Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Problemy ze snem przy lękach i uczuciu strachu

Gość On123

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Serdecznie. Od ubiegłej niedzieli mam problem. Cała niedziela przebiegła pomyślnie, nie byłem zestresowany ani nic, jednak gdy położyłem się do łóżka, poczułem nagły strach w sercu takie uczucie. Czuję jak by mi serce przyspieszyło, ale po zmierzeniu ciśnienia i ilość bicia serca na minutę wszystko było w normie. W dzień nie odczuwam tego lęku strachu ponieważ jestem zajęty szkołą. Z nocki poniedziałek na wtorek też miałem problem, ale ostatecznie spałem 5h. Potem kolejne dwa dni też było uczucie strachu ale udało mi się spać. Wczoraj nie spałem prawie do 2, a potem już całkowicie usnąłem. Dodam, że nie było żadnych objaw, jakiś szczególnych. Zwykły dzień. W szkole nie mam problemów, w rodzinie także ich nie mam. Mogę powiedzieć, że szybko się denerwuję, ale za to często się śmieję. Spłynęło to na mnie jak grom z jasnego nieba. Oczywiście piję sobie melise i pomaga trochę. Ogólnie od zawsze miałem coś takiego, że błahymi sprawami się przejmowałem. Każdego dnia po wstaniu czuję się normalnie. Te dwa dni kiedy spałem normalnie to jak zawsze po obudzeniu jeszcze leżałem sobie i w budziku dawałem drzemkę. Natomiast w dniach kiedy to spanie nie było takie jak powinno po obudzeniu, szybko wstawałem i normalnie byłem gotowy do pracy w dniu. Nie wiem co mam zrobić, ogólnie po przerwach większych niż tydzień od szkoły to gdy wracam mam takie dziwne fobie. Do tego mówiłem o tym moim rodzicom, ale oni trochę to bagatelizują. Prosze o pomoc :) Dodam, że jestem astmatykiem.

Może spróbuj brać systematycznie 3 x dziennie lek ziołowy uspokajający złożony z kilku ziół.Mieszanka kilku ziół działa mocniej niz pojedyncze zioło czyli tylko melisa.Jeśli po melisie jest ci lepiej ,to spróbuj te tabl. ziołowe uspokajające,do tego kup 1 op. magnezu z witaminą B6.I nie pękaj.Duzo się ruszaj:chodź na basen,albo codziennie graj w jakąś grę zespołową...na kurs tańca czy coś....to sprawdzone,że ruch codzienny i zmęczenie fizyczne odwraca uwagę od nerwów bardzo skutecznie.Nie siedź godzinami przy kompie.I pamiętaj,że tabl. nie bierzesz tylko wówczas gdy z tobą się coś dzieje,tylko systematycznie trzy razy w ciągu dnia.

Dziękuję za odpowiedź. Co do tabletek ziołowych i B6 to z rana pójdę i kupię sobie. Nie mam skończonych 18 lat i nie wiem czy nie zapisać się do lekarza rodzinnego, może on potrafiłby mi przybliżyć i pomóc jakoś. Najlepiej czuję się w momentach gdy rozmawiam z osobami, z kolegami itp. To, że czuję strach czy lęk w sercu bo tak to wygląda nie oznacza że się nie śmieję :) Pozytywne nastawienie to podstawa. Gdy zasypiam czuję ten lęk, ale jeżeli nie staram się na siłę zasnąć i nie myślę o jakiś rzeczach to szybciej mi to przychodzi. Po prostu chodzi o to by sen nie kojarzył mi się z walką.

Wczoraj poszedłem szybko jakoś spać. Położyłem się, zrobiłem łyk melisy i już spałem. Obudziłem się o 8 rano, z 5/10min leżałem i znowu poszedłem spać i się obudziłem po 10. Nie kupiłem dzisiaj tego magnezu i tabletek ziołowych ale jutro pójdę.