Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sinienie paznokci

Gość Sebastian23

Rekomendowane odpowiedzi

Gość Sebastian23

Witam, od kilkunastu dni w ciągu dnia sinieją mi paznokcie do połowy płytki , raz lekko fioletowe a raz mocno tym sytuacjom nie towarzyszą żadne inne dolegliwości . Byłem u internisty, przepisał mi RTG odcina szyjnego + wizyta u neurologa . Denerwowało mnie to że nikt nie bierze sprawy na poważnie dlatego zrobiłem zdjęcie które z wynikami RTG zaniosłem do neurologa. Odcinek szyjny w porządku i badania u neurologa także jednak po obejrzeniu zdjęć moich sinych paznokci lekarz przepisał mi maść na rozszerzenie naczyń krwionośnych która za wiele nie daje oraz tabletki milgamma 100 przyznał również ,że nie wie co mi dolega i zlecił wizytę u kardiologa + obserwacje paznokci u stóp . Kardiologa mam dopiero za 10 dni paznokcie u stóp wydają mi się też lekko sine jednak nie tak jak u rąk . Czy ktoś z was ma podobne objawy lub wie co może być przyczyną dolegliwości lub wie jakie badania mógł bym wykonać prywatnie gdyż zależy mi na szybkim poznaniu przyczyny a w przychodni odsyłają mnie z tygodnia na tydzień a ja boję się że tak banalne objawy mogą mieć poważne podłoże. Podkreślam że sinienie nie jest stałe nasila się lub ustępuje i nie towarzyszy temu żaden ból ani drętwienie. Dziękuję za poważne odpowiedzi , Pozdrawiam Sebastian

Być może serce masz słabe.Dziwi mnie,że ten internista nie zlecił EKG,echo serca,bad. na krzepliiwość krwi.Morfologia plus ręczny rozmaz,poziom elektrolitów,OB.Zrób te bad. krwi zanim pójdziesz do kardiologa i mu pokaż.Być może jest to niewydolność krążenia,ale to musi kardiolog stwierdzić po badaniach.Co możesz robić sam zanim pójdziesz do kardiologa? Chyba tylko pić wenoforton- nalewkę ziołową poprawiającą krążenie.Resztę musi zdecydować lekarz.

A może sam spróbowałbyś zbadać co Ci jest?Badanie bardzo proste.Wez gorąca kąpiel,poleż w wanie z pół godziny,może mniej,woda niech jest gorąca ale bez przesady i wtedy sprawdz kolor paznokci.Ciepła,goraca kąpiel rozluzni mięśnie,które jak sądzę uciskaja drobne naczynia krwionośne.Rozluznione mięśnie pozwolą na większy dopływ krwi do palców.Jeśli oprócz kolorowych paznokci masz sztywne mięśnie karku,kłopoty z oczami,wzrokiem,zawroty głowy,kurcze mięśni,bóle migrenowe--świadczyłoby to,że Twoja watroba ma serdecznie dosyć pozywienia,którym ja traktujesz.

Co samodzielnie możesz jeszcze robić dla poprawy krążenia?Możesz rano po przebudzeniu gimnastykować się: leżąc na łóżku przeciągnąć sie z całej siły kilka razy,następnie krążenie stóp,potem rowerek na leżąco ,potem usiąść i krążenie ramion w przód,potem w tył,krążęnie stóp,ruchy stopami w górę -w dół.Wstać i skłony w przód,na boki,krążenie bioder,marsz w miejscu podnosząc kolana.To wspomoże krążenie po nocy.Kup sobie też takie drewniane wałki z ostrymi wyrzeźbionym kolcami i masuj na nich dłonie z obu stron,następnie ręce do łokcia,a na końcu powyżej łokcia.To samo z nogami.Najpierw stopy,potem do kolan,a na końcu powyżej.Unikać siedzenia bez ruchu.Nawet jedząc obiad można postawić wałki na ziemi i wałkować po nich stopami.

Jeżeli przez ostatnie tygodnie dużo pracowałeś fizycznie (rękami i dłońmi) na przykład przy składaniu mebli, szpachlowaniu, malowaniu a nie jesteś do tego przyzwyczajony to Twoje paznokcie mogą być sine a dłonie obolałe i zmęczone. Podobnie jest w przypadku siłowni itp. Przechodzi samo

Gość Gościówa

Ja mam to samo, z tym ze problemy z siniejacymi paznokciami zaczely sie w czasie ciazy czyli ok2lat temu przy tym palce sa zimne jak lody i lewa dlon roznila sie kolorem od prawej. Dodatkowo wystepuja sporadyczne utraty przytomnosci lub omdlenia chwile po tym jak sinieja paznokcie, ogolne oslabienie, trudnosci z oddychaniem a dzis nawet dretwienie lewej reki. Dodatkowo mam guzy na tarczycy niedoczynnosc i astme zdiagnozowana nie dawlo a niedoczynnosc zdiag w czasie ciazy. Kiedys jako nastokatka zdiag. tachykardie zatokowa. Jutro pojde do kardiologa, bo obawiam sie ze to zaburzenia krazenia obwodowego..