Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Kłucie w sercu i trudności w nabraniu pełnego oddechu przy skrzywieniu bocznym kręgosłupa

Gość Piotr92

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 19 lat dużo biegam i nawet gdy biegnę lub gram w piłkę 90 min to nic mi nie jest. Rzadko mam też kolki w okolicach brzucha, lecz czasem gdy siedzę na fotelu ,leżę w łóżku lub idę bez pośpiechu do szkoły to miewam dziwne ukłucia. Mam je już około 3 lata do tej pory miałem na nie sposób - mimo dość silnego kłucia starałem się nabrać w płuca możliwie najgłębszy oddech, zazwyczaj 3 wdechy i kłucie zniknęło. Teraz nie mogę nad tym tak łatwo zapanować a w dodatku gdy staram się nabrać głęboki oddech coś jakby *strzyka* tą oznakę można odczuć przykładając rękę do serca lecz nie jestem w 100% pewny że to serce ale na pewno w jego okolicy. Jeszcze jedna raczej istotna rzecz - mam skrzywienie boczne kręgosłupa i moja prawa łopatka wystaje lecz nie jestem pewny czy to ona wystaje czy lewa jest nieco wklęśnięta. Nie byłem z tym u żadnego lekarza bo wydaje mi się że z czasem z moim dalszym treningiem kłucia ustąpią. Lecz proszę o opinię i dziękuję za przeczytanie.

Powinieneś sie udać do lekarza do poradni wad postawy,najlepiej jakbys codziennie wykonywał odpowiedni zestaw ćwiczeń na kręgosłup specjalnie dla ciebie przygotowany[fizjoterapeuta ci pokaże jakie ćwiczenia]. Mając skrzywienie kręgosłupa należy raz w roku całe życie przez 2 tyg. chodzić na rehabilitację i codziennie ćwiczyć.Możesz też udać sie do mgr fizjoterapii zajmującego sie terapią manualną,który bardzo moze pomóc twojemu kręgosłupowi.W twoim wieku już się kręgosłup nie wyprostuje,ale należy dbać o niego, by w przyszłości zwyrodnienia nastąpiły jak najpóźniej.Może te kłucia to nie od serca,ale od krzywego kręgosłupa.Skrzywienie w odcinku piersiowym powoduje,że z jednej strony żebra naciskają na mostek i może od tego cie kłuje.Trzeba to sprawdzić.A sam możesz wykonywać często zwisy[np; przechodząc koło placu zabaw zwisać chwilę na drabinkach.Albo kup sobie taki drążek w sportowym sklepie,który instaluje się w futrynie drzwi.Gdy kręgosłup się rozciągnie,jakiś ucisk może ustąpić.Ale to do omówienia z lekarzem.Na kłucie serca można się napić neospasminy.Jednym słowem idź do lekarza.Może po jakimś wysiłku ci się to dzieje.Musisz sam zaobserwować.