Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie bycia obserwowanym i lęk przed wychodzeniem z domu

Gość potrzebujacypomocy

Rekomendowane odpowiedzi

Gość potrzebujacypomocy

Witam ! Jeśli komuś się zechce to czytać to będę bardzo wdzięczny i z góry dziękuję . Mam 17 lat . Wydaje mi się że mam nerwice lękową . Kiedyś byłem uśmiechniętym chłopakiem który dużo czasu spędzał ze znajomymi , w zasadzie codziennie . Od jakichś 2 lat to się zmieniło . Moje objawy : *codziennie siedzę w domu , nigdzie nie wychodzę - tylko do szkoły * zerwałem kontakt ze znajomymi - teraz nawet nie umiem się porozumiewać z ludźmi - nie wiem o czym rozmawiać itp. po prostu nie umiem nawiązać kontaktu *nie potrafię się skupić na nauce .. codziennie siędzę kilka godzin przy książkach ale nawet do nich nie zaglądam .. leżą otwarte , ja próbuję coś czytać lecz niestety nic nie zapamiętuje *cały czas mam wrażenie że wszyscy się na mnie patrzą i obgadują * no i tu najgorsze .. boję się gdzieś wychodzić .. mam wrażenie że jak gdzieś pójdę to może stać mi się krzywda , że ktoś mnie pobije lub coś takiego .. nie wiem dlaczego tak jest i bardzo mi to przeszkadza zwłaszcza że chodziłem na sztuki walki więc jako tako umiałbym się obronić . Boję się ludzi którzy idą naprzeciw mnie np. po chodniku lub coś No i to chyba wszystko .. co radzicie ? Bardzo proszę o pomoc .. bo przez to jaki jestem niszcze sobie młodzieńcze lata życia ciągłym siedzeniem w domu .. zwariować można :( dziękuję wszystkim którzy postarają się pomódz .. dodam że nie byłem u żadnych lekarzy .. Pozdrawiam !

Sądzę że masz początki fobii społecznej. Im szybciej sieza to weźmiesz tym lepiej bo zapobiegniesz dalszemu rozwojowi choroby. Samo raczej nie przejdzie. Najlepiej skonsultować siez psychiatrą (lekarz jak każdy inny) da ci odpowiednie leki i być moze po jakimś czasie wszystko ustąpi i nie wróci. Napewno jakaś dobra terapia też by sie przydała. Im szybciej sieweźmiesz za to tym większa szansa na wyleczenie