Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Odczucia biorcy serca po przeszczepie

anulkawl

Rekomendowane odpowiedzi

Ja z kolei oglądałam program gdzie człek po przeszczepie -nie pamiętam już jakiego narządu -zaczoł interesować się zupełnie innymi rzeczami niż przed i to nie na zasadzie -z dziwczyn przeszedł na chłopców :)tylko po prostu zmienił mu się charakter i zainteresowania ,apetyt na inne jedzenie itp.itd .ale jaki wpływ może mieć przeszczepienie serca to nie wiem .Również czytałam że po dużej transfuzji krwi ktoś został alkoholikiem praktycznie z dnia na dzień .

Na zachowanie człowieka ma wpływ wiele czynników.Wychowanie, środowisko znajomych i zawodowe, indywidualne predyspozycje genetyczne w postaci pewnych zachowań odziedziczonych po rodzicach. Jednak największy wpływ na zachowanie ma nasze środowisko. Po przeszczepie być może pewne zachowania *dostaje* się od dawcy, ale jestem zdania że zostają one szybko zniwelowane przez inne zachowania wykształcone pod wpływem czynników środowiska. Generalnie zachowania zakodowane są wmózgu, trzeba by mózg przeszczepić by ktoś zachowywał się inaczej, a jak wiadomo to na razie niemożliwe.

Być może wiele osób po przeszczepie serca zachowuje się inaczej niż przed ,co stwarza wrażenie,że może od dawcy cos przejęli....ale myslę,że zmiana zachowania może byc spowodowana stresem,lękiem przed odrzuceniem przeszczepu, złym samopoczuciem itd.---ostatecznie ich zycie wisiało na włosku i żyja jakby na kredyt.Prawie wszyscy zdołali przeciez w ostatniej chwili uciec przed nieuchronną śmiercią.To nie jest łatwe przeżycie.Dlatego po takich przezyciach i zachowanie moze ulec zmianie.Byc może ktoś zajmuje się badaniem tego zjawiska[jeśli ono istnieje].Może ktoś robi bad. psychologiczne kandydatom do przeszczepu i po nim.Kto wie...