Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zespól ucisku na pień trzewny

Aniutek

Rekomendowane odpowiedzi

Gość ssasasassa

Przeszłam operacje 2 tygodnie temu, miałam przeciete wiezadło łukowate przepony oraz włokna splotu trzewnego. Operacja mi pomogła, ponieważ profesor bardziej nalegal na przeciecie włókien niz odbarczenie pnia. ale wszystko sie udało jak najbardziej, czuje sie dobrze, brzuch boli jeszcze ale to wiadomo. Mi pomogło, niewiem jak innym.... w końcu moge jesc normalnie :)

Miałam zespół ucisku pnia trzewnego przeszłam operacje, która mi pomogła tak, że dostałam nowe życie. Taka choroba istnieje i jest bardzo niebezpieczna. Dlatego każdy kto ma ten zespół powinien jak najszybciej poddać się operacji i nie bać się, bo operacja w 100 % pomaga.

Gość psycho-farmaceuta

Zespół ucisku na pień trzewny głównie objawia się bólami brzucha, i problemami z perystaltyką jelit. Dochodzi do niedokrwienia jelit a tym samym wszystkich objawów. Pacjent traci na wadze, gdyż bóle poposiłkowe po prostu są na tyle uciążliwe, że odmawia pokarmu (jadłowstręt psychiczny). W pierwszej kolejności niezbędna jest odpowiednia diagnostyka przewodu pokarmowego i wykluczenie innych zaburzeń w tym refluksu, IBS, SIBO, alergii pokarmowych, a także depresji maskowanej czy innych zaburzeń o podłożu psychicznym. W kolejnym etapie do diagnostyki potrzebne jest USG z przepływem dopplera bądź Angio-TK (weryfikacja przepływów trzewnych). Po ustaleniu diagnozy lekarz kwalifikuje Pacjenta do operacji odbarczenia pnia trzewnego. Proszę pamiętać, że istnieją teorie łączące Hashimoto z zespołem ucisku na pień trzewny.

Pozdrawiam ciepło

Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak

psychofarmaceuta@gmail.com