Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bóle mięśni, ucisk w klatce piersiowej a kołatanie serca a choroba wieńcowa

kevinbray

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,od jakiegos czasu meczy mnie dosc bardzo pytanie czy moje objawy moga sugerowac ta wlasnie chorobe.Mam 31 lat ,sporo problemow i duzo stresu od dobrych 13 lat.Napisze pokrótce co mi dolega i jakie badania robilem itd i prosilbym o porade osob ,ktore przechodzily lub przechodza ta chorobe. Moje objawy to:uczucie zatrzymania pokarmu w gornej czesci przelyku,uczucie duszenia szyi,gardla,bole miesni szyi ,uczucie ucisku w gornej czesci klatki piersiowej(tylko gornej czesci tak jakby 1/3 kaltki piersiowej),bole barkow,i miesni laczacych szyje z barkami,podczas nabierania powietrza na maxa na sile przez pluca czuje bol wlasnie w gornej czesci klatki piersiowej oraz uczucie blokady w szyi,kolatania serca wystepuja u mnie ale to juz od dawna takze za bardzo ich bym nie przypisywal,ogolna nerwowosc,od kilku dni skacza mi miesnie prawej czesci kaltki piersiowej,tzn. jakby drganie wraz ze skurczem,rano budze sie polamany,wszystko mnie boli, mam wrazenie ze czasami mam problemy z oddychaniem zwlaszcza przy wiekszym wysilku tak jakby nie nadazal z nabraniem tlenu,po jedzeniu tez sie ciezko oddycha czasami,najbardziej przeszkadza mi uczucie duszenia w szyi plus jakby cos stanelo mi w przelyku i sciskalo a takze bol w gornej czesci klatki piersiowej laczacy sie z bolami w szyi,ogolnie mam tez bole z tylu plecow,podczas kladzenia sie spac duzy niepokoj,dusznosci,czuje prawie zoladek przy sercu,jakby cos mnie zapychalo w srodku. Jezeli chodzi o badania to robilem badania krwi,moczu,tarczycy,watroba,trzustka,CK(Kinaza fosfokreatynowa),HCV,helicobakter,gastroskopia,ekg spoczynkowe,,holter,rezonans kregoslupa,rtg klatki piersiowej,echo serca,magnez,sod,potas,zelazo,badanie dna oka - nerwica wegetatywna. Morfologia:wyniki dobre tylko ezynofile za niskie ,nie duzo ale za niskie,tarczyca ok z krwi,watroba bylo lekko w gorze ale juz jest ok,trzustka ok,CK mialem 100 a wynik byl od 30 do 200,hcv ok.helicobakter mialem ale bralem leki itd wiec mozliwe ze niema ale musze sprawdzic,gastroskopia - przepuklina przelyku,zapalenie zoladka,reflux - bralem tabletki an zapalenie i jest lepiej wiec moze juz nie ma ale musze powtorzyc gastroskopie,ekg ok,holter robielm jak czulem duzo skurczy dodatkowych i bylo ich ponad 200 ale to bylo ok rok temu od tego czasu bywaly ale max 100 na dobe kilka dni i potem nic ani jednego,kregoslup,mam poczatki zwyrodnienia w calym odcinku itp,rtg ok,echo serca ok - wypadanie platka przedniego zastawki mitralnej i mineraly ok,tzn mialem za duzo zelaza ale sie wyregulowalo.Ogolnie jeszce powinienem zrobic wysilkowe ale problem polega na tym ze sie boje.Jakies 5 lat temu poszedlem zagrac w pilke i w czasie poruszania sie mialem skurcze dodatkowe i chyba dostalem czestoskurcz,tak mi sie wydaje ale pewnosci nie mam-poprostu gdy zerducho mi walilo od biegania po zaledwie 5 minutach nagle przeskoczylo cos i walilo jeszcse mocniej okolo minute potem zwalnialo powoli,przestarszylem sie strasznie i praktycznie 10 lat bez sportu,tzn czasami chodizlem na silownie czy basen ale nic z wiekszym wisikiem na serce bo balem sie ze dostane zawal.Teraz mysle ze powineinem pewno zrobic ale mysl ze moge znowu dostac cos takiego albo zemdleje lub serce nie wytrzyma poprostu mnie zabija,od tego czasu nie czulem nic takiego jakby czestoskurcz bo poprostu nie biegalem.Ostatnio bieglem do pracy przez zaledwie nie cala minute i juz dusilo mine w szyi i w gornej czesci kaltki podczas biegu a jak stanalem to przestalo chyba ze mi sie wydawalo,wiem ze kondycji na pewno nie mam bo wystarczy ze wejde na czwarte pietro i serce wali jak mlot i odrazu przeskakuje.Jestem przerazony i nie wiem co mam robic.

Ok,pytanie z innej beczki,czy podczas wysilku np:szybkiego marszu bol wiencowy spowodowalby ze musialbym sie zatrzymac? Dzisiaj zrobilem taki test dla siebie.Wybralem sie na szybki marsz. Pogoda:zimno,zimny wiatr,slonecznie. Dystans 2,5km tempo ok 3- 4 kroki na secunde. Po okolo 1km nagle pojawil sie klujacy bol w prawej czesci kaltki piersiowej ale ostatecznie az tak bardzo nie przeszkadzal. Oddech po 1 km szybszy i plytszy,oddychalem caly czas przez nos. po okolo 1,5 km tempo juz 3 kroki na secunde. ostanie pol kilometra górka - okolo 300 metrow pod gorke i 200 z gorki. Podczas wchodzenia na gorke tetno skoczylo do okolo 140 - 150 uderzen na minute,tempo spadlo do 2 krokow na secunde.Ostatnie 10 secund wchodzenia na nia poczulem niepokoj w klatce piersiowej i czulem 2 dodatkowe skurcze ,z gorki bylo juz ok.Po dotarciu do celu tetno spadlo juz do 100 uderzen,teraz ok 85.Ogolnie zadnych bolow w klatce,pozniej ciezko juz bylo oddychac gleboko bo bolalo podczas glebokiego wdechu.Samopoczucie ok.Obawiam sie ,ze gdyby to byly 2,5 km pod gorke to juz tak ciekawie by nie bylo.Jutro to samo wybieram sie znowu na szybki marsz.

A jaki cholesterol masz ?Choroba wieńcowa fakt atakuje coraz młodszych ale na nią trzeba sobie zasłużyć :)90 procent przypadków wynika z miażdzycy tętnic wieńcowych .Zostałeś przebadany wskroś -niejeden człek nie ma tyle badań przez całe życie .Jesli masz problem z sercem natury psychicznej -nerwica lub fizycznej (nie rozpoznana wada bądz miażdzyca )nie powinieneś tak forsowac się ćwiczeniami .Jest to zabronione .A lekarzom mówiłes o swoich obawach ?

Cholesterol ostatnio mialem 194 ale badanie bylo okolo 6 miesiacy temu. HDL byl 55 a granica zaczynala sie od 55 a zly byl w normie 112 a granica byla 135.Trójglicerydy 112 a granica 150.Jezeli chodzi o cwiczenia to rozumiem ze bieganie,jazda na rowerze itp powinienem odpuscic?Kiedys gralem w pilke zawodowo do 18 roku zycia i nic mi nie bylo,7 lat pozniej wyszedlem zagrac i po zaledwie 5 czy 10 minutach musialem odpuscic bo serce zaczelo wariowac.Kurcze chcialbym sobie pobiegac ze znajomymi i pograc w pilkoe a tu nici z tego:( Cisnienie w spoczynku mam ok 136 na 85 a gdy sie denerwuje to juz ok 145 na 90 lub 92.Rozmawialem z kardiologiem okolo pol roku temu powiedzial ze moje objawy moga sugerowac chorobe wiencowa ale wtedy nie wiedzialem jeszcze ze moj kregoslup ma poczatki zwyrodnienia a takze ze mam przepukline przelyku i reflux bo sam mi powiedzial ze szanse ze to choroba wiencowa sa male a czasami wywoluja je kregoslup i zoladek.Tylko ze wtedy az tak mnie nie dusilo przynajmniej tak mi sie wydaje,ale tez nie bolaly mnie tak szyja,barki, itp

Hi, Jak sie teraz czujesz? Ja chyba mam podobna chorobe, bo wszystkie objawy jakie opisales wygladaja u mnie podobnie. Badania i pobyt w szpitalu nie wykazaly NIC. Lekarz nakazal mi nawet leki przeciwbolowe przestac brac. Biore ogromne dawki magnezu i potasu - asparaginian i jest lepiej. Duzo lepiej. Ale nadal boli. Stracilam nadzieje, bo lekarze patrza juz na mnie jak na osobe z DEPRESJA. Ale to niemozliwe. Bol mnie przygnebia a nie zycie. Jezeli znajdziesz jakas POMOC to prosze napisz.

Czuje sie tak samo jak sie czulem.Staram sie nie myslec i zajac czyms wtedy poprostu zapominam o tym calym gow....Bede napewno robil inne badania jak badanie na obecnosc grzybow w organizmie,chlamydia,borelioza,zamierzam wybrac sie na badanie skanerem serca ktore jest od tego roku w polsce,cena 800zl podobno ale zdrowie sie ma jedno plus jakies inne mozliwosci.Zainteresowalem sie tez medycyna naturalna,zaczalem robic masaz stop(refleksologia) moze pojde do jakiegos energoteraupety jeszcze,po prostu wyprobuje wszystkie mozliwosci jakie moge zeby sie dowiedziec czy te przyczyny to po prostu stres,przepuklina i reflux czy cos jeszcze nie tak.Niestety zyjemy w takich czasach ze choroby cywilizacyjne dotykaja kazdego i do tego pogon za pieniadzem,problemy itd.

Objawy moga wskazywac na dyskopatie. Mialem bardzo podobne. Pomogl mi lekarz terapii manualnej mowiac ogolnie kregarz. Po ustawieniu kregoslupa wszystkie objawy minely. Nawet nie zdajesz sobie sprawy za ile spraw odpowiedzialny jest kregoslup. Pozdrawiam

Jeśli masz się uspokoić, czy to na pewno nie jest choroba wieńcowa, można zrobić badanie Koronarografię w tomografii komputerowej, to jest badanie bezinwazyjne, wiem, że np. w Enel Medzie robią takie badanie, przedtem kierują Cię do kardiologa na krótką konsultację i kardiolog już się Tobą zajmuje, badanie trwa ok 30 min i wygląda jak zwykła tomografia komputerowa.

Kevinbray, mam podobne cuda co Ty, tyle że w wieku 19 lat. Tyle że u mnie są przeskakiwania mięśni na całym ciele, często teraz jakby w lewym boku (już nie dokładnie na klatce piersiowej), uczucie jakby napięcia w klatce piersiowej. Lekarz słyszał szmer kiedyś, ale echo wykluczyło wadę anatomiczną. EKG całkiem ok, tylko tachykardia zatokowa z nerwów, ale poza tym nic. Czekam na wyniki holtera. Problem z częstoskurczem właśnie jest wredny- mam tylko przy wysiłku takim jak np. siatkówka przy gwałtownym ruchu. Od około pół roku problemu nie ma, bo i nie było takiego sportu. :p

Kevinbray, mam bardzo podobne objawy jak ty. Boli mnie cała klatka piersiowa z przodu + mostek, z tyłu tępy ból między łopatkami, ogólnie mam poczucie obręczy na klatce i uczucie wbitego szpikulca między łopatki. Do tego bolą mnie barki, obojczyk. Ból ten mam on ponad 2 lat. Oczywiście miałam robione prawie wszystkie możliwe badania. Wszystko w normie (jedynie mam cholesterol przekroczony), wykluczono wszystko, został tylko kręgosłup. W styczniu robiłam sobie prywatnie rezonans magnetyczny kr. Piersiowego i wyszło, że mam dyskopatie, zwyrodnienia, nierówne blaszki graniczne i stan zapalny- przeciążeniowy w kręgach TSH 5 i 6. Z wynikami poszłam do neurologa i ortopedy. Oczywiście szpikowali mnie ze sterydami włącznie. Dostałam też skierowanie na jonofereze, właśnie kilka dni temu skończyłam serie. I dalej mnie strasznie boli. Do tych bóli dochodzi ból gardła i obojczyk. Ogólnie jestem osobą bardzo nerwową, rok temu zmarła moja mama na nowotwór (z rozległymi przerzutami). Mam 2 małych dzieci i żyję cały czas w pośpiechu. Oczywiście biorę pod uwagę nerwicę hipochondryczną, bo po tym co przeszłam z mamą ciężko mi jest sobie do tej pory poradzić. Mama kaszlała przez 4 miesiące, chodziła od lekarza do lekarza, pani pulmolog stwierdziła, że ma kaszel psychogenny, a okazało się że to były przerzuty na płuca. Byłam oczywiście u psychiatry, potwierdził u mnie nerwice. Przez ponad 6 miesięcy brałam w małej dawce psychotrop (1/2 tabletki). Może byłam mniej nerwowa, ale klatka, żebra i mostek i tak bolały. Faktycznie mam chwile, że mnie nie boli, wtedy gdy jestem naprawdę wyluzowana. Ale to rzadkość. Jeden z ortopedów mi powiedział, że mam tak spięte mięśnie przykręgosłupowe, że to one mi uszkadzają kręgosłup i stąd też ten ból. Lekarze jak oglądali wynik MRI, to każdy się pytał o moje CRP. Ja mam 1,43 więc nie wskazuje na coś poważnego. Zatem pozostaje mi nadzieja że ten ból co utrudnia mi życie to nerwica + kręgosłup. Uff ! Ale się rozpisałam Pozdrawiam Kaśka

Witam! ja mam podobne bóle raczej odczuwane jako dyskomfort w górnej lewej części klatki piersiowej czasem promoeniujący do lewej ręki narasta po wysiłku... na skurcze dodatkowe pomógł mi magnez ale nie taki zwykły co najmniej 550mg na dobę przez miesiąc potas raczej działa wyciszająco ale nie działa za bardzo na skurcze (w mojej opinii) u mnie powyższe objawy prawdopodobnie spowodowane sa przez mostek mięśniowy nad LAD podejrzewam również kręgosłup... bóle moga byc również spowodowane zaburzeniami nerwicowymi jednak wtedy przybierają charakter bólu klującego, przeszywającego, a ja czuję jakby mi się coś poplątało między żebrami (po wysiłku i po jedzeniu) jak nie minie wybiorę się do kardiologa (ponownie) chociaż lekami to tego za bardzo nie daję rady leczyć z uwagi na dokuczliwe sutki uboczne... polecam próbę wysiłkową - wiele wyjaśnia jak pojawi się ból wieńcowy to na pewno wyjdzie coś na ekg ...