Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Twardy guzek w piersi u nastolatki

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Mam 19 lat. Jakiś czas temu wymacałam sobie w lewej piersi płaską, twardą kulkę. Wielkością przypomina winogrono, lecz jest spłaszczona i przypomina zgrubiony płat. Nie boli przy dotykaniu. Znajduję się ku dołowi piersi ( tak jakby pod piersią). Z obawy codziennie zaczęłam dotykać, uciskać aż zaczęłam odczuwać sporadyczne i lekkie bóle w tym miejscu, mam nadzieję, że to od tego częstego dotykania. Wiecie, co to może być ?..

W Twoim wieku raczej male prawdopodobieństwo by było to coś poważnego. Ale tak jak Ci piszą - idź do lekarza. Czasami zdarza się tak że młode dziewczyny mają w piersiach takie zmiany i one się same wchłaniają. Też czasami pojawiają się zmiany w piersiach w czasie cyklu, zależnie od jego fazy. Ale skonsultuj się z lekkarzem, on rozwieje Twoje wątpliwości.

*Wszyscy *to niech będą odpowiedzialni za swoje zdrowie i życie i niech o nim decydują a ty musisz zadbać o swoje zdrowie .A potem słyszy się że -oj za pózno pani przyszła.....ja nie straszę tylko radzę a ty się uspokoisz .Zwykłe usg wyjaśni sprawę ,nie musisz od razu sie kroić .

Byłam u chirurga onkologa. Po dotknięciu stwierdził, że to włókniak. Jutro idę na usg sprawdzić, czy znajdują się również mniejsze nie wyczuwalne pod palcami. Strasznie boję się, ponieważ nie chce go usuwać. A wszystko dlatego, że chciałabym znieczulenie miejscowe, a nie ogólne, ponieważ boję się, że nie obudziłabym się po ogólnym. Miał ktoś włókniaka ? Czy na moje żądanie mogę dostać znieczulenie miejscowe ? Jak wygląda cały zabieg ?

Nie każdy guzek w piersi jest groźny, zwłaszcza u nastolatki. Moja 14-letnia odkryła u siebie guzek w brodawce, taki wielkości wiśni.Poszłyśmy do ginekologa. Pani Doktor nas uspokoiła i powiedziała, że należy poczekać do miesiączki i obserwować. Dodała, że guzek mógł powstać na skutek zmian hormonalnych w okresie dojrzewania lub, że może to być włókniak. Okazało się, że guzek sam zniknął po 5-ciu dniach.