Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Opinie o ciśnieniomierzach nadgarstkowych

Gość Mirela

Rekomendowane odpowiedzi

Czy cisnieniomierz nadgarstkowy to dobre rozwiązanie dla osób z nadcisnieniem? Mam 27 lat i od 16 lat wiem ze takowe nadcisnienie u mnie występuje. Męczą mnie codzienne pomiary na zwykłym aparacie , o wiele wygodniejszy byłby ciśnieniomierz nadgarstkowy, ale słyszałam rózne opinie na jego temat i stąd to pytanie. Za odpowiedź z góry dziękuję. Mirela
Zgadzam siez Ewą. To samo usłyszeliśmy od lekarza. Dziecku mąz mierzy takim prostym, nie automatycznym, ale to trzeba umieć. Ja sama nie majac pojęcia dokonałam zakupu nadgarstkowego. Wydawało mi sie, że jest świetny no i prosty w obsłudze. Okazuje sie, zę najmniejszy ruch dłoni fałszuje wynik.
Miałem to samo ostatnio z nadgarstkowym, bo taki ma moja babcia. Mierzę i wyskakuje jakaś w ogóle szalona wartość, mija kilka minut i mierzę znowu i różnica jest wielka. Więc poleciałem do przychodni i tam na rtęciowym wyszło mi w miarę normalnie (jak na podejrzewane nadciśnienie). Pielęgniarka powiedziała, że te nadgarstkowe cyt. *to taki gadżet dla ludzi zdrowych* i żeby nie ufać tym wynikom. Czyli rada: olejcie nadgarstkowe - szkoda kasy i nerwów niepotrzebnych.
Mam cisinieniomierz nadgarstkowy firmy Sanitas i wyniki nie różnią sie od tych mierzonych ciśnieniomierzem tradycyjnym, a pomiary ciśnieniomierzem nagarstkowym w odstępie powiedzmy 3,4 min są porównywalne i dokładne - więc bardziej zależy jaki się kupi.
z tego co mówią lekarze, nadgarstek jest dobry tylko dla młodych ludzi. U starszych osób już są inne naczynia i często nie potrafią go prawidłowo zakładać, stąd są błędne pomiary. Mama ma cisnieniomierz nadgarstkowy AC 229 firmy Mescomp(taki z kolorowym wyświetlaczem i który jeszcze mierzy przy arytmii) i ma pomiary ok. Natomiast u babci jest jak na rosyjskiej ruletce :))) dla starszych osób jednak są lepsze pełne automaty naramienne.
Jeżeli już mówimy o dokładności, to najlepsze są ciśnieniomierze naramienne mechaniczne, np. aneroidowe (zegarowe) lub rtęciowe. Trzeba jednak umieć wykrywać tony korotkowa stetoskopem, a każdy może sie tego nauczyć. Ciśnieniomierze rtęciowe można jeszcze spokojnie kupić, są rzeczywiście bardzo dokładne przez długie lata, chociaż mało wygodne.

Ciśnieniomierze nadgarstkowe rzeczywiście są niewiele warte, lepiej zainwestować w porządny sprzęt. Fajne są te urządzonka które lekarze mają u siebie w gabinetach, ale to niestety sporo kosztuje. Ja ostatnio zakupiłam sobie fajny ciśnieniomierz ( soho 360 ). Wiadomo, najwyższa półka to nie jest i na pewno wyniki nie będą tak dokładnego jak w przypadku analogowych, lekarskich ciśnieniomierzy, ale poczytałam trochę i ten ma raczej dobre opinie. Cenowo również nie zabija, ja zapłaciłam coś ok. 140 zł kilka dni temu ( apteka za grosze, łódzka manufaktura )

Przeczytałem negatywne opinie o ciśnieniomierzach elektronicznych... Opowiem swoje doświadczenie: mierzyłem swoje ciśnienie aparatem elektronicznym - wyniki były różne, ale ostatnio powyżej normy, a dodatkowo bolała mnie trochę głowa. Poszedłem do przychodni. Zalecane jest mierzenie ciśnienia przez pielęgniarkę przed pójściem do gabinetu lekarskiego. Poszedłem, wynik 120/65 (!) Lekarka już w gabinecie nie mierzy. Przez tydzień mierzyłem 2 razy dziennie - podobnie jak poprzednio - za wysokie. Przychodnia. Pomiar pielęgniarki: 120/70. Rozmowa w gabinecie - *powinien pan sprawdzić swój ciśnieniomierz* - usłyszałem radę. *Pani Doktor, może jednak by mi Pani zmierzyła ciśnienie teraz w gabinecie..* Mierzy mi ciśnienie: wynik 167/98. Czy ktoś potrafi to wyjaśnić??? W odstępie 15 minut różnica: 120/70 i 167/98

Wczoraj byłam znowu w aptece za grosze na Gałczyńskiego i widziałam, że ciśnieniomierz soho w dalszym ciągu sprzedają za niecałe 140 zł - to tak celem aktualizacji. Jakaś pani przede mną akurat brała ten model, więc mimowolnie odnotowałam ile zapłaciła ;)

Nie bardzo rozumiem zachwyt nad przeciętnym modelem SOHO-360 - w sklepach internetowych i na allegro w tej cenie można kupić znacznie lepsze modele - a o podobnych parametrach znalazłem za 90 zł np. TMA-880 - z pamięcią wyników pomiarów dla 2 osób...

Hmm...ciśnieniomierze nadgarstkowe to całkiem niezły pomysł, jeżeli chcesz o siebie zadbać. Musisz pamiętać jednak o pewnej dość istotnej rzeczy, ciśnieniomierz nadgarstkowy nie jest tak dokładny, jak te innego typu. Nie mniej jednak może ci się przydać, przynajmniej jeżeli chcesz orientacyjnie sprawdzić, jakie masz ciśnienie. http://klima-sklep.pl/9-cisnieniomierze

Ciśnieniomierz ma mierzyć. Firmowe i sprawdzone np. Omron nawet starsze mają *dobry słuch*, dobry rękaw, gruszki i tak dalej. Kupując byle co należy się liczyć, że zabawka nie pokaże żadnej wiarygodnej wartości ciśnienia. Po prostu nie słyszy bicia serca, pulsu, ma słabą i powolną elektronikę i tak dalej, wady konstrukcyjne. Faktem jest, że w posiadanych ciśnieniomierzach zauważam, że ważny jest przede wszystkim rękaw naramienny oraz szczelność, sposób jego zapięcia(można włożyć po tylko palec, rurka na wprost tętnicy(żyły) .Trzeba zwrócić uwagę, czy jest sygnał akustyczny, obraz pulsu i mierzyć w spokoju nie po jedzeniu, ani kawie, czy środkach pobudzających, soli, lekach syropach itd.

Gość Renataso

Kupowałam niedawno ciśnieniomierz polskiej firmy Sanity, model nazywa się SmartCardio. Dobra opcja, jak na razie muszę powiedzieć, że bateria ładnie mi trzyma, na wyświetlaczu mam informację o stanie baterii co też na pewno jest jakimś ułatwieniem. Nie trzeba się domyślać, czy bateria jeszcze jest naładowana, czy już bardziej na wyczerpaniu.

Zamawiałam parę tygodni temu Simple bardziej z myślą o mężu niż o sobie...ale wychodzi na to, że ja mierzę częściej niż on...taka robota z facetem ;/ Ale może krok po kroku go przekonam że warto się badać. Sam ciśnieniomierz rzeczywiście lekki wygodny mankiet krzywdy nie robi na ręce ucisk jest minimalny.