Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zachowawcze leczenie zakrzepicy żył głębokich a zmiany miażdżycowe

Gość Utis

Rekomendowane odpowiedzi

szanowny państwo! mój ojciec (l. 68) na początku grudnia ubiegłego roku zachorował na zakrzepicę żył głębokich lewej kończyny dolnej. nie wiadomo, czy przyczyną tego był wcześniejszy upadek czy też wpływ zmian miażdżycowych oraz nadciśnienia tętniczego, na które od wielu lat choruje. w opisie badania dopplerowskiego z dn. 8.12.201 r. czytam „żyła udowa lewa w 1/3 dolnej części uda, żyła podkolanowa lewa oraz żyły głębokie lewego podudzia od 1/3 dolnej części do żyły podkolanowej wydolnione skrzeplinami z niewielką brzeżną odcinkową rekanalizacją”. lekarz internista przepisał ojcu 20 zastrzyków clexane 60 mg, które już dawno wybrał. teraz bierze warfarynę 5 mg 2 razy dziennie, co pozwala utrzymać inr w granicach 2,6 do 2,8. oprócz tego diosminex 0,5 mg ( 1 dziennie), bisopromerck 10 mg (1 dziennie), no i jeszcze moczopędny toramide 5 mg (2 razy dziennie). mam następujące pytania: dlaczego lekarz prowadzi tylko leczenie zachowawcze? czy to normalne, aby nie robić nic ze skrzeplinami? dlaczego nie kontynuuje leczenia clexanem? dlaczego nie kieruje ojca na kolejne usg? czy z góry zakłada, że skrzeplny nie da się rozpuścić? a co będzie, gdy się urwie? czy tak wygląda standardowe leczenie w polsce zakrzepicy kończyn dolnych? być może ktoś z państwa sam (lub ktoś bliski) chorował (choruje) na zakrzepicę i na niektóre z tych pytan może mi udzielić odpowiedzi. bardzo proszę o jakąkolwiek. z góry dziękuję, utis

Ja miałem zator pod kolanem 5cm - noga pod kolanem była twarda jak kamień . w szpitalu przez tydzien nic się nie zmieniło , przez przypadek otworzyłem koreczek zatykający igłę którą miałem wbitą w żyłę , wyleciało trochę krwi ale przy tym spadło ciśnienie w nodze i jakby ten zator na chwilę się cofnoł . Po zamknięciu wenflona ponownie ciśnienie wzrosło i w tym momęcie pękła żyła a zakrzep wylał się do tkanki miękiej , po badaniu doplerem żyła była już drożna ale pozostał mi torbiel w łydce 27cm na 6 cm taki wielki . Gdyby nie lekaż taki staruszek w przychodni-neurochirurg to chyba bym miał z tym torbielem problemy do dziś . Zapisał mi clexane forte 120mg 0,8 ml po 10 dniach wszystko się ustąpiło ,byłem umówiony na zabieg usunięcia tego torbiela i lekarz stwierdził po badaniu dopleram że zabieg jest zbędny . Doszedłem do takiego wniosku że ci ludzie którzy oddają krew chyba nie mają problemów z zakrzepicą .