Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ataki arytmii serca

Gość Marek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam Mam arytmię ataki co 2-3 dni po kilka godzin,pomimo brania leku Biosotal od dawki 3x20mg do 2x160mg nic się nie poprawiło.Corazbardziej ciężko mi się z tym żyje, może ktoś z internautów walczył z tą chorobą i ma jakieś praktyczne rady
Ja również jestem chory na arytmię serca. Walczę z tym wiele lat i na wiele sposobów. Podstawowa sprawa to trafić do specjalisty kardiologa, który ma praktykę kliniczną. Arytmia ma wiele postaci, przyczyn i sposobów leczenia. Trzykrotnie leżałem w klinice i odniosłem pewien sukces. Ta postac arytmii to migotanie przedsionków.Byłem leczony zabiegiem zwanym metodą CARTO. Nie jestem wyleczony, ale jest lepiej.
ano proszę bardzo: CARTO ·System służący do diagnostyki i terapii zaburzeń rytmu serca. ·Metoda oparta o mini GPS (global positioning system) – czujnik pola magnetycznego zlokalizowanym w cewniku – elektrodzie pozwala na przestrzenną lokalizację końcówki cewnika. ·Czas fluoroskopii ograniczony do minimum (ok. 3 min.) – wprowadzenie cewnika do jamy serca (dla wprawnych operatorów – ok. 1,30 min.). ·System współpracuje z wszystkimi standardowymi systemami EP. ·Elektroda jednoczasowo z lokalizacją przestrzenną zapisuje potencjał elektryczny serca w danym miejscu (zapis EKG wewnątrzsercowego). Uzyskany obraz to 3D (trójwymiarowa) mapa jamy serca złożona z ok. 80 punktów. Pokazuje miejsce najwcześniejszej aktywacji (oznaczone kolorem czerwonym) i kolejne fazy aktywacji (kolory od żółtego do purpurowego). ·W „post – procesingu można uzyskać mapę propagacyjną pozwalającą na obserwację przebiegu pobudzenia przez jamę serca (niezwykle istotne w trzepotaniu przedsionków). ·Cewnik – elektroda „2 w 1: cewnik diagnostyczny i ablacyjny (jednym cewnikiem można zdiagnozować i wyleczyć pacjenta, w standardowym zabiegu EP potrzeba ok. 4 cewników diagnostycznych i 2 ablacyjne), zaopatrzony w zegar uruchamiany po podłączeniu do systemu CARTO, który pozwala na pracę czujnika tylko przez 24 godziny. ·Zaburzenia rytmu, które idealnie „nadają się dla systemu: -Częstoskurcz przedsionkowy ektopowy, -Zespół WPW (Wolfa – Parkinsona – Withe’a), -Trzepotanie przedsionków, -Migotanie przedsionków, -Częstoskurcz z blizny (pozawałowej, po zabiegu kardiochirurgicznym, po korekcji wad wrodzonych), -Komorowe zaburzenia rytmu. ·Jedynym zaburzeniem, dla którego terapia systemem jest zbyt droga, jest częstoskurcz nawrotny węzłowy. Elektrody do systemu CARTO nie są kupowane ze środków centralnych i obciążają koszty hospitalizacji. to tyle ile znalazłem na stronie Górnośląskiego Centrum Medycznego (www.gcm.pl/ikk) pzdr!

Przy tej częstości napadów warto skontaktować się z ośrodkiem elektrofizjologicznym i ocenić wskazania do ablacji. U większości chorych można uzyskać całkowite wyleczenie, jednak dokładna ocena ryzyka i korzyści wymaga oceny dokumentacji medycznej (stąd konieczność konsultacji elektrofizjologicznej). Pozdrawiam

Panie Doktorze, skoro Pan się pojawia, to zapytam. Jestem po ablacji (14.07) węzłowego częstoskurczu nadkomorowego. Ciągle mam dodatkowe skurcze komorowe (ale mniej niż przed zabiegiem) i krótkie, kilkusekundowe wstawki czegoś, co wydaje mi się być częstoskurczem, chociaż jest jakby wolniejsze - 120 uderzeń/min i samo przechodzi. Oprócz tego holter zarejstrował 71 tachykardii w ciągu doby. 2 tygodnie temu odstawiłam beto zk (odstawiałam stopniowo). Czy te częstoskurcze mają prawo się pojawiać? Jak długo? Czy to może znaczyć, że czegoś nie wypalono? Trochę mnie to niepokoi. Proszę o jakieś słowo otuchy :)