Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szybki puls, pocenie się kończyn i panika a ablacja

Gość elektronik87

Rekomendowane odpowiedzi

Gość elektronik87

Witam serdecznie po przeczytaniu kilku postów myślę że mam nerwice. Mam 24 lata i pocą mi sie dłonie i stopy bez przyczyny, mam ataki nieuzasadnionej paniki że coś mi się stanie, mam wrażenie czasami że się duszę ;(. Ostatnio zauważyłem że bardzo kiepsko spię kłade się o 22 i już o 3-4 nad ranem nie mogę zasnąć. Najgorsze są ataki szybkiego pulsu dochodzące do 160 uderzeń na minutę jestem albo zostałem nisko ciśnieniowcem na codzień mam ciśnieni 100/80 i puls 90 choć nieraz puls spada mi do 65-75 to jednak na codzień mam 90-110 zmartwiony pulsem poszedłem do zaprzyjaźnionego lekarza rodzinnego został wykonany holter i wyszedł wiodący rytm zatokowy bez pauz bez przerw tarczyca i inne badania krwi ok mocz tak samo nerki ok. Lekarz wysyła mnie do poradni leczenia zaburzeń rytmu bo twierdzi że prawdopodobnie mam dodatkową drogę przewodzenia;( i czeka mnie ablacja. Chciałbym poznać wasze zdanie po czym i po jakich badaniach można zakwalifikować kogoś do ablacji??

Witam, Ablację wykonuje się, gdy stwierdzi się istotne zaburzenia rytmu serca, szczególnie takie, które dają objawy kliniczne, np. utraty przytomności, zasłabnięcia, omdlenia. Z pewności wykonanie holtera, może nawet więcej niż jeden raz, okaże się przydatne w wykryciu ewentualnej arytmii. Warto też wcześniej wykonać zwykły elektrokardiogram (EKG) w celu ujawnienia dodatkowej drogi przewodzenia.