Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia przy nadciśnieniu

Gość tbb

Rekomendowane odpowiedzi

Na wstępie witam wszystkich i z góry dziękuję za wszelką pomoc. moje problemy zaczęły się w grudniu, kiedy to, do dziś nie wiadomo z jakiej przyczyny, dopadły mnie bóle łydek, następnie uczucie niedotlenienia organizmu połączone z ogólnym osłabieniem i skłonnościami do omdlenia. Gdy objawy nie przechodziły - wybrałem się do lekarza celem diagnozy. Wyniki - krew, elektrolity, tsh - wszystko książkowe. Jedynie cholesterol odrobinę ponad normę - 207. Jednakowoż lekarz przy badaniu mnie z zorganizował nadciśnienie, w gabinecie u niego miałem 140/100. Z tej przyczyny zapisano mi bisocard 5mg i isoptin 40mg. Niestety już w pierwszy dzień wystąpiły tak silne skutki uboczne, że prawie konieczne było wezwanie karetki... Mierząc regularnie, kilka razy dziennie ciśnienie - wyniki nie przekraczały 120/80, czasem spadając do wartości 100/55. Do tego doszedł obniżony puls w granice 50, dlatego też nakazano mi zejść do 2,5mg bisocardu dziennie. Cały czas biorę ten bisocard, ale zaczyna mnie zastanawiać jedno - czy jest normalnym to, że po przebudzeniu ciśnienie mierzone wynosi średnio 115/75, żeby po 2-3 godzinach nawet tylko siedzenia na fotelu wzrastać do np.130/88? Dodam tylko, iż jest to obserwacja z kilku kolejnych dni, a oba pomiary dzieli wzięcie bisocardu... na zakończenie dopisze tylko - wiek 21 lat, całe życie aktywnie uprawiałem sport, trenowałem wyczynowo w klubach, odżywiam się zdrowo, nie pale, nie pije, zero nałogów, waga w normie, kreatynina i usg nerek były robione i nie wyszło nic niepokojącego, za tydzień w piątek czeka mnie tomografia jamy brzusznej w celu szukanie przyczyn mojego stanu zdrowia - nadal pobolewaja łydki, od dwóch dni nie tyle, co bolą, ale czuję lekko nerki, utrzymuje się u mnie temperatura ciała 37,1 . Jeżeli ktoś byłby mi w stanie jakoś pomoc, z góry dziękuję.

Ja myslę,ze lekarzowi pierwszemu,który przepisał dwa leki nie chciało sie dociekać przyczyny lub nie potrafił ,gdyz jest na to niezbyt kompetentny.Jeśli uprawiasz sport to należy zadać sobie pytanie czy nie uzywałeś napojów enegret. albo jakichś odżywek dla sportpwców,które [byc możemaja taki skutek uboczny ,ze moga bolec mięśnie.Ja bym jeszcze zbadała Alat i Aspat i CK-kinazę kreatyny.Zawodowo nie mam z medycyna nic wspólnego, ale z racji opieki nad członkami rodziny niejedno widziałam i uważam,że przepisywanie leków na nadciśnienie po JEDNORAZOWYM zmierzeniu ciśnienia świadczy o nonszalancji lekarza [delikatnie mówiąc].A pogotoweie musiałes wzywać z tego powodu,że ciśnienie za bardzo ci spadło.Jakbyc zamiast tego napił sie jemioły,która nieznacznie obniża cisnienie,poczułbyc się lepiej.Zresztą nie wiadomo czy leki na nadciśnienie sa ci w ogóle potrzebne,to muszą dobrzy lekarze zadecydować.Może pies gdzie indziej jest pogrzebany.Przeczytaj;,,niefarmakologiczne sposoby leczenia nadciśnienia.**Cisnienie zapisuj dwa razy dziennie i przy wizycie zapiski pokazuj lekarzowi.I spytaj czy słuszne było branie leków Przy cisnieniu 140...Mam nadzieje ,że badanie,na które czekasz wyjaśni sprawę.Życzę zdrowia.

Witam Od roku mam problem z cisnieniem. Podczas wykonywania róznych czynnosci oraz podczas wizyt u lekarza miewam skoki cisnienia do 160/90. Jesli wykonuje pomiary tak jak pisze po 5 min odpoczynku zrelaksowany zawsze moje cisnienie jest super. Wystarczy że wstane i pochodze i zaraz cisnienie wedruje do góry .Miałem wykonywany holter cisnienia, ktory wykazal kilka skoków cisnienia zazwyczaj 150-160/90 podczas pracy, jeden 190/90 a ogolna norma dzienna 130/80 a nocna 115/60. USG serca ok, Holter Ekg ok, krew też ok. Czy takimi skokami sporadycznymi cisnienia nalezy sie martwic? Biegam 3xtyg. W zwiazku z tym cisnieniem stresuje sie i caly czas o tym mysle, że dostane zawału. Co mam robic??

Dzieki. Zaczynam już lekko swirowac. Mam dopiero 30 lat i jesli teraz mam takie skoki to co dopiero za 10-15 lat. Lekarka leków mi nie dała. Kazala obserwowac. Najgorsze jest to że cały czas sie zastanawiam czy mam dobre cisnienie czy jednak nie a przez to jeszcze bardziej sie nakrecam. Mierze cisnienie 5-6 razy dziennie i zazwyczaj jest ok ale jak mam gorsze cisnienie to jeszcze bardziej sie nakrecam.

Ja mam identycznie . stres wywołuje u mnie skoki cisnienia. A ze ciagle sie stresuje to skoki sa czeste. Kiedys 9w zeszlym roku) mierzylam kilka razy dziennie i zazwyczaj miałam 100-120/60-80. gdy raz stalo sie tak ze wzroslo mi do 125/ cos tam to sie wystraszylam i postanowilam wiecej nie mierzyc bo mozna dostac do glowy. Przeciez 125/ cos tam to dobre cisnienie ale dla mnie juz byl powód do paniki. Skończyłam wiec z mierzeniem

Myślę,że jeśli podczas wysiłku miałeś podwyższone ciśnienie i lekarz nic ci nie dał tzn., że wszystko w porządku! Przecież człowiek nie ma non stop jednakowego ciśnienia.Ciągle ono się waha w zależności od tego, czy pracujesz ,czy wejdziesz po schodach,czy odpoczywasz.Ulega wtedy chwilowemu podwyższeniu i po odpoczynku wraca do normy.Podobnie dzieje się w wyniku emocji[zarówno pozytywnych jak i negatywnych]---podnosi sie na chwilę i opada.To jest normalne.Gdy na przykład wejdziesz na 2 piętro i od razu zmierzysz,to będzie wyższe,a po 10 minutach ,gdy odpoczniesz i drugi raz zmierzysz,będzie nizsze. Nie panikuj wiec,tylko przejedź się na rowerze,popijając muszynianką.Miłego weekendu.

Dziekuje wszystkim za rady. Zdrowo sie odżywiam, nie palę, nie piję, biegam, szczupły jestem. Wiem, że przyczyna w dużej mierze leży w psychice. Miałem 2-3 mies spokoju i super cisnienie dopóki nie pojawiłem sie znowu na kontroli. Pani doktor zmierzyla 150/90. No i znów sie zaczelo, bo wydawało mi sie że domowy żle mierzy-więc kupiłem zegarowy no ale wyniki podobne. Cale dnie zamiast normalnie funkcjonowac to mysle o cisnieniu. Nawet bieganie czy jazda na rowerze juz mi nie sprawiaja tyle przyjemnosci bo sie zastanawiam czy serce ok!! Staram sie nie panikować ale uciec od tego jest strasznie trudno.