Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Drętwienie palców i ucisk u nasady nosa przy lordozie szyjnej

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, mam 23 lata i od 10 lat uprawiam piłke nożną. Moj problem zaczął sie na początku tego roku, mianowicie miałem przez pare dni dziwny tik na czole ( kawałek skóry o srednicy 1-2 cm przesówał się w góre a potem znowu na swoje miejsce) na szczescie to mineło natiomast pojawił sie ucisk u nasady nosa promieniujący na czoło bardziej na lewą stronę, zaznacze ze głowa wogóle mnie nie boli. po paru dniach doszło do tego drętwienie palców u rąk ale tylko w nocy i nie zawsze. Zrobiłem RTG kręgosłupa szyjnego i wyszło tam ze mam spłyconą fizjologicznie lordoze szyjna, początek zwyrodnienia i coś tam jeszcze ... z kręgosłupem lędzwiowym tez nie jest u mnie zaciekawie... A od 2 dni czuje jakby odrętiwnie na powiece lewego oka, i najgorsze jest to że co kolejna rzecz sie pojawia to ja coraz bardziej zamykam sie w sobie i boje sie tym podzielic z kim kolwiek bo obawiam sie że jest to SM ! proszę o jakies wskazówki i pozdrawiam

A może wystarczy iść do neurologa i spytać czy pomaby ci rehabilitacja w przychodni rehabilitacyjnej.Da ci skierowanie.Ale na to trzeba kilka miesięcy czekać.Za ok. 300-400 zł bedziesz miał zabiegi na 2 tygodnie.Pewnie to dźwiganie ci zaszkodziło na kręgosłup.Na zwyrodnienia jest dobra fizykoterapia.Teraz przychodnie rehabilitacyjne p racują na 2 zmiany,więcnawet jak chodzisz do pracy,to po południu lub wieczorem mozesz skorzystać.I nie panikuj.

To nie jest takie proste nie panikować skoro dzieje sie cos z głową i kończynami :( jestem zapisany do neurologa ale nie wytrzymałem do wizyty i zadałem pytanie na forum. Dziwne jest to że specjalnie ten kręgosłup mnie nie boli, tak samo głowa. No nic, bede czekałem na wizyte u neurologa, napisze co mi powiedział. Dziekuje bardzo za odp. pomogła mi troche psychicznie ;) Jezeli ktos miał podobne objawy to proszę o dalsze porady

Sm to choroba która wystepuje rzutami ,najczęściej jest to niedowład kończyny ,utrata wzorku w jednym oku ,podwójne widzenie itp.itd .Dla mnie masz albo nasisk na nerwy kręgosłupa ,jesli u tak młodej osoby są zmiany już na zdjęciu to musi być duży ucisk .Ja na przykład zdjęcie mam super za to rezonans -masakra .Nie cuduj z sm bo nie masz nawet pół objawu .Postaraj się łykać magnez -to że skakała ci skóra na czole to tak zwane fascykulacje -najczesciej brak magnezu je powoduje .To że ci drętwieją palce to też wina kręgów .Uspokój się i idz na luzie do neurologa ,na 100 procent nic ci nie znajdzie .Powodzenia .i przy okazji poproś na rehabilitację skierowanie ,oczywiście wez ze sobą zdjęcia i opis żeby wiedział jakiego rodzaju zabiegi przepisac .

Jak grasz w piłkę nożną,to na pewno nie raz odbijasz piłkę główką.Jak masz jakieś zmiany w kręgosłupie szyjnym,to po mocnym uderzeniem głowa w piłkę następuje gwałtowne napięcie mięśni na szyi i byc moze coś w kręgosłupie sie przesunie i stąd te objawy.Nie martw się,bierz ten magnez z witaminą B6,pij melisę codziennie ,aby ś się uspokoił i nie pękaj.Jeśli w tak młodym wieku już masz zwyrodnienia czy coś w kręgosłupie ,to powinieneś co roku ze 2 tyg. chodzić na rehabilitację.Na kasę chorych możesz się co roku zapisywać.Lekarz 1 kontaktu na podstaiwe wyników badań pisze skierowanie,idziesz do poradni rehabilitacyjnej ,zapisujesz się na termin i chodzisz.To pozwoli dłużej utrzymać twój kręgosłup w dobrej kondycji.Najlepiej to załatwiać w listopadzie każdego roku,gdyż zapisy na kolejny rok są przeważnie w listopadzie lub grudniu.Musisz się sam zorientować jak to jest u ciebie.Masz prawo do darmowych zabiegów ,jeśli jesteś ubezpieczony,.

Czasem dolegliwości takie jak drętwienia od ucisku w kręgosłupie natychmiast mijają,jeśli się kręgosłup rozciągnie----jakieś zwisy na drabinkach czy odpowiednie działania fizjoterapeuty zajmującego się terapią manualną.Powinieneś też uważać na treningu ogólnokondycyjnym- np. dźwiganie sztangi leżąc też może nadwyrężyć kręgosłup szyjny.Czekaj spokojnie na wizyte u neurologa.Poproś o skier. na rehabilit.

Dziekuje wam serdecznie za pomoc, internet ma ten plus ze mozna w nim spotkac tak pomocnych ludzi jak Wy, ale ma tez złe strony bo jak poczytałem objawy róznych chorób to myslałem o najgorszym ... szczerze mówiąc to co dzieje sie ze mną nie męczy mnie tak fizycznie jak psychicznie... to nie są rzeczy niedowytrzymania, bardziej są dokuczliwe i działają strasznie na psychike. Napewno zrobie zgodnie z waszymy wskazówkami, w pracy tez odpuszcze dzwiganie, pochodze na basen (chyba tez dobrze działa na kręgosłup), w piłkę zrobiłem sobie przerwe ( gram w III lidze wiec treningi mam codziennie). Udam się do odpowiednich lekarzy i napisze co dalej ze mną, może okaże się to też pomocne dla innych. Dziekuje jeszcze raz bo pozytywnie mnie nastawiliście ! Pozdrawiam !

Witam, byłem dzisiaj u neurologa. Dostałem tabletki psychotropowe na ten ucisk/drętwienie u nasady nosa i czoła. Na dretwienie palców dostałem zastrzyki (dokładnie 10) plus tabletki. Lekarz dał mi też skierowanie na rezonans magnetyczny głowy. Jakoś po tej wizycie złapałem małego doła bo powiedział mi po przepadaniu mnie że jest tam jakis małe uchybienie patologiczne czy coś w tym stylu... a i powiedział że moje objawy na twarzy nie mają nic wspólnego z kręgosłupem. Macie moze jakies podpowiedzi, sugestie? Pozdrawiam

Musisz się przygotowac że rezonans głowy trwa długo (chyba że dał ci na samych zatok )i jest straszny przerażliwy huk jakby 17 pociągów towarowych i do tego pospiesznych jechało ci w uszach :)brrrrrrr....ale idz i się uspokój wynikiem a tymczasem bierz zastrzyki i tabletki .A i na zatoki sa bardzo dobre tabletki ziołowe Sinupret badz odpowiednik trochę tańszy Sinulan ,bardzo dobrze oczyszczają zatoki .i przynoszą ulgę .I nie zapominaj o czapce .Powodzenia .

Gość shearerr

Rezonans głowy wyszedł ok... i co ja teraz biedny mam zrobic. chyba zapisze sie do internisty i wybłagam o skierowanie do laryngologa i ortopedy bo wydaje mi sie teraz ze to dretwienie konczyn w nocy a ucisk na czole to dwie rozne sprawy... pozdrawiam