Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy z pamięcią po nagłym zatrzymaniu krążenia

monika1982j

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie mój mąż w 210 miał NZK stracił przytomność na około 45 minut lekarz który go reanimował już kiwał głowa że nie dadzą rady go uratować,ale na szczęście się udało zapał w śpiaczke na 2,5 miesiąca leżał na intensywnej terapii w Warszawie.Gdy się wybudził oczywiście nie mógł mówić,chodzić itd.po długiej rehabilitacji zaczoł wracać do nas fizycznie lecz z głowa są do tej pory problemy nie może niczego zapamietać sam nie wychodzi z domu bo by się zgubił .Chodzimy oczywiście po lekarzach bierze leki ale to nic nie daje ,wiem ze po tak długim niedotlenieniu to i tak cud że on wogólę żyje ciaglę słyszę ze potrzeba czasu ,ale już sama nie wiem co mam zrobić by coś ruszyło do przodu z ta jego pamięcią robimy różne ćwiczenia na pamięć i nic może macie jakiś pomyśł co dalej bo ja naprawde juz nie wiem co robić .piszcie

Witam, Zaburzenia pamięci stanowią duży problem dla chorych nią dotkniętych w swojej fazie wstępnej. Natomiast później, kiedy się nasilają, stanowią wyzwanie dla ich najbliższego otoczenia. Nie wszystkie zaburzenia pamięci wycofują się, zazwyczaj się pogłębiają. Jednakże ćwiczenia wzmacniające pamięć są bardzo przydatne, mogą spowalniać ubytki pamięci. Dla jednej osoby opieka nad bliskim z istotnymi kłopotami z pamięcią może być zbyt uciążliwa na dłuższą metę. Dlatego warto myśleć o pomocy innych. Są opiekunki przeszkolone w tym kierunku. Warto myśleć o pomocy innej osoby, która będzie mogła trochę Panią odciążyć w opiece nad mężem.