Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Wysoki puls i uczucie zatrzymywania się serca

Gość malutka209

Rekomendowane odpowiedzi

Gość malutka209

Witam i z góry przepraszam jeżeli ktoś juz się wpowiadał na podobny temat. Zawsze miałam wysoki puls ok. 90 uderzeń na minute to była dla mnie norma od zawsze, ale pewnego dnia latem 2011 wstałam rano tak jak zawsze i momentalnie po wstaniu z łózka miałam puls 180 uderzen na minute. Pojechalam do szpitala i nie chcieli mnie przyjąć więc pojechalam do ośrokdka zdrowia gdzie zrobili mi ekg i zmierzyli cisnienie mialam wtedy 140/100 mimo, ze normalnie nie mam podwyższonego ciśnienia tętniczego, ale wtedy byłam zdenerwowana. Dostałam skierowanie na badanie krwi i brałam propanolol po czym czułam się jeszcze gorzej. Po miesiącu od tego zdarzenia poszłam do naprawdę dobrego kardiologa który sierował mnie na wszystkie badania, bo podejrzewal, że mam tarczyce jednak okazało się, że moje wszystkie wyniki są idealne. Biore concor cor 2,5 mg. Teraz taki wysoki puls zdarza mi się gdy zjem bardzo dużo lub po wypiciu alkoholu z którego praktycznie zrezygnowałam. Po dwóch piwach mam puls 120-140 uderzeń na minute przez pare godzin a po kilku kieliszkach wina podnosi mi się nawet do 160 uderzeń na minute i to trwa bez przerwy nawet do godziny. Lekarz powiedział, ze dobrze by bylo gdybym zaczęła uprawiać jakiś sport i jakbym schudła ( nie mam dużej nadwagi, ale 10 kg powinnam schudnąć) zaczęłam się ograniczać jem 1200-1500 kcal dziennie no i wysoki puls znów powrócil. Teraz wstjąc rano z łózka mam ok 130 uderzeń na minute. Zawsze tak mam gdy ograniczam jedzenie. Wiecie może dlaczego tak się dzieje? Po ok 30 minutach ten puls ustępuje. Czasami zdazra mi się jeszcze takie zatrzymanie serca i po chwili bije z podwoja sila.. Już sama nie wiem co o tym wszystkim myśleć... Mam 23 lata. Pozdrawiam Natalia

Natalia, pracuj nad wagą, bo to ważne. Zażywaj magnez w dużych ilościach. Musisz ustalić, czy twój puls jest rytmem zatokowym, czy powstaje w dodatkowym ognisku. W tym celu zrób holter ekg (odstaw leki kilka dni przed holterem) - kardiolog lub internista dadzą ci skierowanie. Wtedy można będzie coś ustalić i coś ci dalej podpowiedzieć.

Gość malutka209

Puls jest rytmem zatokowym. Udało mi się zrzucic juz kilka kg chodzę na basen i 2 razy w tygodniu trenuje szybkie marsze ok godziny. Mam nadzieje, że to kiedyś całkowicie przejdzie :(. Mam jeszcze taki wysoki puls wtedy gdy się zdenerwuje nawet bez powodu lub wtedy gdy wydaje mi się, że akurat taki puls będe miala - wtedy go mam :/ tak jakbym sama sobie to wmówiła.

Ania, z tym magnezem jest tak (to mi powiedziała kardiolożka), że być może organizm potrzebuje go więcej niż wynoszą normy. Natalia, jeśli rytm jest zatokowy, to dobrze. Teraz zaobserwuj, czy przyśpieszenie tętna następuje i ustępuje nagle, czy stopniowo. Stawiam na jakieś nerwicowe reakcje u cibie albo zachwianie układu współczulnego. Tak czy tak - nie jest groźnie, tylko nieprzyjemnie, ale da się żyć.

Witam Natalio czytając twóją dolegliwośc odczuwam wrażenie jakby mnie to dotyczyło 1,5 roku temu miałam ten sam problem z pulsem serducho waliło jak cholera po wypiciu alkoholu nawet i 140 uderzeń, pamiętam leczyli mnie na nerwice hydroxizinum i innymi antydepresantami co się okazało pewnego dnia trafiłam na ostry dyżur bo ten mój puls nie dał mi normalnie funkcjonowac porobili mi szereg badań i okazało się ze prz4eszłam kiedys zapalenie miesnia sercowego przyczyna albo grypa albo ciąża albo alkohol.Po szpitalu zaraz udałam sie do prywatnego kardiologa który szczegółowo porobił badania i stwierdził że moja przypadłośc tgo kardiomiopatia rozstrzeniowa byłam załamana mam wspaniała rodzine małego syna .i tak zostało leczę się od kwietnia 2011 na to cholertstwo tabletki do konca życia(tylko ile go zostało) a o ciąży nie mam co marzyć jset jakas poprawa bo miałam niedawno echo serca powtórne achhh jak sobie pomysle to płakać mi się chce z tym wszystkim

Gość Nataliamalutka209

Karina82 Bardzo mi przykro z powodu Twojej choroby :(, ale pamiętaj, że nigdy nie można myślec ile Ci życia pozostało ! Trzeba korzystać i cieszyć się z każdego dnia!! Ja jeszcze nie mam dzieci a w tym roku chciałabym zajść w ciąże.. Mam nadzieje, że te moje skoki pulsu itd nie będą przeszkodą i mam też wielką nadzieje, że Tobie kiedyś też się uda ! Trzeba myśleć i podchodzić do tego wszystkiego pozytywnie nawet jeżeli nie jest łatwo! :) Trzymam kciuki i życzę Ci pokonania tego cholerstwa! (:

Gość kalinka21

Hej, mam nadzieje, że ktos jeszcze czasem odwiedza to forum. Mam podobne problemy jak osoby które juz sie wypowiedziały...Szybki puls, zacinanie, kołatanie, bóle, ściski bla bla bla...wszystko to przerobiłam juz setki razy. U kardiologa byłam 4 razy i tyle razy mialam echo serca, 17 razy na pogotowiu, badania tarczycy, serca, próby wątrobowe, cholesterol, bilurbina, kwas moczowy, trójglicerydy, ob, crp, aso, bad. moczu, płuc, bad. neurologiczne, ponad 20 razy ekg,usg brzucha, jakis makrer nowotworowy, badania na AIDS, kiłe, HCV I inne których nazw juz nie pamiętam...i uwaga...nic nie wyszło...:( nie wiem czy sie śmiac czy płakac bo ciesze sie ze jestem *zdrowa* ale gdyby znaleźli cos to moze byłabym leczona i mogłabym normalnie życ...ma ktos jakieś pomysły co to moze byc. Puls stał się moją fobią, ciągle go mierze i sprawdzam, czasem wali serce 180/min:( pozdrawiam wszystkich, trzymajcię się z tymi serduchami niedobrymi:)

WITAM mam ten sam problem, tez badania, różnego typu, wyniki dobre a puls nie uwierzycie , największy to 198.... ostatnio 168 , 170 ciśnieniomierz wariował nie dało zmierzyć ciśnienia zeszłam do kol, po wzięciu milocardinu i bisocardu zaczęło się powoli uspakajać, klatka piersiowa unosia mi się ,myślałam, że to koniec, nie ma jakiegoś specyfiku żeby zażyć w tym własnie momencie ???