Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Przekroczenie Anty TPO przy guzkach tarczycy

Gość olamka1

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 42 lata. Pół roku temu przypadkowo przy robieniu USG piersi lekarz zrobił mi USG tarczycy. Wyszły mi liczne guzki (4-7mm) co do których lekarz mnie uspokoił, że wprawdzie są hypoechogeniczne, ale bez patologicznych przepływów i nie wykazują cech podejrzanych w USG (małe prawdopodobieństwo raka). Jednak nie podobała mu się w obrazie USG tkanka mojej tarczycy i zlecił mi badania. Spójrzcie na moje wyniki: 1. Lipiec 2011TSH 1,552 (norma: 0,35 - 4,94) FT3 3,12 (norma 1,71 - 3,71) 70.50% FT4 1,25 (norma 0,70 - 1,48) 70.51% Anty - TPO 4,76 ( IU/ml norma 5,6) Po pół roku powtórzyłam USG tarczycy, guzki się podobno nie zmieniły, ale lekarz znowu wspomniał o *brzydkiej* tkance i pytał czy nie mam niedoczynności. Wiec znowu zrobiłam badania krwi: 2. Styczeń 2012 TSH 1,643 (norma: 0,35 - 5,50) FT3 3,23 (norma: 2,3 - 4,2) 48.95% FT4 1,16 (norma: 0,89 - 1,76) 31.03% Anty - TPO 69,4 (U/ml norma 60) Zobaczyłam, że przekraczam wartości anty TPO, ale jest tu inna norma niż poprzednio plus inna jakaś jednostka. Nie dało mi to spokoju i poszłam na drugi dzień do laboratorium innego i zrobiłam sobie raz jeszcze anty TPO. I tutaj mi wyszło: < 5,00 IU/ml Z. Ref.: < 34 Kochani - oceńcie moje wyniki proszę! Mam się już martwić tą moją tarczycą czy nie??? Procentowo w porównaniu do wyników sprzed pół roku mi się pogorszyło :( ale może te procenty wcale nie są ważne??? Mam panikować? Czy to złe wyniki? Dodam, że ogólnie NIE czuję się źle - raczej mam bardziej psychiczną *depresję* i psychiczne fobie chorobowe niż fizyczne objawy złego samopoczucia. Z fizycznych objawów to jest mi często zimno, mam endometriozę, niskie ciśnienie. Co radzicie? Czy mogę powtórzyć badania krwi dopiero za pół roku i na razie o tym nie myśleć? Morfologię mam OK, OB na poziomie 2.

Witam, Przede wszystkim budzi zdziwienie, że pomimo swojej wrażliwości dotyczącej stanu zdrowia nie była Pani jeszcze na konsultacji endokrynologicznej. Przedstawione wyniki nie wykazują istotnej patologii, są nieznaczne odchylenia od normy, które warto kontrolować w przyszłości. Przede wszystkim jednak wymagają oceny lekarza endokrynologa i dlatego proponuję udać się na konsultację endokrynologiczną..