Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Ścieńczenie przegrody międzyprzedsionkowej

Gość majkiel91

Rekomendowane odpowiedzi

Gość majkiel91

Witam. Otóż mam 20 lat, jakieś 7 lat temu miałem robione echo serca, ale nie za bardzo wiem czy wyniki są dobre czy nie, podobno mam jakąś wade serca. * LA 29,3 [mm] Ao 29,9 [mm] PA 20 [mm] RVD 25,4 [mm] LVDd 47,7 [mm] EF69 [%] LVDs 29,3 [mm] IVS 9,5 [mm] LVDw 8,3 [mm] Ao asc. [mm] Ao desc. [mm] FS 38 [%] Vmax MV 0,78/0,53 [m/s] Vmax TV 0,85 [m/s] Vmax MPA 0,76 [m/s] Vmax Ao asc. 1,32 [m/s] Vmax Ao desc. 1,32 [m/s] Przepływ w Ao brzusznej pulsacyjny. Powiększona jama prawej komory 25,4 mm co stanowi 143% średniej normy. Pozostałe jamy wielkości prawidłowej SF 38%, EF 69%. Pień płucny szer. 20mm z przepływem 0.76 m/s. Ścięczenie w środkowej części przegrody międzyprzedsionkowej - możliwość PFO. Fala zwrotna zastawki trójdzielnej (+). Struna rzekoma w jamie lewej komory. Aorta trójpłatkowa o bardziej wysyconych płatkach, fala zwrotna aortalna niewielka centralna. Łuk Ao lewostronny z przepływem w Ao wst. 1,32m/s, w Ao zst. 1,32 m/s DGN: Obserwacja powiększenia RVD. PFO sups. LA I stopnia * Chciałbym się dowiedzieć od osoby która się na tym zna czy patrząc na wyniki tych badań jest się o co niepokoić? Dodam, że od 3 lat pale marihuane a słyszałem, że podobno ma negatywny wpływ na serce?