Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja wyniku badania Holtera

Gość pablos

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie proszę o interpretacje wyników holtera doktor podejrzewa u mnie WPW lub nerwice serca i zostałem skierowany na 24 godzinnego holtera posiadam wyniki oto one: HR minimum HR-4 R-R 51bpm maksimun HR-4 R-R 182 bpm średnie HR 24 h 90bpm minimum HR 64 bpm maksimum HR 124 bpm Arytmie komorowe (wszystkie parametry 0 lub N/A ) Analiza ST (wszystkie parametry 0 lub N/A ) Arytmie nadkomorowe (wszystkie parametry 0 lub N/A ) HRV SDNN-24h 154 indeks SDANN 152 moc widma 24 godz 2844.9 minimalna moc widma 1331.8 maksymalna moc widma 8442.2 Bradykardia (brak) QT maks QT 421ms maks QTC 441ms maks QT.QTC 89 p.min wniosek średni rytm 90 min 51 max 182 bez pauz bez zaburzen komorowych poza tachykardią zatokową bez zmian Prosze o pomoc

Tętno 182 miałem o poranku bardzo krótko, pracuje jako strażak i w czasie badania musiałem być w pracy cały dzień miałem dość stresujący i z holterem musiałem wstawić sie w pracy i chyba dlatego średnia wyszła 90:( prawie 12 godzin w pracy miałem puls ponad 120 podczas akcji gaśniczej

Gość ewelina989

Pierwszy wynik robiony - 16.11.2011 109939 Qrs*ów srednie hr 86 max hr 184 min 46 236 pojedynczych nadkomorowych pobudzen przedwczesnych 52 tachykardii 1 rytm niemiarowy 1 pobudzen komorowych 1pobudzen komorowych przedwczesnych Rytm zatokowy zaburzony nieliczna pojedyncza arytmia nadkomorowa i komorowa. Nieliczne epizody tachykardii zatokowej. Drugi wynik 05.01.2012 119348 pobudzen sredni hr 84 max hr 180 min hr 44 ektopia komorowa 6 zmiennosc RR SDNN : 219ms. pNN50 29.99% RMSSD 95ms. Zarejestrowano liczne krotkie (do 10-20pobudzen) wstawki rytmu pochodzenia dolnoprzedsionkowego o czestotliwosci porownalnej z wiodacym rytmem zatokowym.. w całym zapisie wyzsze odejscie punktu J (kanały 1 i 3)

Ewelina, marsz do kardiologa, a najlepiej do dwóch. Twoje wyniki nie wyglądają groźnie, ale lekarz musi się im bliżej przyjrzeć. Pobudzenia nadkomorowe to nic takiego, tachykardie w sumie też nie, ale tętno 180 świadczy o tym że coś się dzieje, występują jakieś częstoskurcze. Powinnaś dostać jakiś lek na zwolnienie tętna, a może i skierowanie na ablację.

Gość kasiaaaaaaaa88

Witam czy można prości o interpretacje wyników z Holtera : zarejestrowano wiodący rytm zatokowy o średniej częstości akcji komór 75 na minute (od 40 do 146) , zakłócony 11 pojedynczymi pobudzeniami nadkomorowymi. Inne : ponadto odnotowano 4 pojedyncze pobudzenia komorowe i 1 epizod częstoskurczu komorowego składającego się z 8 pobudzeń. Czy mam się obawiać ? :)

Gość domin311987

Witam, jestem po wizycie u kardiologa, jego diagnoza to częstoskurcz nadkomorowy. wyniki holtera: średnia częstość rytmu 71- rytm zatokowy min. 41 o godz 04:57- bradykardia zatokowa w czasie snu max 127 o 08:38 - tachykardia zatokowa ( pewnie biegłam do pracy :) ) pauz dłuższych od 2,5 nie było pobudzeń nadkomorowych zarejestrowano 8 wszystkie inne parametry -N/A generalnie wszystko ok, ale niepokoi mnie ta bradykardia.. może to pytanie z podstawówki, ale czy to normalne że w trakcie snu puls spada aż tak ?? czy mam powody do obaw ? lekarz tego nie skomentował, a ja sama doczytałam wynik holtera dopiero po opuszczeniu gabinetu lekarza.. dostałam concor, póki co miałam jeden *atak* częstoskurczu, więc póki co nie mai wskazań do ablacji

Gość prosze o interpretac

Srednie HR 60, maksymalne:79, min 50 Ektopia komorowa: razem:22538 wczesna 16196, pożna 6049 pary:91 razem sekwencji:22 w tym pobudzeń 70 Ektopia nadkomorowa 2897 ( pojedyncze:2520, pary:137,razem sekwncji:32,w tym pobudzeń 103Bezwzględne ST: obniżenie -4,75 mm uniesienie 8,62mm W opisie * wiodący rytm ze stymulatora zaburzony bardzo licznymi pobudzeniami dodatkowymi komorowymi, z wilogodzinnymi okresami bigeminii komorowej. Srednia wartosc har: 60. Max to 79 o godz 13:27. Min to 50 o 9:54. Zarejestrowano lącznie 22538 VPB. Zarejestrowana ektopia komorowa dotyczy raczej migotania pzredsionków. Mam sie martwić?

Moja mama cierpi na wypadanie płatka zastawki mitralnej. Jest leczona i pod opieką lekarzy, jednak od jakiegoś miesiąca zdarza się, że ma tzw. podwójne uderzenia serca. Na pogotowiu stwierdzili, że to może od migotania komór. Niedawno w związku z tym miała wykonane badanie Holtera. Bardzo proszę o interpretację wyników. Mean Heart Rate: 78 Maximum Heart Rate: 112 Minimum Heart Rate: 53 Ventricular Ectopy Total: 10 20% Early/Late: 4/6 reszta 0 Supraventricular ectopy 20% total: 4 single: 4 reszta 0 RR Variability SDNN: 81 ms. pNN50: 5.75 % RMSSD: 31 ms. Rytm zatokowy o częstotliwości 78/min. max częst. 112/min, min. częstotliwość 78/min. Zarejestrowano 10 pobudzeń komorowych, 4 powyżej komorowych. Sama mam migrenę i by móc przyjmować w razie czego tryptany muszę mieć wykluczone wszelkie choroby serca, więc również miałam wykonane badanie Holtera. Prosiłabym również o interpretację moich wyników. Mean Heart Rate: 89 Maximum Heart Rate: 147 Minimum Heart Rate: 42 Ventricular Ectopy wszystkie 0 Supraventricular ectopy 20% total: 33 single: 33 reszta 0 RR Variability SDNN: 164 ms. pNN50: 14.35 % RMSSD: 69 ms. Rytm zatokowy o częstości 89/min, max. częstotliwość 147/min, min. częstotliwość 42/min. Przewaga rytmu szybkiego, zarejestrowano 33 pobudzeń powyżej komorowych przedwczesnych. Z góry dziękuję za pomoc.

Twoja mama ma pobudzenia komorowe i nadkomorowe w małych ilościach, które ma większość ludzi, to nic niepokojącego. Ty za to masz za szybkie tętno, myślę, że lekarz przepisze Ci jakieś małe dawki leków. Żeby powiedzieć coś więcej to trzeba obejrzeć zapis EKG.

Witam Proszę o pomoc czy jest to coś niepokojącego. Robiłem kilka dni temu badanie Holtera ,wynki poniżej. Trzy pauzy w nocy 2.155 s 2.055 s 2.04 s Częstotliwość akcji serca MIN: 29 MAX 118-biegłem po schodach SREDNIO 48 SREDNIO AKTYWNY 54 /MIN ŚREDNI SPOCZYNKOWY 40/MIN Lekarz stwierdził Bradykardie, żadnych leków nie przypisał, kazał zrobić jeszcze zdjęcia serca i ECHO. W krwi stwierdzono Potas 3,6 czyli prawie dolna granica. Reszta wyników krwi OK. Dodam że nigdy w życiu nie zemdlałem ani nie zrobiło mi się słabo. Pływam 6 x w tygodniu po 1500 m w około 30 min-średnie tempo., zawsze coś w życiu trenowałem nigdy nie wyczynowo, głównie rower, bieganie, siłownia, teraz tylko pływam i trochę rower. Może ktoś miał coś podobnego. Z góry dziękuje.