzją.Najpierw należy spróbować ziół i naturalnych metod,a jak po 2-3 miesiącach efektu nie ma [w co wątpie],to wtedy dopiero leki.Mam w rodzinie faceta, który miał 160 na 100 i lekarz [po JEDNORAZOWYM zmierzeniu ciśnienia!] przepisał mu leki.Nie brał ich lecz zastosował się do w. w. wskazówek: schudł ok. 7 czy 8 kilo,prawie codziennie pływał,odpowiednio się odżywiał,pił nalewke z jemioły...PO ok. 3 miesiącach już miał dobre cisnienie.I do tej pory ma- ale do dziś chodzi cały rok na basen i trzyma wagę, je tylko to, co powinien.

Gość jndsanfdsf

Ogólnie alkohol jest nie wskazany choć małe ilości nie powinny zaszkodzić. Co do lekarstw.. sałbo obniżyły Tobie cisnienie..chyba, że to początek kuracji i stopniowe dochodzenie do większej dawki. Dodam, iż ja nadal szukam -przyczyny nadciśnienia u siebie mimo że lekarze twierdzą, iż jest to pierwotne. Robie badania na własną rękę choć to kosztowne ale coraz więcej wskazuje że jestem blisko przyczyny:). Pozdrawiam dociekliwych bo lekarze to lek i problem z głowy. Współczesna medycyna to biznes a nie pomoc chorym.

Nadciśnienie, wysoki poziom cholesterolu sprzyjają zawałowi. Wiec uważam, żę każda osoba, szczególnie po 45 roku życia powinna posiadać w swojej apteczce dla profilaktyki Pakiet Heart 3w1 – zawał serca. U mojej mamy wykazało, że miala zawał i się potwierdziło po badaniu u lekarza. Niektóre osoby późno zaczynają reagować a może być za późno.