Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Zmiana rytmu serca, niepokój, słabość i omdlenia

Leb

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, postanowiłem że przedstawie tutaj swój problem z sercem, ponieważ jestem już na tyle wycieńczony i zdesperowany że przyjme każdą pomoc i radę, na poczotku chciałbym podkreślić że nie jestem hipohondrykiem z urojonymi kłopotami serca, a więc moja sytuacja wygląda następująco. Problem z sercem pojawił sie już jakieś 7-8lat temu zaczynało się spokojnie od wzrostu bez przyczyna tętna oraz związanego z tym niepokoju, niestety zauważam iż problem się pogłębia, nawet podczas wysiłku mam niespodziewane (restarty) serca, mam na myśli to że podczas biegu lub innej fizycznej pracy nagle serce przestaje isc swoim rytmem i po sekundzie-dwóch rozpędza się na nowo przy czym ja odczuwam słabośc, strach, brak sił, niepokój, musze przerwać natychmiast to co robie, ponieważ omdleje (już tak było) od pewnego czasu dolegliwości z sercem objawiają się również przy zmianie pozycji np: ćwicze w domu brzuszki, przysiady itd i nagle się położe lub poprostu usiąde, w tym momencie kołatanie oraz nierówny rytm serca mam na 100%, podczas wsiadania do samochodu lub wysiadania z niego to samo, musze przyznać że zle znosze zimno oraz stres (objawy serca wracają) natomiast po saunie lub po ciepłym długim prysznicu czuje się świetnie, i objawy znikają na jakiś czas, mierze regularnie ciśnienie (w domu) średnio mam 140-155/90-100 przy bardzo niskim pulskie 53-65max do 75, miałem robionego holtera który wykazał w kilku momentach jakieś nieprawidłowości ale lekarz stwierdził że one nie zagrazają mojemu zyciu (nie podjęto leczenia) nie pale, nie pije, odzywiam się jak każdy 27 latek, czasem fast food ale przewaga zdrowych domowych posiłków, obawiam się że jeśli postęp bedzie nadal tak zauważalny jak teraz grozi mi poważny kłopot z sercem, żyć sie przez to odechciewa to raz a dwa że człowiek nie ma siły i ciągłe obawy. Proszę o pomoc, rady, może ktoś przechodził lub przechodzi coś podobnego, pozdrawiam

Leb wpadłam na Twój post przypadkiem,bo tak ogólnie goszczę na innym temacie tego forum,by Cię uspokoić napiszę Ci ,że ja walczę z kołataniami serca nie mniej lat niż Ty u mnie zaczeło się od traumatycznego wypadku samochodowego.może u Ciebie te kołatania też są związane z jakimś przykrym przeżyciem z przeszłości?wiesz najlepszymi lekarzami nas samych jesteśmy my,nikt nie zna nas tak dobrze:).a miałeś już robione echo serca?ja chyba ze cztery razy i wiele razy trafiło,że akurat przy badaniu miałam kołatania kardiolog przepisał mi leki i powiedział ,że muszę nauczyć się z tym żyć bo taka uroda serduszka:( holter wyszedł Ci dobrze także nie martw się pewnie to tak jak u mnie na tle nerwowym nie hipochondrycznym:)mam nadzieję ,że uda Ci się z tego wyjść ja ciągle walcze biorę magnez ,propranolol w dawce 10-20mg i czasami validol .pozdrawiam

Wiesz co u mnie nie było żadnego traumatycznego przeżycia, uprawiałem aktywnie sport od 10 lat, przestałem gdy serce zaczynało mi faktycznie zbytnio dokuczać (bałem się) czyli w wieku 23 lat, ale od tamtej pory sprawa tylko się pogarsza, robiono mi echo serca już i wszystko w normie, ale tak jak mówie nie panikuje jak tylko coś się ze mną dzieje, po prostu serce nie funkcjonuje prawidłowo a ja to odczówam to wszystko, najgorsze jest to że teraz każda aktywnosc fizyczna = strach, musze znów porobić wszystkie badania, ostatnie robiłem jakis rok, półtorej temu, nie potrafie znalezc na to sposobu, a problem tylko się pogłębia, nie rozumiem też dlaczego tak żle znosze zimne otoczenie np basen kryty (czesto przed rozgrzaniej itd już mam własnie te nierówne bicia serca, bardzo wolna praca serca nie adekwatna do tego co potrzebuje w danej chwili organizm, takie mam wrazenie, mimo to dziekuje za wsprarcie i kilka ciepłych słow, trzymaj się.

Doskonale Cię rozumiem ,że martwi Cię to co się dzieję z Twoim serduszkiem :(Nie wiem już sama skoro wyniki masz dobre, jesteś aktywny ,bez nałogów ,bez życiowych problemów to skąd te kłatania ?a sprawdzałeś stan magnezu w organiżmie?głupie pytanie bo pewnie tak.ja robię to co pół roku i mimo to,że mg mam w normie kardiolog każe mi go brać.chciałabym Ci pomóc ale nie dam rady:(mogę to zrobić tylko dobrym słowem i zapewnieniem,że nie jesteś z tym sam u mnie nie ma dnia bez tego:(i wierz mi ciężko się z tym żyje.Kardiolog mnie pociesza ,że małymi kroczkami uda mi się z tego wyjść mam nadzieję ,że tego dożyje .Życzę Ci i by Tobie się udało.pa

Co daje sauna lub gorący prysznic?.Wg mnie rozluznienie mięśni a jeśli tak,znaczy to,że przed sauną były napiete.Wniosek--serce pracuje w sposób jak najbardziej prawidłowy w stosunku do warunków jakie mu stworzyłeś.Serce i jego praca to skutek nie przyczyna.Przyczyna sa napięte mięśnie,które zwęzając naczynia krwionośne powodują podwyższone ciśnienie.Ponadto,każde włókno mięśnia musi dostać swoją porcję krwi,gdy mięśnie są rozbudowane,powstaje pytanie--czy tej krwi jest wystarczająca ilość.Jeśli nie puls będzie niski,co da wrażliwość na zimno.Zdrowe domowe pożywienie,można to różnie rozumieć.Jeśli jest tłuste,smażone,ostro przyprawione i popite kawą,drażni wątrobę i to ona powoduje napięcie mięśni.To co wyżej,bardziej pasuje do hydrauliki niż do kardiologii..

Skoro serce w oponie kardiologów nie ma wad to może faktycznie objawy kołatania i dolegliwosci sercowych nie sa bezposrednio z sercem związane, skoro heniu twierdzisz ze to bardziej hydraulika to czego powinienem spróbować by zobaczyć czy bedzie lepiej? ja nie stawiam żadnej diagnozy bron Boże ja opisuje to co czuje i jak sie czuje. Domowe jedzenie fakt czesto jest smażone nie gotowane tłuste *jak to na śląsku* ale nie mam nadwagi 180cm 86kg. Myśle jednak ze gdybym mial klopoty z wątrobą pojawiły by sie też inne objawy a nie koniecznie kołatanie serca i zaburzenia rytmu. dziękuje za zaangażowanie w temat i wszelką opinie i wsparcie.

Luizo,ja nie komentuję Twego wpisu,**to co wyżej** dotyczy moich słów. Lob,żeby wątrobę podrażnic wystarczy na przykład niedosypiać przez kilka nocy,albo **nocna szychta**.Objawami mogą być również kłopoty ze wzrokiem,drgania,skurcze mięśni,oczy bolące,piekące lub zaczerwienione.migrenowe bóle głowy,zawroty głowy,zmienność emocjonalna,dokładność a nawet pedanteria no i człowiek bywa gniewny,niejako z urzędu.

To co napisałem wyżej pasuje do mnie jak ulał, jestem zły i często sie denerwuje z powodu małych pierdoł, pózno zasypiam i pózno wstaje, czesto mam drgania powieki oka, Tylko dlaczego przy nagełej zmianie pozycji gdy np: ćwicze na stojąco i naraz się położe to kołatanie pojawia się z automatu i nierówny rytm którey zmusza mnie do powrotu do pozycji pionowej, ja chetnie zastosuje diete która wątrobie ulży i zobacze czy bedzie jakas poprawa, masz moze namiary na jakąs bezpieczną diete heniu? dziękuje Ci za zaangażowanie bardzo mi pomagasz.

Diety jako takiej nie znam,obawiam się,że jej nie ma.Musisz sam wypróbować,jakie reakcje po jakim pożywieniu.Dobre w takiej sytuacji są pomidory,ogórki,gruszki,twaróg,mięta no i nie żałuj sobie wody.Unikaj kawy i jej pochodnych,czekolady,nadmiaru seksu.Dobry jest również rosół z kurczaka.Pierwszym stopniem niedomagań wątroby jest **brak krwi w wątrobie*.Załóżmy,że jeśli w watrobie to i w ciele.W pozycji pionowej żyły pod wpływem grawitacji są wypełnione na całym swoim przekroju,w pozycji poziomej dzięki grawitacji,krew w żyłach wypełnia np.90% przekroju żyły.Serce traci rytm i jakby czekało aż się komora napełni.Jeśli wypijesz kilka łyków z butelki i ja postawisz,popatrzysz a potem ją położysz i zerkniesz ponownie,bedziesz miał ilustrację do tego o czym mówię.Te wszystkie mądrości to wynik wielowiekowych obserwacji Chińczyków,a nie mojego geniuszu.Jeśli mogę Ci radzić--okulista i sprawdzić czy nie ma skłonności do anemii.