Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sposoby na dobre samopoczucie

Gość Optymistka

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Optymistka

Aniu masz ciekawe sposoby na poprawę nastroju. Niektóre z nich stosuję a z niektórych Twoich sposobów skorzystam. Najbardziej podoba mi się sposób robienia czegoś dobrego dla bliskiej osoby. Ulubionej muzyki również słucham ostatnio dobrze wpływają na mnie wybrane utwory Rubika, o których pisałam wyżej, Również obejrzenie dobrego filmu, pójście na spacer lub na miasto. Szukam również w necie, słucham i oglądam pozytywne rzeczy. Pozdrawiam

Zam osobę która nie ogląda wiadomości w tv żeby nie mieć kontaktu ze złymi wiadomościami -bo jak wiadomo programy informacyjne naszpikowane są tym ileż to osób zginęło ,ileż domów spłonęło.jakąż to nowa bakteria zaatakuje i wytłucze pół świata.Nie wiedziała kompletnie co się dzieje na świecie .Ale była szczęśliwa .Moze to tez jest sposób ?Szczególnie teraz po tym co stało się w Sosnowcu nie ma godziny żeby ten temat nie był w mediach poruszany .Oczywiście są osoby które żyją tragediami innych i ładują swoje akumulatory na czyimś nieszczęściu ale to już inna sprawa a właściwie chyba już patologia .Mózg ludzki zbadany jest dopiero w kilku procentach i nie wiemy czy mamy bezpośredni czy też pośredni wpływ na nasze życie ale coś w tym jest i basta .

Gość Optymistka

Każda droga jest łatwiejsza gdy widzisz to, co dobre jest. Zamknięta w sobie szukasz ucieczki Boisz się wyjść, boisz się chcieć Wiem jak jest trudno strach przezwyciężyć Na przekór życiu nadawać mu sens Wszystkim nam brakuje szczęścia Masz to, na co godzisz się Każda droga jest łatwiejsza Gdy widzisz to, co dobre jest Mam dużo sił, lecz ufać nie będę Choć dobry los dał co chciałam mieć Kiedyś dla ciebie byłam diamentem Zmienił mnie czas, zmieniły mnie łzy Wszystkim nam brakuje szczęścia Masz to, na co godzisz się Każda droga jest łatwiejsza Gdy widzisz to, co dobre jest Wszyscy tak pragniemy szczęścia Masz to, na co godzisz się Każda droga jest łatwiejsza Gdy widzisz to, co dobre jest Wszystkim nam brakuje szczęścia Masz to, na co godzisz się Każda droga jest łatwiejsza Gdy widzisz to, co dobre jest. Posłuchaj piosenki>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/to-co-dobre-kasia-kowalska-sowa.html

Gość Optymistka

Przepis na dobre samopoczucie Radosnego dawcę miłuje Bóg! *Irytują mnie ludzie, którzy sprowadzają życie do zła, bólu, cierpienia, nie dostrzegając w nim radości, nadziei czy miłości. Dlatego jako osoba radośnie nastawiona do życia postanowiłem napisać o pozytywnych uczuciach. Uczucia pozytywne, czyli przyjemne, ze swej natury są często zależne od nas. Oznacza to, że sami potrafimy je wywołać, tworząc za pomocą nieskomplikowanych środków klimat dla rozwoju pozytywnych uczuć w codzienności. Bez wątpienia do takich narzędzi należą poczucie humoru i śmiech. Stare porzekadło *śmiech to zdrowie* zawiera w sobie ponadczasowa prawdę. Dobry nastrój, łatwość żywego reagowania śmiechem i humorystycznej interpretacji wydarzeń wpływa korzystnie na funkcjonowanie całego naszego organizmu. Śmiech jest najskuteczniejszym środkiem rozładowywania napięć i konfliktów. Szukajmy w sobie i wokół nas rzeczy, sytuacji pogodnych, śmiesznych, dowcipnych, co pozwoli się nam *wyluzować* i oddalić wszechogarniające smutne myśli i lęki. Takie ćwiczenie się w urzeczywistnianiu dystansu do siebie, do otaczającego świata oraz traktowanie swojego życia z pewną dozą humoru spowoduje, że nasze życie będzie o wiele radośniejsze, a nade wszystko - będzie się toczyć na chwałę Pana. Częste śmianie się, żartowanie spowoduje, że dolegliwości i problemy staną się mniej absorbujące i dokuczliwe. Uczmy się tak kierować naszym życiem, żeby sobie i otaczającym nas ludziom wyrządzać jak najmniej szkód. Humor wypływający z serca umożliwi nam pojednanie i pokój. Stanie też na przeszkodzie przypływowi złości. Poczucie humoru może nas ustrzec przed niepotrzebnym sprawianiem sobie nawzajem bólu...... Więcej czytaj tutaj>>http://nerwice.blogspot.com/2012/01/przepis-na-dobre-samopoczucie.html

Gość Optymistka

8 pigułek antystresowych 1. Patrzmy na sprawy od dobrej strony Pewna wielka fabryka butów wysłała do Afryki swoich dwóch pracowników z poleceniem zbadania nowych rynków zbytu. Po pewnym czasie przychodzą dwa telegramy: Pesymista: *żadnych szans. Tu wszyscy chodzą boso*. Optymista: *Nieograniczone możliwości. Tu nikt nie ma butów*. Optymizm to sprawa oczu. Dlaczego Chrystus był tak wielkim optymistą? Gdyż spoglądał na wszystko z miłością. Posłuchajcie opowieści, która pochodzi z ewangelii apokryficznej (czyli takiej, która nie jest potwierdzona przez Kościół). Pewnego dnia Jezus przechodził przez wieś. W pewnym momencie zobaczył w oddali ludzi, którzy wpatrywali się w ziemię i mówili: *Cóż za śmierdzące świństwo*, *Ale ścierwo!*. Wszyscy przyglądali się martwemu psu. Jezus też spojrzał na niego i powiedział: *Jakie ma piękne zęby!*. Sprawcie, aby wasze oczy stały się oczami dobrych i widzących wszystko w jasnych barwach. To one są najlepszą receptą na rozumienie i kochanie naszych dzieci i wszystkich ludzi. Na pokochanie życia. A teraz inna opowieść (jest nazbyt piękna, aby ją opuścić). Jednego poranka pewien profesor wspiął się na katedrę i zanim jeszcze rozpoczął wykład, wyrwał ze swojego zeszytu dużą, białą kartkę, na której znajdowała się mała plama z atramentu, i zwrócił się do studentów: *Co widzicie?*, *Czarną plamę*, krzyknął ktoś natychmiast. *Widzicie, powiedział profesor, to są właśnie ludzie: dostrzegają jedynie plamy, nawet te najmniejsze, a nikt nie widzi tej cudownej i białej karty, która jest życiem!* 2. Pielęgnujmy nasz umysł Wszystko rozpoczyna się od głowy. Jeszcze jedna sympatyczna bajeczka... Więcej pigułek antystresowych znajdziesz tutaj>> http://nerwice.blogspot.com/2012/01/8-piguek-antystresowych.html

Gość Optymistka

Nigdy się nie poddawaj! Johann Wolfgang Goethe powiedział kiedyś, że "wiele tracimy wskutek tego, że przedwcześnie uznamy coś za stracone".Kiedy doświadczamy zbyt wielu problemów jednocześnie, czujemy się bezradni. Od innych słyszymy wówczas: "Musisz się podnieść i walczyć", jednak zmotywowanie się do jakiegokolwiek działania w takim stanie jest trudne. Co zatem zrobić, aby się podnieść? Nadzieja, choćby słaba, jest lepsza od rozpaczy Są tacy, którzy twierdzą, że nadzieja to matka głupich. Jednak są również tacy, dla których nadzieja jest matką odważnych, którzy nie boją się wybiegać myślami w daleką przyszłość. Przeczytałam ostatnio, że pewien francuski lekarz przeprowadził badania nad przebiegiem katastrofy Titanica. Co zaskakujące, stwierdził, że większość ofiar umierała, będąc już w szalupach ratunkowych! Mieli spore szanse na ratunek. Jednak byli przekonani, że pomoc nie nadejdzie i "to już koniec". Poddawali się. Umierali głównie z powodu rozpaczy i zwątpienia. Nadzieja nie jest naiwnym optymizmem. Ludzie nią przepełnieni zawsze będą świadomi zmagań i problemów, jakie niesie życie, starają się jednak żyć ponad tymi przeciwnościami, w przekonaniu o możliwościach i potencjale życia. Świat nie jest idealny i warto o tym pamiętać - zawsze coś może się nie udać. Ale nadzieja daje możliwości, motywuje do działania, nawet jeśli nie wszystko się układa..... Czytaj dalej>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/nigdy-sie-nie-poddawaj.html

Gość Optymistka

Nigdy się nie poddawajcie! Obejrzyj>>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/nigdy-sie-nie-poddawajcie.html Nigdy, nigdy, nigdy nie poddawajcie się! To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest takie fascynujące. Życie jest przygodą dla odważnych - albo niczym. Cokolwiek umysł jest w stanie sobie wyobrazić jest w stanie to osiągnąć. Jeśli sądzisz, że potrafisz to masz rację. Jeśli sądzisz, że nie potrafisz również masz rację. Gdy człowiek stawia sobie granice tego co robi, stawia sobie też granice tego co może zrobić. I tylko jedno może unicestwić marzenie - strach przed porażką. Małe szanse są często początkiem wielkich przedsięwzięć. Człowiek z charakterem pociąga to co jest trudne ponieważ dopiero... Czytaj dalej>>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/nigdy-sie-nie-poddawajcie.html

Gość Optymistka

Przeczytaj ciekawy artykuł. Zamiast iść naprzód, stoimy w miejscu Bertrand Russell, znakomity eseista, laureat Nagrody Nobla, powiedział kiedyś, że człowiek nie może być w zgodzie z innymi, o ile nie potrafi być w zgodzie z samym sobą. Niestety, błędy przeszłości, które każdy z nas popełnia i związane z nimi poczucie winy bardzo często uniemożliwiają nam ten proces, budują wewnętrzne, mentalne bariery nie do przebycia. A może tak naprawdę wszystkie błędy jakie, kiedykolwiek popełniliśmy, zostały przez wszystkich dawno zapomniane - oprócz nas samych? Zbyt często pozostajemy w konflikcie ze sobą, nie umiejąc pogodzić się z tkwiącymi w nas rozmaitymi skłonnościami. Żyjemy przeszłością i popełnionymi kiedyś błędami, które wpływają niekorzystnie na nasze obecne życie. Zamiast iść naprzód i otwierać się na nowe możliwości, stoimy w miejscu, a nawet się cofamy. Poczucie winy z powodu podjęcia złej decyzji wywołuje w człowieku chaos, żal, smutek. Pozwól, że w tym miejscu przytoczę pewną anegdotę. Mówiono o pewnej starej kobiecie, że miewa widzenia z Bogiem. Miejscowy ksiądz zażądał na to dowodu. Jako że tylko Bóg znał jego przewinienia, zażądał od kobiety, aby poprosiła Boga, aby ten wyjawił jej owe grzechy. Miesiąc później ksiądz zapytał kobietę, czy widziała się z Bogiem? Ona odrzekła: "Tak. Bóg powiedział, że zapomniał już grzechy księdza". Najtrudniej przebaczyć sobie Czytaj dalej tutaj>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/zamiast-isc-naprzod-stoimy-w-miejscu.html

Gość Optymistka

Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest. Posłuchaj i obejrzyj>>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/mae-rzeczy-sylwia-grzeszczak-tekst.html Żadne z nas już nie pamięta jak beztrosko biegły dni, wiele nam nie było trzeba ja i ty, i długo nic. Nie zadawaliśmy pytań, nie prowadziliśmy gier, dziś kalkulujemy wszystko, nie ma w tym szaleństwa, wiem. Co z tym możemy zrobić? Ref.: Budujemy nasz dom na piasku, cel nie gra roli dziś, kupiliśmy prawie wszystko, ale wciąż nie mamy nic. Chcę pozbierać sobą myśli, słyszeć bicie naszych serc, widzieć, ile szczęścia w sobie kryje każda mała rzecz. Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest! Między nami znów zaiskrzy, odnajdziemy blask i wdzięk zakończymy smutny shopping sztucznych, galerianych szczęść. I będzie jak dawniej, przestańmy się śpieszyć, zacznijmy od nowa od tych małych rzeczy. Ref.: Budujemy nasz dom na piasku, cel nie gra roli dziś, kupiliśmy prawie wszystko, ale wciąż nie mamy nic. Chcę pozbierać sobą myśli, słyszeć bicie naszych serc, widzieć, ile szczęścia w sobie kryje każda mała rzecz. Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest! I będzie jak dawniej, przestańmy się spieszyć, zacznijmy od nowa, od tych małych rzeczy. I będzie jak dawniej, przestańmy się spieszyć, zacznijmy od nowa, od tych małych rzeczy. Ref.: Budujemy nasz dom na piasku, cel nie gra roli dziś, kupiliśmy prawie wszystko, ale wciąż nie mamy nic. Chcę pozbierać sobą myśli, słyszeć bicie naszych serc, widzieć, ile szczęścia w sobie kryje każda mała rzecz. Cieszmy się z małych rzeczy, bo wzór na szczęście w nich zapisany jest. (x3) Posłuchaj i obejrzyj>>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/mae-rzeczy-sylwia-grzeszczak-tekst.html

Gość Optymistka

Sztuka przebaczenia Ilekroć masz coś przeciwko komuś, musisz powiedzieć sobie: umieram i ta osoba również umiera. Gdy rzeczywiście tak pomyślisz, zniknie wszelka gorycz. Bruno Ferrero Trudno jest przebaczyć komuś ...... do momentu, gdy sami potrzebujemy przebaczenia. Ewa Glińska Słowo *przepraszam*ma wiele wspólnego z melioracją: osusza tereny zalane przez nie uregulowaną rzekę słów. Ewa Glińska Kiedy jesteście szczęśliwi, spójrzcie w głąb waszych serc, a odkryjecie, że to, co sprawiło wam ból. Teraz sprawia wam radość. Kahlil Gibran Doswiadczyliśmy na sobie rozpaczy. Ale również siły, która nas podniosła. Aime Duval Chcesz być szczęśliwy przez chwilę? Zemścij się. Chcesz być szczęśliwy na zawsze? Przebacz. Henri Lacordaire Świat jest pełen oziębłości, ponieważ ludzie nie mają odwagi być tak serdeczni, jakimi są naprawdę. Albert Schweitzer Błogosławieni miłosierni, albowiem oni miłosierdzia dostąpią. Ewangelia wg św. Mateusza 5, 7 Nie byłoby na świecie miłości, gdyby obdarowywała sobą tylko tych, którzy na nią zasługują. Karl Heinrich Waggerl Kiedy komuś wybaczymy, rozwiązujemy pęta niezgody i pozbywamy się balastu przeszłości. Reshad Feild W przebaczeniu czegoś nie wybaczalnego człowiek jest najbliższy Bożej miłości. Gertrud Le Fort

Gość Optymistka

Jak być szczęśliwym? Obejrzyj>>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/jak-byc-szczesliwym.html Żyj prosto... Dotrzymuj obietnic. Zdrzemnij się w niedzielne popołudnie. Powąchaj róże. Nigdy nie pozbawiaj nikogo nadziei. To może być wszystko co ma. Bądź wdzięczny za każdy posiłek. Nie bój się powiedzieć przepraszam. Rozwijaj swoje umiejętności. Słuchaj swoich dzieci. Pozostaw wszystko trochę lepszym niż było. Żyj prosto. Bądź uprzejmy. Troszcz się o tych, których kochasz. Oceniaj swój sukces na podstawie poziomu swojego spokoju, zdrowia i miłości. Bądź dobrym przegranym. Bądź dobrym zwycięzcą. Bądź romantyczny. Pamiętaj o urodzinach Twoich bliskich. Śpiewaj pod prysznicem. Bądź wyrozumiały dla siebie i innych. Nigdy się nie poddawaj. Nie odkładaj szczęścia na później. Bierz odpowiedzialność za swoje życie. Troszcz się o swoją reputację. To Twój najcenniejszy kapitał. Bierz ślub tylko z miłości. Zadzwoń do mamy. Rób więcej niż się od Ciebie oczekuje. Bądź przy ludziach, którzy Cie potrzebują. Postanów być szczęśliwym TERAZ!

Gość Optymistka

"Szczęście to realizacja ważnych celów oparta na fundamencie akceptacji." Dariusz Skraskowski Na początek przyjrzyj się dokładnie Twojej obecnej sytuacji. Odkryj, czego nie chcesz dłużej znosić w swoim życiu. Weź pod uwagę role, które odgrywasz w dowolnej sferze swojego życia: osobistej (np. twórca, badacz, odkrywca, mędrzec); rodzinnej (np. mąż, syn, brat, wujek); zawodowej (np. sprzedawca, konsultant, doradca, trener) lub społecznej (np. inicjator, przyjaciel, kolega, sąsiad). Zrób swoją listę problemów. Listę tego, czego za wszelką cenę chcesz uniknąć. Przykłady: - nie chcę mieć kłopotów finansowych, - nie chcę chorować, - nie chcę się zamartwiać drobiazgami, - nie chcę unikać ludzi, - nie chcę być sam, - nie chcę kłócić się ze znajomymi, - nie chcę mieszkać w tym miejscu, - nie chcę tutaj pracować. Masz już swoją listę problemów? Jeśli jeszcze nie masz wypisanych problemów, wróć do powyższego ćwiczenia. To bardzo ważne. Lista problemów to tak naprawdę odwrócona lista naszych pragnień. Znajomość swoich problemów może być siłą dającą rozpęd do podróży w kierunku Twoich pragnień. Wystarczy tylko znaleźć przeciwieństwo dla każdego problemu..... Czytaj dalej >>http://nerwice.blogspot.com/2009/07/gra-o-zycie-dariusza-skraskowskiego.html

Gość Optymistka

Dlaczego? Dlaczego spoglądasz zawsze w tą drugą stronę? Dlaczego ciągle myślisz, że inni mają więcej szczęścia? Tak łatwo twierdzisz, że innym się powodzi o wiele lepiej ... Ten drugi brzeg wydaje ci się zawsze piękniejszy. Może dlatego, że jest od ciebie oddalony, a ty patrzysz, jak skamieniały, zauroczony tym pięknym widokiem... Czytaj dalej>>http://nerwice.blogspot.com/2012/01/dlaczego.html

Gość Optymistka

Medytacja transcendentalna Skupianie całej uwagi na oddychaniu i obserwowanie, co pod jego wpływem dzieje się z naszym ciałem, wprowadza nas w stan głębokiego odprężenia. 1. Medytacja pokona stres 2. Techniki oddychania pomagające przezwyciężyć stres 3. Świat według buddystki Usiądź na krześle lub małej poduszce, tak by twoje plecy były proste. Dłonie oprzyj na górnej części ud. Skup uwagę na oddechu: obserwuj, jak powietrze napełnia i opuszcza twoje ciało. Dzięki wyprostowanej pozycji oddech schodzi głęboko, aż do brzucha. Podczas wdechu najpierw powinny unosić się przepona oraz brzuch, dopiero później klatka piersiowa. Wciągając powietrze, wolno powtarzaj w myśli sylabę OM, wydychając sylabę AH. Wdech powinien być krótszy niż wydech. Po wydechu zrób małą przerwę i powtórz w myśli sylabę HUM. Postaraj się znaleźć swój naturalny rytm, by wdechy, wydechy, przerwy i powtarzane sylaby stworzyły coś w rodzaju harmonijnego tańca. Oddychaj świadomie, ale swobodnie, bez napięcia. Jeśli zaczną pojawiać się w twojej głowie myśli, nie walcz z nimi. Ale też nie poświęcaj im uwagi. Myślenie to naturalna aktywność umysłu. Nie odpychaj nasuwających się refleksji, ale i nie lgnij do nich. Po prostu obserwuj je jak płynące po niebie chmury. I wracaj do oddechu. Jeśli twój umysł odpłynie od niego, łagodnie skieruj znów uwagę na oddychanie i wewnętrzną recytację. Na początku pojawiające się myśli będą krążyć wokół spraw codziennych - głodu, zmęczenia, kłopotów w pracy, planów urlopowych. Z czasem mogą stać się głębsze i bardziej osobiste. Znoś je spokojnie i wracaj do oddechu i recytacji... Czytaj dalej>>http://nerwice.blogspot.com/2012/01/medytacja-transcendentalna.html

Gość Optymistka

Cytat z książki *Balsam dla duszy 2* Mój tato, gdy miałam... cztery lata: Mój tatuś może wszystko. pięć lat: Mój tatuś bardzo dużo wie. sześć lat: Mój tato jest bystrzejszy niż twój. osiem lat: Mój tato niezupełnie wszystko wie... dziesięć lat: Przed laty, gdy mój tato dorastał, rzeczy miały się zupełnie inaczej. dwanaście lat: No cóż, naturalnie, że tato się w tym nie orientuje. Jest za stary, by pamiętać swe szczenięce lata. czternaście lat: Nie przejmuj się moim ojcem. Jest taki staromodny! dwadzieścia jeden lat: On? Mój Boże, on jest beznadziejnie zacofany! dwadzieścia pięć lat: Tato wie to i owo o pewnych sprawach. Nic dziwnego, ostatecznie przeżył już parę lat ... trzydzieści lat: Może zapytać tatę, co o tym myśli. W końcu ma spore doświadczenie. trzydzieści pięć lat: Nic nie zrobię, póki nie pogadam o tym z tatą. czterdzieści lat: Zastanawiam się, jak tato by się do tego zabrał... Był taki mądry, taki doświadczony. pięćdziesiąt lat: Oddałbym wszystko, żeby tato mógł być teraz ze mną. Mogłabym wszystko z nim omówić. Żałuję, że nie doceniałam jego mądrości. Tyle mogłam się od niego nauczyć... Ann Landers http://nerwice.blogspot.com/2008/09/cytat-z-ksiakibalsam-dla-duszy2.html

Gość Optymistka

Niżej wklejam linki do stron, na których można pobrać bezpłatne, pomocne e-booki z Psychorady: 30 kroków do kompleksowej przemiany wewnętrznej: http://nerwice.blogspot.com/2012/02/30-krokow-do-kompleksowej-przemiany.html Jak skutecznie zwiększyć jakość swojego życia: http://nerwice.blogspot.com/2011/12/jak-skutecznie-zwiekszyc-jakosc-swojego.html Ogród miłości: http://nerwice.blogspot.com/2012/02/ogrod-miosci-bezpatna-publikacja.html

Gość Optymistka

Paulo Coelho - Cytaty Obejrzyj, posłuchaj, poczytaj>>> Miłości trzeba szukać wszędzie, nawet za cenę długich godzin, dni i tygodni, smutku i rozczarowań. Skoro nie można się cofnąć, trzeba znaleźć najlepszy sposób, by pójść naprzód. W życiu istnieją rzeczy, o które warto walczyć do samego końca. Nic na świecie nie zdarza się przez przypadek. Wszystkie bitwy naszego życia czegoś nas uczą, nawet te, które przegraliśmy. Staraj się dojrzeć promyk światła tam, gdzie inni widzą tylko ciemności. Jeśli ktoś prosi nas o pomoc, to znaczy że jesteśmy jeszcze coś warci. Bogacze nigdy nie marnują nawet grosza tylko biedni są do tego zdolni. ...życie może być krótkie albo długie, ...ważne jest, w jaki sposób je przeżywamy. http://nerwice.blogspot.com/2011/12/paulo-coelho-cytaty.html

Gość Optymistka

Cytaty z *Alchemika* Paulo Coelho Posłuchaj, obejrzyj, poczytaj>>> *To możliwość spełniania marzeń sprawia, że życie jest tak fascynujące* *Im bardziej zbliżamy się do naszych marzeń, tym bardziej nasza Własna Legenda staje się jedyną racją bytu* *Kiedy się czegoś pragnie, wtedy cały wszechświat sprzysięga się, byśmy mogli spełnić nasze marzenie* *Nikomu nie wolno drżeć przed nieznanym, gdyż każdy jest w stanie zdobyć to, czego pragnie i to, czego mu potrzeba* Dodaj w komentarzu swój ulubiony cytat z *Alchemika* http://nerwice.blogspot.com/2011/12/cytaty-z-alchemika-paulo-coelho.html

Gość Optymistka

Weronika postanawia umrzeć - Paulo Coelho Fragment książki - Myśli i tak powrócą, ale postarajcie się je odsunąć. Macie do wyboru: albo panować nad swoim umysłem, albo pozwolić, by on zapanował nad nami. Doświadczyliście już drugiej ewentualności - pozwalaliście się ponieść lękom, nerwom, niepewnościom, bo każdy człowiek posiada skłonność do autodestrukcji. Nie mylcie jednak obłędu z utratą kontroli. Pamiętajcie, że wedle tradycji sufi, mistrza - Nasrudina - nazywa się szaleńcem. I to właśnie dlatego, że uchodzi za osobnika niespełna rozumu, może mówić to, co myśli i robić to, na co ma ochotę. Podobnie było z błaznami na średniowiecznych dworach - mogli ostrzegać króla przed niebezpieczeństwami, o których ministrowie nie śmieli nawet pisnąć, z obawy przed utratą swych stanowisk. Tacy powinniście być i wy. Bądźcie szaleni, ale zachowujcie się jak normalni ludzie. Podejmijcie ryzyko bycia odmiennymi, ale nauczcie się to robić, nie zwracając na siebie uwagi. A teraz skupcie się na tej róży i pozwólcie, by objawiło się wasze prawdziwe Ja. - Co to jest prawdziwe Ja? - wtrąciła Weronika w pół słowa. Wszyscy zapewne wiedzieli, ale nie dbała o to, przestała wyrzucać sobie, że przeszkadza innym. Mężczyzna wydawał się zaskoczony tym, że mu przerwała, lecz odpowiedział: - To, kim jesteś, a nie to, co z ciebie zrobiono. Weronika postanowiła, że spróbuje maksymalnie się skoncentrować i odkryć swoje prawdziwe Ja. Podczas pobytu w Villete doświadczyła uczuć, których nigdy dotąd tak głęboko nie przeżywała: nienawiści, miłości, chęci życia, strachu, ciekawości. Być może Marie miała rację - czy naprawdę poznała, co to orgazm? Czy zdołała dotrzeć tylko tam, dokąd pozwolili jej mężczyźni? Człowiek w garniturze zaczął grać na flecie. Muzyka ukoiła na tyle jej duszę, że skupiła całą swoją uwagę na róży. Mógł to być skutek działania środka uspokajającego, ale fakt pozostawał faktem, że od wyjścia z gabinetu doktora Igora czuła się bardzo dobrze. Wiedziała, że wkrótce umrze, po cóż więc było się bać? To nic nie zmieni, nie powstrzyma nieuchronnego ataku serca. Lepiej było wykorzystać dni czy godziny, które jej zostały, by robić to, na co nigdy dotąd się nie poważyła. Łagodna muzyka i przyćmione światło w jadalni tworzyły atmosferę niemal religijną. Religia - dlaczego by nie spróbować zanurzyć się w głąb siebie w poszukiwaniu resztek religijności, okruchów wiary? Jednak muzyka powiodła ją gdzie indziej, więc odegnała od siebie wszystkie myśli i zadowoliła się tym, że Jest. Odprężyła się, zadumała nad różą, zobaczyła siebie, spodobało jej się to, co zobaczyła i pożałowała swego pochopnego czynu. Gdy mnie tu przywieziono, byłam przygnębiona. Dziś jestem szalona i dumna ze swego szaleństwa. Tam, na zewnątrz będę się zachowywać tak samo jak inni. Będę robić zakupy w supermarkecie, rozmawiać o głupstwach z przyjaciółkami, tracić czas przed telewizorem, ale ze świadomością, że moja dusza jest wolna, że mogę marzyć i porozumiewać się z innymi światami, których istnienia nawet nie podejrzewałam, zanim tu przyszłam. Pozwolę sobie na jakieś głupstwa tylko po to, aby ludzie mogli powiedzieć: Przecież wyszła z Villete! Ale wiem, że mojej duszy niczego nie zabraknie, bo moje życie nabrało sensu. Będę mogła oglądać zachody słońca i wierzyć, że za nimi kryje się Bóg. Gdy ktoś mnie znudzi, powiem jakąś bzdurę, nie będę przejmować się tym, co inni pomyślą, bo i tak powiedzą: Przecież wyszła z Villete! Na ulicy będę patrzeć mężczyznom głęboko w oczy i nie będę się wstydzić, że mnie pożądają. Ale zaraz potem pójdę do delikatesów i kupię najlepsze wino, na jakie będzie mnie stać i wypiję je z moim mężem, bo chcę się śmiać - z nim, mężczyzną, którego kocham... Czytaj dalej>>http://nerwice.blogspot.com/2011/12/weronika-postanawia-umrzec-paulo.html

Gość Optymistka

Cytaty z książki *Poczucie własnej wartości* Każdy z nas może odkryć i zaakceptować samego siebie. Niska samoocena bardzo wiele kosztuje tego mężczyznę w każdej dziedzinie życia. Teraz, kiedy krytyk atakuje, może go odeprzeć, mówiąc: *Sprawiłeś, że jestem wrogo nastawiony do ludzi i się ich boję, zmniejszyłeś moje dochody, pozbawiłeś mnie przyjaciół i przez ciebie jestem ostry dla swojej córeczki*. Ilekroć krytyk Cię zaatakuje. Powiedz mu : *Nie stać mnie na słuchanie tego; kosztowałeś mnie....* Poniżej przedstawiono przykłady afirmacji, które możesz sobie powtarzać, aby utrzymać wewnętrznego krytyka z dala od siebie. - Jestem wartościowym człowiekiem, gdyż oddycham, czuję i posiadam świadomość. - Dlaczego się ranie? Staram się przetrwać i robię wszystko, co w mojej mocy. Odczuwam ból, kocham, staram się przetrwać. Jestem dobrym człowiekiem. - Moje cierpienie, nadzieja i walka o przetrwanie łączą mnie ze wszystkimi innymi ludzkimi istotami. Wszyscy staramy się żyć i robić wszystko, co w naszej mocy. Uwierzyłeś w kłamstwo, że twoja wartość zależy od postępowania. Tajemnica radzenia sobie z porażkami polega na uznaniu, że każda podjęta przez ciebie decyzja była najlepszą możliwą w istniejących okolicznościach. Gafy towarzyskie nie są wskaźnikiem twojej wartości - to tylko decyzje, które dopiero po fakcie mogłeś ocenić jako błędne. Masz prawo prosić o to, czego pragniesz, choć zdarza się, że tego nie otrzymasz. Eleanor opracowała sobie następujące afirmacje: - Jestem otwartą, ciepłą i akceptującą innych osobą. - Jestem zabawna, lubiana i mam bardzo dobrych przyjaciół. - Jestem kompetentna, ciężko pracuję i naprawdę znam się na tym co robię. Każdego ranka ułóż sobie nowa afirmację sformułowaną tak abyś w nią wierzył. Ponadto musi cię uspokajać i dodawać sił. W ciągu dnia wielokrotnie obracaj ją w myślach i używaj, ilekroć będziesz czuł napięcie lub zaczniesz się krytykować. Czytaj dalej tutaj: http://nerwice.blogspot.com/2009/04/cytaty-z-ksiazki-poczucie-wasnej.html