bartek1 Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Witam,pracuje w straży pożarnej i po badaniach okresowych wykryto u mnie wadę serca,niedomykalność zastawki aortalnej.czeka mnie wymiana zastawki w trybie natychmiastowym,mam pytanie czy ktoś orientuje sie jak bedzie z moja sprawnościa i czy bede dalej funkcjonował jako strażak? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Ewa30zToF Opublikowano 6 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 6 Stycznia 2012 Bartku, to zależy pewnie od tego, jaka zastawkę dostaniesz (biologiczną, czy mechaniczną- a z tym związane są leki przeciwzakrzepowe), jaka będzie Twoja ogólna kondycja i zalecenia lekarza.Zapraszam na forum Fundacji Serce Dziecka, do wątku dla dorosłych, by poznac inne oosby po takiej operacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
bartek1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Mam nadzieję że szybko wróce do formy,a zastawką będę miał mechaniczną.nie dopuszczam do siebie myśli że nie będę mógł pracować Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nieobecny Opublikowano 7 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Witaj, jeżeli będziesz miał zastawkę mechaniczną to będziesz musiał uważać na wszelkiego rodzaju stłuczenia, otarcia itp. Ja również mam taką zastawkę i ogólnie szybko powróciłem do sprawności. Dzisiaj mam kondycję jak przed operacją, a nawet lepszą więc powrót do sprawności fizycznej jest oczywiście możliwy. Problemem mogą natomiast być leki na rozrzedzenie krwi, które trzeba zażywać przy zastawce mechanicznej. Nawet z pozoru słabe otarcia skutkują czasami siniakami nie mówiąc już o większych stłuczeniach. Może powinieneś rozważyć zastawkę biologiczną. Przy takiej nie trzeba brać leków na rozrzedzenie krwi. Jest ona jednak mniej trwała. Życzę powodzenia! Cytuj Odnośnik do komentarza
bartek1 Opublikowano 7 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Stycznia 2012 Dziękuję za odpowiedzi. Mam 30 lat i lekarze zalecają mi zastawkę mechaniczną Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nieobecny Opublikowano 8 Stycznia 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Bartku, ja obecnie mam 32, operowany byłem w wieku 30. Mi również lekarz mimo wszystkich za i przeciw zalecił mechaniczną. Trzymaj się! Cytuj Odnośnik do komentarza
bartek1 Opublikowano 8 Stycznia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 8 Stycznia 2012 Boję się o pracę , nie wiem czy lekarz wyrazi zgodę na to zebym dalej pracował w moim zawodzie Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość chris27 Opublikowano 7 Lutego 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 7 Lutego 2012 A ja po dłuższej konsultacji będę miał zastawkę biologiczną ,,,, niby ma starczyć do max25 lat,,, znając naukę i technikę za 20 lat wymyślą coś nowego,,,głowa do góry i przemyśl tO!!!powodzenia Cytuj Odnośnik do komentarza
bartek1 Opublikowano 25 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Witam !!!!!!!!!! jestem czwartą dobę po operacji czuje się swietnie tak jak bym wcale nie był operowany,mam sztuczną zastawkę Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość nieobecny Opublikowano 25 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij Opublikowano 25 Marca 2012 Bartku, fajnie że wszystko przebiegło bez problemów. Teraz musisz uważać tylko na mostek, aż się zrośnie i będziesz jak nowy:) Pozdrawiam i życzę szybkiej rekonwalescencji! Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi