Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niewydolność serca spowodowana toksycznym uszkodzeniem mięśnia sercowego a ablacja

Gość motylek90

Rekomendowane odpowiedzi

Moje pytanie dotyczy niewydolności serca spowodowanej toksycznym uszkodzeniem mięśnia sercowego. Muszę się przyznać, że zdarzyło mi się kilka razy skorzystać z dopalaczy (mefedron) i amfetaminy. Było to ponad rok temu. W sierpniu miałam przeprowadzone badanie echo serca (ze względu na zaburzenia rytmu które się u mnie pojawiły) na badaniu wszystko wyszło prawidłowo, podobnie jak na usg holter. Mój rytm powrócił do normy, jednak pozostały mi napadowe tachykardie, kardiolog stwierdził, że takie małe zaburzenia są normalne dla młodych kobiet i powiedział żebym przede wszystkim się uspokoiła (sugerując nerwicę i poradę u psychiatry), dodał żebym obserwowała organizm i jeżeli się zdecyduję może mnie wysłać na ablację. Jednak moje częstoskurcze nie są jakieś wysokie, maksymalne jakie mi się zdarzyło to 130.Jedna rzecz mi nie daje spokoju, czy istnieje możliwość, że wystąpi u mnie niewydolność serca właśnie przez moje używki? Czy po 8 miesiącach byłyby już jakieś zmiany mięśnia sercowego lub funkcji serca w echo?