Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Uczucie przeskoków serca i podniesiony puls

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Czytam wiele o arytmii i bardzo proszę kogoś o wyjaśnienie pewnej dla mnie nie do końca zrozumiałej kwestii. W moim przypadku oprócz podniesionego pulsu 90-100 uderzeń czasami do 130 bardzo często mam takie odczucie przeskoków serca, wywracania jakby się na chwilę zatrzymywało. Nie wiem co to jest i oprócz tego że daje ogromny dyskomfort bardzo się tego boję że coś mi się stanie. miałem wiele badań i nic nie wyszło! Najczęściej jest to w pozycji siędzącej; po jedzenieu to niemal norma ale nie tylko. W pozycji stojącej zminiejasza się to. Nie mam juz siły do kogo z tym pójść bo lekarze wydają się mi nie być w stanie pomóc. Chciałbym aby mi ktoś wyjaśnił co to jest arytmia czy kołatanie i co z tym zrobić jak to ograniczyć? Proszę bardzo o pomoc!

Witam..a może ziemowicie masz wypadanie płatka mitralnego,robiłeś kiedyś echo serca?Ja przy wypadaniu płatka też niekiedy czuje taki dyskomfort...takie stukniecie,walniecie,mówie na to -że spadł mi kamień z serca-bo to właśnie takie odczucie.Po tym głośnym grzmotnieciu wydaje mi sie tak jak tobie jakby serce sie na chwilę zatrzymało.Robi mi sie wtedy gorąco ze strachu.Ponoć nic sie z tym nie robi,tylko magnez można łykac i to wszystko.Czy robiłes ostatnio EKG lub byłes u kardiologa?jeśli nie to pewnie trzeba bedzie pujść,pozdrawiam.

Dziękuję za odpowedzi. Miałem robione kilka razy UKG i Holtera całodobowego i chyba ze 4 kardiologów stwierdziło że wszystko jest ok i nie mam się czego obawiać. Dostłem ConcorCor ale po ostatniej wizycie u lekarza stiwerdził że jak chce to mogę go odstawić bo nie widzi nic niepokojącego. Problem polega na tym że od 7 dni coś się stało i praktycznie cały dzień serce mi przeskakuje. Moje tętno niskie jest wtedy gdy mam 78-88 tka mam od wielu lat. Były podejrzenia że to na tle nerwowym. Trochę się boję bo ostatni kilka dni jest naprawdę z tym cieżko. W nocy śpię i jest ok ale jak tylko rano wstanę to po 0,5 h zaczynają sie przeskoki. Z ciśnienim to kiedyś mój lekarz stwierdził że mam nadciśnienie bo przy pomiarze miałem 138/80 140/90 w domu jak mierzę mam na poziomie 135/78 130/78. To drugie rozkurczowe rzadko przekracza 80,83. Sam nie wiem czy znowy iść do lekarza czy to nerwy? Chciałbym żeby mi ktoś poradził co z tym zrobić raz i porządnie bo to jest i męczące i obawiam się tego. Dzięki za odpowiedż i pozdrawiam wszytskich.

Ziemowit, ty się tego przede wszystkim nie bój. Jeśli to są dodatkowe skurcze, to wyluzuj, każdy je ma, tylko niektórzy odczuwają mocniej. Zycie z nimi jest trudne, ale da się wytrzymać. lekami można je trochę wytłumić. Jeśłi masz ich więcej niż 5000 - to zmień jeszcze raz kardiologa, poszukaj takiego, który się zna na zaburzeniach rytmu. Napisz nam tu najlepiej wyniki z ostatniego holtera, to się wspólnie zastanowimy.

Hej..ziemowicie idż koniecznie do kardiologa...innego niz byles wcześniej.Znajdz innego w innym miejscu.Tak to jest że trzeba czasem zmienić lekarza jeżeli nie jest taki jak byś chciał i nie potrafi ci pomóc.Zapisz się jak najpredzej.Życie jest za piekne i za krótkie żeby sie zastanawiać co przyniesie jutro.Może nie powinnam tak mówic ale to z czystej życzliwości..pozdrawiam ziemowicie i życzę ZDROWIA

Do toalety czasami jak podniesie mi sie puls to mi się chcę. Jak biegam to tak jak dzisja zauważyłem że czuję ból w okolicach potylicy i jednocześnie ucisk w klatce przy przeskokach. Szyję mam taką jakby spiętą przez te dziwne przewroty w sercu. Zastanawiałem się czy to może być związane z kręgosłupem. Czuję takie uderzenia gorąca przy tych uderzeniach. Niestety chętnie przesłałbym wyniki Holtera ale zostały w poprzedniej przychodni i nie wiem czy da się je wyciągnąć a chetnie bym udostępnił.Umówię się chyba ponownie do kardiologa. A może ktoś z Was zna jakiegoś dobrego lekarz na Śląsku? Pozdrawiam

To nie **przeskoki** są przyczyną **spiętej szyi** lecz napiete mięśnie karku.Jeśli nie zmienisz diety,kręgosłup tez bedzie wykrzywiany przez napięte mięśnie przykręgosłupowe.Pomyśl--a jeśli serce pracuje prawidłowo w warunkach,które mu stwarzasz? Grożą Ci bóle migrenowe,kłopoty ze wzrokiem,drgania mięśni,rwa kulszowa i podobne przyjemności.Z niewielkim ryzykiem pomyłki mogę Ci powiedzieć,że kawę to Ty pijasz chętnie,czekoladę i jej podobne słodycze do kawy też lubisz.Tłuste smażone potrawy w menu,rzecz normalna.Możesz dodać do tego stres,niedosypianie i będziesz znał powód dlaczego Twoja wątroba się wścieka.A jest to o tyle ważne,że jest ona władcą mięśni,nerwów,ścięgien,krwi.Co dzieje się z naczyniem krwionośnym,które przebiega przez mięsień,który został naprężony?Nie musisz mi wierzyć ale jeśli mam racje,odstaw kawę na tydzień.Praca serca, nieprawidłowa,to skutek nie przyczyna Twoich kłopotów.

Henio przestań bredzić i daj ludziom się leczyć. Gadasz zupełnie jak moja lekarka. Poszłam kiedyś do niej mówię że mam jakieś dziwne uderzenia serca a ona mi mówi, ze to od kręgosłupa. ja jej mówię *słucham? od jakiego kręgosłupa? jak sie Pani zmęczy i wali Pani serce po wysiłku to wpadła by Pani na to, że to od kręgosłupa albo od śledziony czy mózgu?? przecież uderzenia serca są tak charakterystyczne że nie da się tego pomylić z niczym innym. Stara baba będzie mi wciskać jakiś kit o kręgosłupie, wylądowałam na izbie przyjęć pod monitorem i te *uderzenia od kręgosłupa* okazały się skurczami komorowymi. Wiec zastanów sie heniu zanim zaczniesz bredzić, i jak słyszę dobre rady typu *połóż ręce pod nerki i leż tak 10 minut* to szlag mnie trafia, a w czym ma mu to niby pomóc na serce?

23 zalamana, masz racje, nie mozna komus wmawiac czegos bez badan, tak jak Tobie lekarka, ja tez jak bylam u pierwszego kardiologa, to mi powiedzial,ze mam zmienic diete(odzywiam sie dobrze, jestem szczupla osoba). Pytalam kilka razy co dalej z tym co mi sie robi,to powiedziala,ze minie, oczywiscie nie minelo i dopiero jak trafilam do innego lekarza i zrobilam wiele badan to mozna bylo cos powiedziec, a Ty Ziemowit zapisz sie do lekarza, zrob sobie Echo sreca, holter, ekg, mozesz tez zrobic przeswietlenie kregoslupa, bo od tego mozesz miec rozne bole, ale podstawa to badania serca. Smigaj do lakarza jak najszybciej i glowa do gory.

Faktycznie,jak sie nie zna i nie rozumie własnego ciała można być załamaną.Serdeczne dzięki za porównanie mnie do lekarki,to dla mnie komplement,Ona skończyła akademię i ma ileś lat praktyki a jam jest czysty laik,wiem jednak duzo o wzajemnych zależnościach organów wewnętrznych.Jakbyś o tym wiedziała,pomyślałabyś,że mięśnie kręgosłupa mogą być etapem przejściowym do skurczy dodatkowych.No ale Ty uważasz,że lekarz da Ci pigułkę i jesteś jak nowa.To nie tak.Bóle i inne objawy są sygnałem,że TY nie dbasz o swoje ciała i to ma Cię zmusić do myślenia i zmiany postepowanie,trybu życia.Należysz do osób,których nic i nikt nie przekona i nie jest to cecha charakteru lecz jeden z objawów,drugim np. może być gniew.Był facet,który mówił**ufaj ale sprawdzaj**.Ty nie uczynisz ani jednego ani drugiego,poza tym 10 minut nie uleżysz spokojnie.I to też jest objaw.Wcale bym się nie zdziwił,jesli w Twoim mieszkaniu zastałbym idealny,wręcz pedantyczny porządek.I to też byłby objaw.Normalnym byłoby dla mnie,gdyby menstruacja była długa,bolesna i obfita.Ale laik może sie mylić.Jeślim Cię obraził przepraszam,to nie było moim zamiarem.Odstaw kawę.

Kawy nigdy nie piłam i mam przeważnie bajzel w pokoju jeśli Cię to interesuje. Niestety choć byś bardzo chciał to skurcze dodatkowe nie pochodzą od kręgosłupa a jeśli w to wierzysz, to wybacz ale nie będziemy rozmawiać bo to tak jak byś mi chciał wmówić, że święty mikołaj istnieje. Nie licze na cudowne pigułki,a jeśli cieszy Cię porównanie do lekarki która jak się okazało ma zwykle pustki przed gabinetem, no to cóż - Twoja sprawa.

Witaj henio,serdecznie pozdrawiam:))) moze Ty mi cos doradzisz na moje bolace plecy ,podobno od kregosłupa.......przeszłam zabiegi ,łykam leki ,przeciwzapalne i przeciwbólowe i nic poprawy........boli kregosłup ,i przewaga prawej łopatki,czasami łokcie ,kolana ,stopy i dłonie........co o tym myslec ,bo juz mi głowa peka od tego zastranawiania......... jeszcze raz pozdrawiam .......