Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rehabilitacja po operacji by-passów

mst

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, dowiedziałem się, że po zakończeniu pobytu w klinice kardiologicznej związanego z opercją by-passów stosuje się rehabiltację w tzw. klinikach lub oddziałach rehabilitacyjnych, których celem jest stopniowe przywracanie pełnej sprawności rekonwalescenta, ale pod kontrolą lekarską. To podobno bradzo ważny etap dla prawidłowego powrotu do aktywności. Czy ktoś z szanownych Koleżanek i Kolegów forumowiczów mógłby podac mi, gdzie mozna znaleźć adresy takich ośrodków oraz które z nich są godne polecenia?

Witam.... Dziwi mnie trochę że klinika kardiologiczna w której wykonywany był zabieg wszczepienia by-passów nie dał skierowania na rehabilitację????...w 2003roku było to normą...po prostu dalszy ciąg leczenia -powiem niezbędnego... Ośrodków jest sporo w Polsce;zależy w jakim regionie -ja byłem w Konstancinie w ośrodku mswia - powiem szczerze że wróciłem zadowolony -ważne pokazano(stosowano) sporo ćwiczeń;-to była wczesna rehabilitacja -miesiąc po operacji. pozdrawiam

Dzięuję bardzo Sufurowi. Sprawę rozpoznaję, z lekarzem jeszcze nie rozmawiałem na ten temat, szczególnie, ze operacja ma byc przeprowadzona w innym mieście. Dopiero dziś dowiedziałem się o ty, ze mój Tata będzie miał taką operację no i staram się sobie to poukładać i zaplanowć co dalej. Jeśli taka rehabilitacja to norma i standard i kieruje na nie klinika po zabiegu, to świetnie. Po prostu znając niezbyt wspaniałe realia polskiej medycyny obawiałem się, że trzeba będzie samemu o to zadbać i taki ośrodek znaleźć. Jeszcze raz dziękuję za informację. Jeśli ktoś jeszcze mógłby mi polecić ośrodek w regionie kujawsko-pomorskim, to byłbym wdzięczny