Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ablacja - kompendium wiedzy

Gość arrrtur

Rekomendowane odpowiedzi

Mojra, jak najbardziej powtarzać. Ja miałam dwie ablacje (dzień po dniu i też u dra Steca) i nie miałam żadnych wątpliwości, czy dobrze robię - teraz po arytmii nie ma śladu, czuję się świetnie. Ty też masz duże szanse na całkowite wyleczenie, życzę Ci tego serdecznie i nie poddawaj się, warto spróbować.
Witam Mam na imię Iwona mam 42 lata Na początku roku 2009 mam mieć zabieg ABLACJI. Od ponad roku nie byłam z wizytą u Kardiologa bo dobrze się czułam , na zabieg czekam juz dwa lata. W tym miesiącu wybieram się do kardiologa bo znów powróciły silne bóle arytmii z którymi nie umiem sobie poradzić bez leków. Czy pomiomo przerwanego leczenia będę mogła mieć zabieg ABLACJII ? Skierowanie na zabieg wypisał lekarz który juz w przychodni mojego rejonu nie pracuje i czy w związku z tym skierowanie jest nadal aktualne. W Styczniu 2007 roku lerzałam w szpitalu miejskim z powodu nasilenia ARYTMII i wspomniałam ordynatorowi odziału wewnętrznego że mam skierowanie na ten zabieg , pan ordynator stwierdził że ze z dokumentacją choroby którą posiadam ( czyli tylko wypisy ze szpitali oraz wspomniane skierowanie na zabieg ) zadna klinika mi tego zabiegu nie wykona. Proszę o wyjaśnienie mi tej zagmatwanej diagnozy oraz o podanie ewentualnych badaniań które powinnam zrobić aby móc zakwalifikować się na zabieg ABLACJI. Dziękuję i proszę o szybką odpowiedz Iwona
Czesc Iwono,ja tez czekam na ablecje.Mam miec robiona w zabrzu za jakies 2-4 lat,czekam od roku.Tez juz wyladowaam w szpitalu wym czasie z powodu arytmii,jednak bede miec ja wykonana.Moi lekarze tez mowia mi ze nie potrzebna jednak kardiolodzy uwazaja inaczej,dlatego to ich slucham.Nie chce tak dlugo czekac na zabieg i kontaktowalam sie z Aninem w w-ie termin wizyty u profesoram mam na 8 pazdziernika,moze on tam u siebie zrobi mi ja szybciej,chce zalozyc rodzine a bez ablacji to nie mozliwe.Co do twojego pytania,oczywiscie ze nadal czekasz w kolejce na ablacje,to ze nie bylas przez ten czas u kardiologa o niczym nie swiadczy,przeciez na ablacje dostalas osobne skierowanie.
iwona nie wiem czy takie skierowanie wazne ja lezalam w szpitalu na kardiologi i tam zostalam zakwalikowana na ablacje, telefonicznie zostalam powiadomiona przez lekarza ktory pozniej byl przy zabiegu dwa tygodnie po wyjsciu ze szpitala mialam sie zglosic na zabieg poniewaz mialam robiona w trybie szybkim migotania przedsionkow mialam prawie caly czas nie dzialaly zadne leki.a skierowanie to musisz miec do szpitala od rodzinnego lub od kardiologa ale termin ustala szpital
Witam Tydzień temu byłem na konsultacji u prof Walczaka z powodu arytmii komorowej pan profesor skierował mnie na ablacje metoda mieszana.Czy ktos wie co to oznacza, termin mam na wrzesen ablacja w Warszawie, ale nie wiem czy się zdecyduje boje sie ze może byc gorzej niż jest ,nie wiem co znaczy metoda mieszana? Jesli miał ktos ablacje w Warszawie napiszcie
Witam. PROSZE O POMOC. Czy moze ktos mi powiedziec co oznacza -supraventricular ventricular ectopy- mam zaburzeninia pracy serca. Moje serce bije nierowno. Ostatnio wyladowalem w szpitalu poniewaz mialem cos w stylu palpitacji. to zanczy moje serce po prau uderzeniach stawalo na chwile. Zrobili mi ekg, echo serca i zalozyli holter okazalo sie ze mam supraventricular ventricular ectopy. MIeszkam w Irladnii wiec trudno mi sie dogadac z lekarzem. Lekarz powiedzial ze mam sie zglosci za 6 tygodni na konsultacje z kardiologiem ale dziisaj znowu serce zaczalo stawac mi na chwile. minal zaledwie tydzien od pobytu w szpitalu. Mozecie mi powieciec co to jest i czy jest to grozne? prosze bardzo sie martwie.
Witajcie, Własnie dziś wieczorem dowiedziałam się że za dwa tygodnei będe miała zabieg ablacji, mam ok 20 tysięcy dodatkowych skurczy komorowych w ciagu doby... mam mieć ten zabieg w W-wie na Kaczej, czy coś wiecie o tej klinice i grupie lekarzy stamtąd? podobno to CI sami co na Banacha? Proszę i informacje, może ktoś z Was miał tam już robiony zabieg?
Cześć fantasia Dla Ciebie, jako pacjenta nie ma to żadnej różnicy. Mówię o odczuwaniu, a nie o skuteczności zabiegu. Bo wiadomo, ze ta jest znacznie większa.Po prostu, przez nacięcie którym wprowadzane są elektrody, wprowadza się także głowice aparatu usg. Nie martw się brzmi to grożnie- głowica. Ale tak naprawdę nie poczujesz, ze przez koszulkę wprowadzają Ci dodatkowy element. Piszesz, ze miałas juz ablację, to wiesz jak to wygląda. Jest parę plusów. Oprócz dokladniejszej diagnostyki- bo nie wszystko widac na echu sprzed zabiegu, nawet jeśli było to echo przezprzełykowe, to jest to dodatkowy element obserwacji Twego serca w czasie zabiegu. Jeśli np masz kłopoty z uzyskaniem dokładnego obrazu Echo / otyłość, choroby płuc, deformacje/ to takie echo najdokladniej pokazuje budowę serca . I najważniejsze. Wewnątrzsercowe echo pomaga szybko wykryć ew skrzepliny, które moga powstać w czasie zabiegu i po ich dokładnym zlokalizowaniu, umożliwic bezpieczne pozbycie sie kłopotu. Na marginesie. Widać, ze masz ablację w dobrze wyposażonym, nowoczesnym ośrodku.
Aj kozar dziękuję Ci bardzo za te informacje!Moja ciekawość już została zaspokojona. Ja tu myślałam ,że może będę mieć wkłucie w dwóch pachwinach ,albo jeszcze gdzie indziej ,ale widzę ,że wszystko po staremu :) To dobrze :) jeszcze raz dziękuję Ci bardzo!
Zaraz, zaraz. Aż tak się nie napalaj. To czy wkłucie będzie w jedną, czy w obu pachwinach zależy od rodzaju ablacji. Nie straszę, ale żebyś się nie zdziwiła. Oczywiście pogadaj przed ablacją z lekarzem. Na razie głowa do góry, bo niezależnie od liczby wkłuć, ważne że masz juz termin i szansę na skonczenie z migotaniem.
Gość bezinteresowny
Witam, mam sie zglosic do anina 16.09 a dzien pozniej miec badanie elektrofizjologiczne polaczane z ewent.ablacja(jesli bedzie potrzebna/mozliwa). Poniewaz to wszystko bylo troszke w biegu zalatwiane nie dostalem zadnej informacji o szczepieniach wczesniejszych-a cos mi sie o uszy obilo,ze takowe sie robi, stad moje pytanie czy i jakie szczepienie i kiedy mam przed tym badaniem/zabiegiem zrobic? pozdr staszek
Szczepienie przeciwko żółtaczce typu B - konieczne przy wszystkich planowanych zabiegach i operacjach. No to śpiesz się, bo musisz zrobić 2 szczepionki, by przeciwciała się wytworzyły. Drugą szczepionkę robi się miesiąc po pierwszej i po 2 tygodniach od drugiej można już iść na zabieg. Czyli łącznie minimum 6 tygodni od pierwszej szczepionki - a to jak widzę w Twoim przypadku za mało czasu.
witam, ja mam mieć ablację metodą catro w najbliższy wtorek. Pierwsza nie udana dostałam blok przedsiąkowo-komorowy. Teraz mam migotanie przedsionków i mam nadzieje, że się tego pozbędę . Należe to grupy skomplikowanych przypadków. O chorobie dowiedziałam się 2 miesiące temu . Liczę że zabieg będzie udany i będę mogła w końcu wrócić do moich kochanych córeczek za którymi bardzo tęsknię.
Witam! Ja jestem dopiero kilka dni po ablacji i można powiedzieć, że czuję się dobrze. Takiej traumy jak w dzień zabiegu nie przeżyłam nigdy, dostałam znieczulenie ale tak naprawdę wszystko czułam. Wywoływanie częstoskórczy trwało wieczność a tak dokładnie 35min. Następnie gdy nadszedł czas na wypalanie to ból był jeszcze większy, można by go było porównać do rozsadzania klatki piersiowej. Zabieg trwał 3,5h. Z powodu wkłócia do tętnicy musiałam leżeć 12h. Jedyny plus tego był taki, że można było od razu jeść:) No i taki, że lekarz poinformował mnie iż ablacja udała się:)