Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zażywanie leku Propranolol

Gość kobayashi

Rekomendowane odpowiedzi

Gość kobayashi

Witam mam pytanie Czy PROPRANOLOL można brać wyłącznie doraźnie i czy rzeczywiście ten lek działa w ten sposób, że obniża tętno i ciśnienie. Czy ktoś z was już go stosował i czy jesteście zadowoleni z tego leku ? Pozdrawiam

Jeśli lekarz kardiolog zapisał to bierz a nie pytaj jak działał na innych .Ja kiedyś brałam na dodatkowe skurcze .Kazał ci brać dorażnie to bierz ,kazał stale to bierz stale .Przede wszystkim przeczytaj ulotkę .Sory że tak pisze ale bardzo wkurzają mnie osoby które maja problem idą do lekarza ,ten pisze receptę a potem taki człek nie bierze leku bo się boi albo nasłucha się że komuś innemu nie pomógł .Został przepisany tobie na dane schorzenie więc łykaj .

Gość kobayashi

Kochani spokojnie. Lekarz wypisał mi ten lek ponieważ ostatni tydzień skoczyło mi tętno z 75 do 100. Wypisał mi go na uspokojenie tętna. Dziś moje tętno wróciło do normy więc zastanawiam się czy jest sens go stosować. Zapytałem czy w przypadku kiedy sytuacja się powtórzy można go wziąć doraźnie i czy rzeczywiście jest skuteczny w takiej sytuacji ? Aniu nie ma się o co wkurzać. Ja przestrzegam zaleceń lekarzy ale w tym jednym przypadku mam wątpliwości więc wolę zapytać. Wiem, że lek jest dosyć popularny więc chciałem uzyskać opinię. Czytałem ulotkę i nic takiego tam nie znalazłem. Inna sprawa, że gdyby przestudiować ulotkę dokładnie zwłaszcza skutki uboczne to odechciewa się go stosować :) Dodam, że na nadciśnienie biorę 1 raz dziennie VALSACOR 80 mg - rano Pozdrawiam

Jesli przepisał go dorażnie to możesz go tak brać .Może skok tętna był spowodowany jakimś czynnikiem -za duzo czegoś albo za mało .wpływ pogody lub inne cuda .Nie denerwuje się tylko spotykam wielu ludzi którzy latają do lekarzy ,wychodzą z receptą ,wykupują lek i ......przeczytają ulotkę albo spytają cioci Krysi której po tym leku zrobiło się niedobrze ,albo wezmą 2 tabletki i twierdzą ze lek nie działa więc go odstawiają i idą do lekarza po następny i tak w kółko .

Witam. Biorę propranalol od ponda miesiąca 1 tabletke(40mg) dwa razy dziennie. Byłem na kontroli u lekarza i powiedział, że mogę zobaczyć jak będę sie czuł bez niego. Powiedział, że z taką dawką mogę go PO PROSTU PRZESTAĆ BRAĆ!!! Czy miał rację? Wszędzie jest napisane, żeby odkładać stopniowo. Proszę o jakieś rady. To bardzo dla mnie ważne. Dziękuję

~skowyt, Witaj biorę ten lek od paru ładnych lat i też miała wysoką dawkę oprócz tego biorę inne leki teraz biorę 5mg i jest mi z tym dobrze . Dawkowanie: Doustnie. Dawkę i częstotliwość przyjmowania leku ustala lekarz. Nie należy nagle przerywać leczenia pacjentów z chorobą wieńcową, ponieważ może to spowodować groźne zaburzenia krążenia. Uwaga! Leczenie należy przerwać na kilkanaście dni przed planowanym zabiegiem operacyjnym w znieczuleniu ogólnym.

Ania05 jeśli ktoś ma nerwice lękową boi się nie brać leku i boi się brać lek. Jesli nie masz lęków to nie komentuj zachowań tych, którzy potrzebują rady, pewności.. Ja brałam propranol. Na poczatku miałam brac w ciągłości, ale czułam się po nim źle. Lekarz więc zalecił mi brać go jedynie doraźnie, przy częstoskurczach. Wydaje mi się, że lepszy do ciągłego stosowania jest Betaloc, ale to juz moja subiektywna opinia. Jeśli lekarz kazał brać, to bierz, ewentualnie jeśli będziesz się zle czuć, wtedy się z nim skontaktuj, aby zmniejszyc/zwiekszyc dawke, badz ja zmienic calkowicie.

No to dobrze teraz jak ktoś będzie pytał o coś to niech mu odpisują ludzie z lękami ,bo ja ich nie mam więc nie mogę się wypowiadać ......Pytanie było o lek obniżający tętno a nie o psychotrop ,nie sądze i nie napisane było czy pytacz ma lęki a już na pewno nie napisał że ma nerwicę lekową i w związku z tym boi się brać Propranolol ...

Gość perezz22882

Niema czego się bać dobre na osłabienie częstoskurczu , na mnie działał znakomicie , zatrzymywał 92 - 93% ataków efekt uboczny *symboliczny* troche osłabiony zimne ręce i nogi przez pare minut ale spokojny że nic nie podskakiwało dobry jest polocard. pozatym uspokaja więc działa jak trzeba ale jaka siła działania to zależy od organizmu

Mam pytanie, mam 24 lata i od ponad dwóch tygodni biorę Euthyrox 25 ze względu na niedoczynność tarczycy. Moja lekarka rodzinna przepisała mi też dodatkowo ostatnio Propranolol 10mg, ale nie jestem pewna czy mam go brać codziennie czy tylko doraźnie. Dopiero po przyjściu do domu zaczęłam się nad tym zastanawiać... podczas wizyty osłuchiwała mnie i strasznie szybko zaczęło mi bić serce, powiedziałam, że ogólnie emocjonalnie podchodzę do wielu spraw w życiu i się stresuję, dlatego przepisała mi właśnie Propranolol. Myślicie, że powinnam go brać codziennie czy tylko w przypadku takich stresujących sytuacji i kołatania serca? Dodam jeszcze, że dodatkowo dostałam Hydroxyzinum do brania przed snem. Będę wdzięczna za pomoc.