Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Stosowanie diet przy nadciśnieniu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam tutaj wszystkich zgromadzonych na forum i borykających się z różnymi przypadłościami:) Jestem 2 lata po ablacji. Od czasu zabiegu nabawiłem się nerwicy serca oraz nadciśnienia tętniczego. Walczę z tymi przypadłościami ze zmiennym szczęściem. Miałem włączanych już parę leków ale jak do tej pory nieskutecznych. Jakiś czas temu przetestowałem na sobie oczyszczanie organizmu na podstawie książki autorki Ewy Dąbrowskiej. Podczas diety na początku wyłączyłem leki zupełnie. Po pewnym okresie wagę ciała obniżyłem o 8 kg i utrzymuje się do teraz, ale nadciśnienie pozostało bez zmian podwyższone. Postanowiłem że włączę leki w tej diecie warzywnej. Ku mojemu zdziwieniu okazało się, że nadciśnienie jest unormowane:) Po zakończeniu diety przeszedłem na kolejną dietę białkową i pomimo utrzymania wagi oraz ćwiczeń aerobowych zauważyłem że mimo brania dalej leków ciśnienie poszybowało do góry :( niestety......Na domiar tego wszystkiego od jakichś 2-3 miesięcy pojawiły mi się dosyć sporych rozmiarów żyły na skroniach, których nie miałem nawet jak czynnie trenowałem na siłowni....Czy może być to wynikiem nadciśnienia i nie wiem rozszerzenia się żył?????? Czy ktoś ma podobne doświadczenia z nadciśnieniem przy stosowaniu diet w celu obniżenia nadciśnienia i czy to wszystko jest normalne ?????i wytlumaczalne w sposób racjonalny?

Żyły pojawiły się ponieważ straciłeś sporo tkanki tłuszczowej. Bądź spokojny, rób swoje i podnoś poziom psychiki. Ze względu na nadciśnienie Powinieneś zastanowić się nad sportami podnoszącymi poziom kondycji np. boks, a dającymi naprawdę fajną sylwetkę. Dietę trzymaj zdrową tj. zdrowe tłuszcze na zimno, warzywa, owoce, pierś z kurczaka smarzona bez tłuszczu. Możesz ograniczyć spożywanie węglowodanów, co uciszy układ nerwowy. Np. jesz kurczaka z warzywami polanymi oliwą z oliwek. Raz w tygodniu możesz sobie pozwolić na coś niezdrowego, bez przesady nie trzeba się więzić w klatce dietetycznej:) Pamiętaj, że nie wolno odstawiać leków. Jeżeli poczujesz się dobrze, a twoje ciśnienie się unormuje to idź do kardiologa i porozmawiaj o odstawieniu leków. Psychika i stanowczość to podstawa to wszystko siedzi w głowie więc weź miotłę i pozamiataj brudy pod szafę, a na końcu podpal benzyną, aby więcej nie wylazły! Pozdrawiam serdecznie billymarks!