Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku badania Holtera

Gość pablos

Rekomendowane odpowiedzi

Pisałem że byłem u lekarza , I jeśli nie ma zasłabnięć , omdleń to nie żadnych lekarstw nie przypisywał, stwierdził że to faktycznie niski puls ale prawdopodobnie z powodu wyćwiczenia organizmu. Holter był właśnie wykonany z powodu niskiego tętna, które mi stwierdzono przy okazji innych badań, wtedy tętno było 41-47 /min w dzień.

Witam serdecznie. Jakiś rok temu trafiłam do kardiologa z powodu głupiego uczucia **skakania** serca, ogólnie byłam osłabiona itp. Lekarz zalecił holter, jego wyniki były takie: Razem zarejestrowano 97993 pobudzeń Średnie HR o wartości 71 Maksymalne HR 145 Minimalne 41 Pauz 0 Nadkomorowe zaburzenia rytmu 3 na dobe w tym jedna para Komorowe zaburzenia rytmu 1 na dobę Lekarz nie zalecił nic, powiedział że takich rzeczy się nie leczy, poza tym miałby ze mną problem ponieważ jestem niskociśnieniowcem. Od tego czasu minął rok, serce odczuwam już prawie codziennie i nie ukrywam, że przeszkadza mi to w codziennym funkcjonowaniu. Ma ktoś jakiś pomysł co z tym dalej robić? Nalegać na dalszą diagnostykę czy jak mówił lekarz dać sobie spokój i żyć...tylko jak.

Czy jest ktoś kto zna się na tym i powie mi co oznaczają w badaniu holterowskim skróty, tj. SVPB, Arrh, Artef? Te dwa pierwsze mam bardzo liczne. Liczne jest też tachy i brady, ale wiem że to akurat tachykardia i bradykardia. Arrh, to pewnie arytmia? Ale reszta? Nie mam pojęcia. W każdym razie mam liczne właśnie SVPB, Arrh, Tachykardia spora przez dzień i Bradykardia w nocy.

Niestety o tym czy to zagraża Twojemu zdrowiu i życiu moze powiedzieć tylko lekarz kardiolog. Ogólnie przedwczesne pobudzenia nadkomorowe nie są groźną arytmią. Zostawia sie ja samą sobie, z reguły bez żadnych leków, w przeciwieństwie do arytmii komorowych. Zależy oczywiście wszystko od tego czy masz objawy, czy odczuwasz tą arytmię, a także sama liczba dodatkowych nadkomorowych. Czasem, kiedy jest tych pobudzeń na prawde ogromna ilość przeprowadza się ablację, ale mowa tu o ilości około 40 tys/dobę. Niepokojąca może być dopiero kiedy zacznie przybierać jakieś formy częstoskurczu. Artefakty to po prostu błędne odczyty , zakłócenia...

Po raz kolejny dziękuję. Troszkę tego mam, ale w takich liczbach o jakich piszesz, to na pewno nie. Odczuwam skurcze, czasami jakby serce biło podwójnie a czasami jakby na sekunde zastygało. Najczęściej to przy wysiłku, nawet niedużym. Serce kołacze, bije nierówno. Często zdarza mi sie to odczuwać. Ogólnie męczliwa się zrobiłam, to jak lekarz mówił, pewnie przez to że serce jest osłabione przez to że pracuje na zwiększonych obrotach, pompuje więcej krwi i to osłabia cały organizm.

Witam Jestem na początku diagnostyki kardiologicznej, która została mi zalecona z uwagi na zmiany w mózgu o charakterze prawdopodobnie naczyniowym (lub demielizacyjnym). Na razie odebrałam wynik Holtera : W zapisie rytm zatokowy. PQ 110ms Średnia częstość rytmu 87, minimalna 58 o 4:24. Maksymalna 144. Bez pauz dłuższych niż 2,5s. Pobudzeń dodatkowych komorowych : 1 Pobudzeń dodatkowych nadkomorowych : 5 Początek zespołu QRS w kanale I i III może sugerować obecność fali delta. Niemiarowość zatokowa. Mam lat 36. Czy ten wynik jest dobry, czy nie ? - głównie chodzi mi o fale delta. Dziękuję za pomoc

Witam . Właśnie odebrałam wyniki holtera czy ktos mógłby mi coś o nich powiedzieć? Rytm zatokowy,w godz wieczornych i nocnych blok I p-k stopniowe wydłóżenie PQ do ok 480ms okresowo blok p-k II st typu perlodyki wenckebacha i 2;1 - max R-R 2180ms o godz 5;23-epizot bloku p-k II st 2;1 Sredni HR 75 , minimalny 48, maksymalny HR wynosił 143 i wystąpił o 23;35 Znaleziono 81 pauz > 2,0 sek- max 2180ms o godz 5;23 Całkowita liczba pobudzeń ve 1 Sve -0 St- 0 Całkowita liczba epizotów st wynosi 0

Gość Angela26

Holter miałam zalożony bo prawdopodobnie mam nerwice. Chciałabym prosic o interpretacje wyniku. Średni rytm hr 91 max hr 149 min hr 45 43 pojedyncze nadkomorowe pobudzenia przedwczesne 266 tachykardi rytm zatokowy miarowy min 91/min liczne epizody tachykardi zatokowej o max czest. 149/min Rano i wieczorem biore tranxene 5 mg i rano mam brac po pol tabletki NEBILET 5MG Byłabym wdzieczna za interpretacje. pozdrawiam