Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sposoby na dobre samopoczucie

Gość Optymistka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Optymistka

Cytat z książki *Alchemik* Paulo Coelho *Ojciec nie powiedział już nic więcej. Nazajutrz dał mu sakiewkę z trzema starymi, złotymi monetami. - Znalazłem je kiedyś w polu i zamierzałem ofiarować Kościołowi w dniu twoich święceń. Kup za nie stado i przemierzaj świat, aż zrozumiesz, że nasz zamek jest najważniejszy ze wszystkich, a nasze kobiety najpiękniejsze. I pobłogosławił go. W oczach ojca odnalazł to samo pragnienie przemierzania świata. Pragnienie ciągle żywe, choć przez dziesiątki lat zagłuszone troską o wodę, chleb i dach nad głową.* Moja interpretacja wybranego cytatu. Wiele osób szuka szczęścia gdzieś daleko. Sądzą że trawa *za płotem* jest bardziej zielona niż ich własna (wiem o tym, ponieważ też tak często uważałem). Często dopiero po latach uświadamiają sobie, że ich skarby znajdują się tuż obok schowane za zasłoną przyzwyczajenia. Skarby pod postacią związków z ludźmi, przyjemnych miejsc, ulubionych działań, dawnych i obecnych przyjaźni, zdobytej wiedzy i doświadczenia itd. W życiu zdarzają się przyjemne i nieprzyjemne doświadczenia. Często te drugie przesłaniają nam wszystko, co się wydarza. A przecież to one pokazują nam na zasadzie kontrastu to, czego chcemy i pragniemy od życia. Ponieważ w chwili, kiedy doświadczamy czegoś, czego nie chcemy, zaczynamy dostrzegać to, czego chcemy i pragniemy od życia. Większość osób stara się jednak zagłuszać te pragnienia troską o wodę, chleb i dach nad głową. Jednak należy pamiętać o tym, że możemy pielęgnować te pragnienia nawet w trudnych chwilach. Nawet pod postacią zainteresowań i hobby. To może dawać wytchnienie i radość każdego dnia. I kto wie? Może za jakiś czas przerodzą się one w pasję, która będzie dodawać blasku naszemu codziennemu życiu. => Ćwiczenie ułatwiające zastosowanie idei w życiu. Kiedy w swoim życiu zaczynasz zbytnio zwracać uwagę na rzeczy, które działają niekorzystnie na Twoje samopoczucie, zatrzymaj się, uświadom to sobie i zadaj pytanie kierujące Twoją uwagę na pojawiające się pragnienie. - To jest to, czego nie chcę. Źle się z tym czuję. + Czego w takim razie chcę zamiast tego? Jak będę się z tym czuć? Następnie skoncentruj na tym swoją uwagę. Więcej znajdziesz na grupie Alchemik: http://www.facebook.com/groups/354511311303894/

Gość Optymistka

Interpretacje wybranych cytatów i ćwiczenia opracowane przez Dariusza Skraskowskiego Cytat z książki Alchemik Paulo Coelho Kiedy widzimy tych samych ludzi tak jak w seminarium stają się oni w końcu częścią naszego życia. A skoro są już częścią naszego życia, to chcą je zmieniać. Jeśli nie stajemy się tacy, jak tego oczekiwali, są niezadowoleni. Ponieważ ludziom wydaje się, że wiedzą dokładnie jak powinno wyglądać nasze życie. Natomiast nikt nie wie, w jaki sposób powinien przeżyć własne życie. Moja interpretacja wybranego cytatu. Osoby z którymi spędzamy dużo czasu, wywierają ogromny wpływ na nasze życie. Czasami mamy szczęście i osoby te widzą w nas ukryte talenty i możliwości, których sami nie dostrzegamy. Jednak jest to bardzo rzadko spotykana sytuacja. Najczęściej osoby z najbliższego otoczenia blokują nasz rozwój, choć często nie zdają sobie z tego sprawy. Nie są tego świadome. Chcą byśmy robili to, co chcą, bo w głębi serca uważają, że będzie to dla nas dobre. Boją się tego, że się zmienimy. Ponieważ przyzwyczaili się do naszej osoby: takiej jaka jest obecnie. Uważają, że jeśli się zmienisz , to mogą Cię stracić. Niebezpieczeństwo takiego myślenia polega na tym, że to co inni uważają dla nas za dobre, wcale takim nie musi być. Nikt nie wie lepiej co dla Ciebie najlepsze, niż Ty sam. Ponieważ to Ty będziesz z tym żyć przez 24 godziny na dobę. Co w takim razie możesz zrobić? Ćwiczenie ułatwiające zastosowanie idei w życiu. Wypisz na kartce wszystkie osoby, z którymi często przebywasz. Wszystkie osoby, które mają na Ciebie duży wpływ przy podejmowaniu różnych decyzji. Następnie przy każdej z nich dopisz symbol literowy, który oznacza rodzaj wpływu, jaki wywiera na Ciebie ta konkretna osoba. W to symbol osoby wspierającej, która ma konstruktywny wpływ na Twoje życie. B to symbol osoby blokującej, która ma destrukcyjny wpływ na Twoje życie. Spotykając osoby z grupy B, nie mów nic o swoich pomysłach dotyczących zmian, które zamierzasz dokonać w swoim życiu. Staraj się rzadziej przebywać w ich towarzystwie. Ponieważ osoby te będą Cię krytykować. Mogą nawet aktywnie sprzeciwiać się wprowadzanym przez Ciebie zmianom... Więcej znajdziesz tutaj. Kliknij: http://nerwice.blogspot.com/2012/09/cytat-z-ksiazki-alchemik-paulo-coelho.html

Gość Optymistka

Interpretacje wybranych cytatów i ćwiczenia opracowane przez Dariusza Skraskowskiego Cytat z książki Alchemik Paulo Coelho Ta książka mówi o tym, o czym mówią prawie wszystkie książki ciągnął starzec. O niezdolności ludzi do wybierania swojego własnego losu. A na koniec pozwala uwierzyć w największe kłamstwo świata. A jakie jest największe kłamstwo świata? spytał zaciekawiony młodzieniec. To mianowicie, że nadchodzi taka chwila, kiedy tracimy całkowicie panowanie nad naszym życiem i zaczyna nim rządzić los. W tym tkwi największe kłamstwo świata. Ze mną tak się; nie stało powiedział chłopiec. Wprawdzie chciano ze mnie zrobić księdza, a ja postanowiłem być pasterzem. I dobrze wybrałeś rzekł staruszek. Bo lubisz podróżować. Moja interpretacja wybranego cytatu. Przekonanie o własnej bezsilności to bardzo rozpowszechniona myśl. Jednak wystarczy przyjrzeć się własnemu życiu, aby dostrzec, że jest inaczej. W życiu są sytuacje, na które nie mamy wpływu i sytuacje, na które mamy wpływ. Dlatego warto przypomnieć w tym miejscu jedną z zasad skutecznego działania. Oto ona: Akceptuj sytuacje na które nie masz wpływu, zmieniaj sytuacje na które masz wpływ, oraz naucz się odróżniać jedne od drugich. Jak można zaakceptować rzeczy, na które nie mamy wpływu? Należy wyciągnąć z nich naukę. Jak zmieniać sytuacje, na które mamy wpływ? Można zmieniać przede wszystkim trzy rzeczy. Po pierwsze możesz wybierać przedmiot uwagi. Po drugie możesz koncentrować uwagę na pozytywnych aspektach. Po trzecie możesz podejmować różne działania. A jak odróżniać jedne sytuacje od drugich? Nie masz wpływ na to, co się wydarzyło. To już się stało. Możesz wyciągnąć z tego naukę pomagającą uniknąć tej sytuacji w przyszłości. Masz natomiast wpływ na to gdzie patrzysz, o czym rozmawiasz i co robisz. Możesz kierować swoją uwagę na rzeczy, które budzą w Tobie przyjemne emocje. Możesz koncentrować się w swoich rozmowach na pozytywnych aspektach omawianego tematu. Możesz również wybierać czy coś zrobisz, czy też nie. To są elementy, na które w każdej sytuacji masz wpływ. Jak to wykorzystać w praktyce? Ćwiczenie ułatwiające zastosowanie idei w życiu. Przypomnij sobie dowolną sytuację ze swojego życia, która co jakiś czas się powtarza. Weź kartkę papieru i opisz w kilku zdaniach na górze kartki tę sytuację. Pod opisem podziel kartkę na 2 części pionową linią. Po lewej stronie napisz odpowiedzi na pytania. Czy Twoja uwaga była ukierunkowana na obserwację problemu, czy na szukanie możliwości? Co dokładnie obserwowałeś/obserwowałaś? Jeśli towarzyszyła temu rozmowa choćby dialog wewnętrzny, czy koncentrowała się na negatywnych czy pozytywnych aspektach tematu? Co dokładnie powiedziałeś/powiedziałaś? Czy Twoje zachowanie cechowała bierność czy aktywność? Co dokładnie zrobiłeś/zrobiłaś? Teraz zaznacz elementy opisu, które nie były zależne od Ciebie. Czego możesz się z tego nauczyć, aby uniknąć takiej sytuacji w przyszłości? Zapamiętaj to! Przeczytaj pozostałe elementy, czyli te na które masz wpływ. Co innego możesz zrobić następnym razem w podobnej sytuacji? Jak możesz wypatrywać możliwości zamiast problemu? Jak nagłaśniać pozytywne aspekty tematu rozmowy zamiast negatywów? Jak wykazać aktywność zamiast bierności? Więcej znajdziesz tutaj: http://www.facebook.com/groups/354511311303894/permalink/358415397580152/