Gość ssasasassa Opublikowano 12 Września 2013 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 12 Września 2013 Przeszłam operacje 2 tygodnie temu, miałam przeciete wiezadło łukowate przepony oraz włokna splotu trzewnego. Operacja mi pomogła, ponieważ profesor bardziej nalegal na przeciecie włókien niz odbarczenie pnia. ale wszystko sie udało jak najbardziej, czuje sie dobrze, brzuch boli jeszcze ale to wiadomo. Mi pomogło, niewiem jak innym.... w końcu moge jesc normalnie :) Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Megan Opublikowano 10 Września 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 10 Września 2017 Miałam zespół ucisku pnia trzewnego przeszłam operacje, która mi pomogła tak, że dostałam nowe życie. Taka choroba istnieje i jest bardzo niebezpieczna. Dlatego każdy kto ma ten zespół powinien jak najszybciej poddać się operacji i nie bać się, bo operacja w 100 % pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mtop Opublikowano 26 Października 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 26 Października 2017 Megan widzę że twoja historia to dość świeża sprawa. Ja walczę z tym od 4 lat... To znaczy chyba z tym bo próbuje się zdiagnozowac. Możesz powiedzieć coś więcej o swoich objawach ? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Joanna789 Opublikowano 1 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 1 Listopada 2017 Megan gdybys mogla napisac cos wiecej. Jakie mialas objawy i jak zdiagnozowano u Ciebie chorobe. Jestem wlasnie w trakcie diagnostyki i mam sporo objawow ktore moja kardiolog uznaje za zwiazane z zespolem. Sama nie wiem co o tym myslec. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Horek Opublikowano 18 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 18 Grudnia 2018 Bóle brzucha mogą być wywoływane poprzez zespół SIBO. Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość psycho-farmaceuta Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Czerwca 2022 Zespół ucisku na pień trzewny głównie objawia się bólami brzucha, i problemami z perystaltyką jelit. Dochodzi do niedokrwienia jelit a tym samym wszystkich objawów. Pacjent traci na wadze, gdyż bóle poposiłkowe po prostu są na tyle uciążliwe, że odmawia pokarmu (jadłowstręt psychiczny). W pierwszej kolejności niezbędna jest odpowiednia diagnostyka przewodu pokarmowego i wykluczenie innych zaburzeń w tym refluksu, IBS, SIBO, alergii pokarmowych, a także depresji maskowanej czy innych zaburzeń o podłożu psychicznym. W kolejnym etapie do diagnostyki potrzebne jest USG z przepływem dopplera bądź Angio-TK (weryfikacja przepływów trzewnych). Po ustaleniu diagnozy lekarz kwalifikuje Pacjenta do operacji odbarczenia pnia trzewnego. Proszę pamiętać, że istnieją teorie łączące Hashimoto z zespołem ucisku na pień trzewny. Pozdrawiam ciepło Psycho-farmaceuta mgr farm. Karolina Wójciak psychofarmaceuta@gmail.com Cytuj Odnośnik do komentarza
ryba92 Opublikowano 8 Października 2025 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Października 2025 Witam serdecznie, jestem po operacji zespołu MALS. Bardzo proszę ludzi zdiagnozowanych i/lub zoperowanych o kontakt. Jest nas tak mało i każdy z nas na pewno ma tyle wątpliwości. Operacja to ratunek życia, z psychiką i samotnością będziemy się męczyć zawsze. Nikt inny nie zrozumie co to znaczy bać się jedzenia, w takim stopniu jak boją się osoby po MALS. Jeżeli ktokolwiek tu zajrzy, proszę o kontakt na mail: tomaszrybakowicz@gmail.com Stwórzmy chociażby i mikro społeczność dzięki której będziemy mogli wymienić się doświadczeniami oraz w przyszłości pomóc innym. Nie musimy przechodzić przez wszystko sami. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi