Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Bradykardia zatokowa i możliwość zawału

Gość Karolina516

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Karolina516

Witam, Proszę o pomoc w interpretacji ekg. Wczoraj byłam na badaniach, niestety lekarka nic nie powiedziała, skierowała na morfologie, prześwietlenie i ponowne ekg a następnie do kardiologa. Jestem troche przerazona wynikami. HR:551/MIN RR: 1083 QRS: 107 QT: 400 QTC: 416 P: 86 PQ:109 OS P:38 OS QRS: 61 OS T: 16 113: BRADYKARDIA ZATOKOWA 364: MOZLIWY ZAWAŁ SCIANY DOLNEJ PRAWDOPODOBNIE PRZEBYTY 420 NORMOGRAM Najbardziej przeraza mnie ten zapis o zawale. Generalniemnie mam zadnych problemów z sercem, kiedys występowały ( specyficzne bicie, kłucie, cos jakby kołotanie - ale powiązywałam to ze stresem bo miałam zły okres w zyciu)Poprosiłam o skierowanie na ekg ponieważ zaplanowałam zrobic kompleksowe badania i prebadac się od góry do dołu. Mam 29 lat. z góry dziękuje

Karolino! Stres to właśnie jeden z czynników wywołujących zawał, który zdarza się coraz młodszym ludziom. Może u Ciebie był taki mały, że go nie odczułaś? Z echo wynika, że serce bije Ci za wolno. Mam nadzieję, że szybko pokażesz ten wynik kardiologowi. Na pewno warto zwolnić tempo życia, zdrowo się odzywiać, dużo ruszać itp. I nie przejmować się wszystkim! Pisze to 31-latka po 3 operacjach serca :-)

Gość karolina516

Dziękuje za odpowiedź. Wiesz kojharze taką sytuacje sprzed 2 lat, kiedy miałam straszny sen i obudziłam się z nienaturalnym biciem serca. Waliło jak oszalałe - nigdy się z czym podobnym nie spotkałam. Do tego stopnia biło, że bałam się nie wytrzyma. Może cos wtedy było.

Karolino! Trafiłaś na marną P. Doktor, jeżeli nie wytłumaczyła Ci, że to co dostałaś to najprawdopodobniej tylko tzw. automatyczna interpretacja EKG przez urządzenie. W tym wieku zawał u kobiety, bez istotnych dolegliwości jest b. mało prawdopodobny. Są też rózne inne przyczyny zmian w EKG, w tym uroda, które powodują, że automaty piszą bzdury. Sądzę, że już u kardiologa byłaś, i że Cię uspokoił. Pzdr.

Gość Magda33

Witam,,,ja jestem dzis w szoku,ogólnie to duzo pisania ale w skrócie ;jestem pod opieką kardiologa ( tzn co 1/2 roku kontrole) bo mam zespól Barlowa inaczej wypadanie płatka zastawki, ( biore concor cor 5 i magnez )to stwierdzono u mnie pare lat temu.co jakis czas robie ekg i echo serca ktore robilam w kwietniu.niby od ostatniego (2010.11) nastapily nie wielkie zmiany,dzis wypozyczylam od internisty wynik ekg do kardiologa (ide 23 maja) i w opisie pisze cos o załamkach Q i R.i wlasnie dlatego w tym kwietniu zrobilam echo,bo ekg z kolei robilam w marcu.Ale najbardziej mnie przeraziło jak cały wynik rozłożyłam w domu i przeczytałam to... 113 bradykardia zatokowa 364 mozliwy zawal sciany dolnej prawdopodobnie przebyty 420 normogram HR-54 /min RR-1091 QRS-94 QT-382 QTc-399 P-104 PQ-125 Oś P -4 OS QRS-45 Oś T -15 ...odrazu zadzwonilam do swojego internisty i mowie ze dzis bylam i odebralam wynki a w nim...szoookkk...a ona mowi ze to idzie taśmowo,żebym na to nie patrzala bo liczy sie opis lekarza na 1 lub 2 stronie (chodz tez jak wspomnialam pisze tam o tych załamkach Q i R).ogólnie jestem nerwowa ,denerwuje sie szybko i przezywam emocjonalnie.i boje sie tego 23 maja co powie kardiolog...:(Mam 33 lata i dwie kochane córy,,,jeszcze chce pożyć:(