Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Blok lewej komory serca a zawał serca

Gość LuciaS

Rekomendowane odpowiedzi

Mam 75 lat. Niedawno zmieniłam kardiologa, który zmienił mi leki z VIVACE 10mg, BISOCARD 5mg, AMLOPIN 5mg na VANATEX 160 mg,DIURESIN, ENARENAL 10 mg. Dodam, iż mam od 40 lat cukrzycę. Nowy lekarz twierdzi że blok lewej komory serca w przypadku brania BISOCARD może spowodować nawet zawał serca. Czy ta teoria nowego lekarza kardiologa nie jest efektem odwiedzin przedstawicieli firm farmaceutycznych skoro wcześniej inny lekarz kardiolog wiedząc o bloku lewej komory serca zapisał mi BISOCARD wraz z AMLOPINEM? Proszę o radę

Witam, Prawdopodobnie chodzi o blok lewej odnogi pęczka Hisa. W blokach przewodzenia (do których należy blok lewej odnogi pęczka Hisa) należy zachować ostrożność w stosowaniu dużych dawek leków z grupy beta-blokerów, do których należy Bisocard. Nie oznacza to jednak, że mają one wywołać zawał serca. Ważne jest tętno (puls), jaki Pan ma po odstawieniu Bisocardu. Jeżeli jest za szybki, to być może ten lek jest Panu potrzebny - może jednak w nieco niższej dawce niż 5 mg/dobę? jednakże wszystkie zmiany w leczeniu trzeba przeprowadzać ze swoim lekarzem.