Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Duszności i omdlenia przy nerwicy

emila

Rekomendowane odpowiedzi

Witaj! Miałam to samo. Polecam ćwiczenia oddechowe, jogę lub medytacje. Kup magnez z potasem. Codzienne ale lekkie ćwiczenia, może jakiś spacer.Mi pomogło to wszystko. Wiadomo po woli ale przechodzi. Trzeba uzbroić się w cierpliwość. To jest do wyleczenia nawet bez leków. Więc trochę optymizmu, mniej się zamartwiać i ćwiczyć oddech. Ważna jest też prawidłowa postawa bo od kręgosłupa też są objawy nerwicy więc może jakiś masaż. Trzymam kciuki bo wiem że będzie dobrze. Ja miałam straszne ataki podczas których włączałam Internet i słuchałam medytacji, ćwiczeń oddechowych. Więc rób codziennie tak jak ja- ćwiczenia oddechowe, joga, medytacja. Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.

Witam cię Emilia . Ja mam tak od kilku lat moze 5 czy 6 ;/ zaczęło sie od zawrotowglowy ,potem były omdlenia . Wydawało mi sie ze zemdlakem chodź nigdy do tego w sumie nie doszło . Zawsze wzywalempogotowie i jak przyjeżdzali wtedy wszystko było ok. Miałem robione ekg holtery wiele fazy echoserca itp.teraz wzmagam sie z dusznosciami ;/ nie chce ćwiczyć nawet robić jakiegokolwiek wysiłku bo sie boje ze sie udusze ;/ miałem spirometriei tez ok byłem u pulmonologa pluca tez dobre ;/ ostatnio kupiłem takie niedrogi instrument do badania wydolnosci o,uc pikflometr i wydajność pluc jest imponująca a ja mam wrażenie ze nie nabiera mi sie powietrze do pluc jak bym nie umiał głęboko odetchnąć na tyle żeby czuć komfort ;/ jak ty to masz ? Moze nasz gg albo skypa ? Pozdrawiam Marcin

Jeśli usta szeroko otwarte,płuca pojemne a człowiek ma duszności,możliwe,że oskrzela są ścisnięte,ich przekrój został zmniejszony,przez napięte mięśnie z nimi związane.Ćwiczenia oddechowe powodują uspokojenie umysłu i rozluznienie mięśni.Skutkuje to przywróceniem oskrzelom właściwego im przekroju i zniknięciem duszności.Tak to próbowałbym wyjaśnić.