Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Niezdolność do pracy przy zastawce mechanicznej

Gość AroX

Rekomendowane odpowiedzi

Witam , mam do Was pytanie. Niedawno starając się o świadczenie rehabilitacyjne została na komisji przyznana mi całkowita niezdolność do pracy, co wiąże się z przyznaniem renty. Czy naprawdę operacja wymiany zastawki aortalnej i tętniaka aorty to wystarczający powód aby uznać kogoś za niezdolnego do pracy, czy to tylko jednostkowy przypadek? Mam 36 lat i wiem że często ludzie zdecydowanie poważniej chorzy niż ja po operacji mają trudności z uzyskaniem takiego orzeczenia. Szczerze troche mnie to przeraziło że tak źle ze mną. Czy spotkaliście się z podobnymi przypadkami? Pozdrawiam.

Gość Ewa30zToF

Spokojnie, ZUS-owi chodzi o niezdolnośc do pracy w ramach umowy o pracę, od której się odprowadza składki. Mozesz spokojnie pracowac na umowę o dzieło. Nikt Ci nie sprawdzi limitu przychodów i czasu pracy. Ja mam to samo orzeczneie, rentę socjalną przyznaną, ale zawieszoaną, bo za dużo zarabiam. Nie wiem, jak to będzie po 4 operacji, ale na razie chcę pracować.

Dzięki Ewa. Czyli dostają ludzie czasem rente przy takich schorzeniach. Wiesz, Ty jesteś po 3 zabiegach, ale ja po jednym , czuję się chyba o.k. i dlatego byłem zaskoczony. Wydaje się że to był sposób na nie przyznanie mi rehabilitacyjnego, a renta raz że jest niższa a dwa Pani była pewna że nie mam5 lat w ostatnich 10 przepracowane, ale po powrocie do domu policzeniu wszystkiego dokładnie wyszło 63 miesiące. Chyba stąd ta hojność Zusu. Wyszło na to że muszą wypłacićza 15 miesięcy wstecz.