Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nierówne ciśnienie i podwyższanie ciśnienia po leku na nadciśnienie

adamjac5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ! Moje problemy z sercem zaczęły się ponad 2 lata temu, pewnego dnia zacząłem uczuwać dodatkowe skurcze, było to dla mnie nowe odczucie nigdy wcześniej nie miałem żadnych problemów z sercem. Udałem się do lekarza gdzie wykonałem szereg badań od ekg, usg, tsh. krew, mocz itp, poza śladową falą mitralną przy prawidłowej morfologi zastawek wszystko w normie wręcz bardzo dobrze, niestety samopoczucie bardzo słabe.Przez te dwa lata stałem się człowiekiem nerwowym a i tak do najspokojniejszych nie należałem o ironio przed skurczami rzuciłem palenie co spowodowało że z wagi 78 przy 178 cm zrobiło się ok 88 kg, zawsze jednak starłem się kontrolować wagę jestem osobą aktywną, systematycznie ćwiczę i trochę biegam. W ciągu tych dwu lat stałem się bardzo nerwowy lekarz przepisał mi concor cor który miał mi uspokoić serce, skurcze jednak raz się pojawiały raz znikały. Zawsze chodząc na wizyty kontrolne miałem mierzone ciśnienie różnie bywało ale zawsze mieściłem się w granicach 140/90, a często bywało niżej np 130/80 , 120/80 ogólnie w domu posiadałem własny tradycyjny ciśnieniomierz którym mierzyłem systematycznie ciśnienie i on wskazywał mi najczęściej 100/70 lub często jeszcze niżej. Zawsze jednak zastanawiałem się dlaczego jest taka różnica bo jeżeli nawet nie jestem w stanie złapać tych pierwszych cichych tonów i nie widzę aby drżała wskazówka manometru na 140,150,160 to jednak wyraźnie słyszałem kiedy kończyło się ciśnienie rozkurczowe które też bywało niskie do 60. Przez te dwa lata stałem się bardzo nerwowy do dodatkowych skurczów doszły lekkie zawroty głowy i szumy postanowiłem zakupić elektroniczny ciśnieniomierz Diagnostic DM 600 naramienny koszt ok 120 zł. Pierwsze pomiary były bardzo wysokie ok 150-160-170 skurczowego rozkurczowe raczej w normie, był to dla mnie szok bo myślałem że nie mam problemów z ciśnieniem, po kilku dniach odczyty zaczęły opadać rano ok 120-126/78 wieczorem 138/80 ,zacząłem znów brać concor cor 1,25 ale o dziwo ciśnienie zamiast spadać zaczęło wzrastać teraz mam stałe rano 148/78 w południe 148/78 i wieczorem tak samo wcześniej często mierząc w ciagu dnia potrafiłem mieć na lewej dłoni 118/78 a po przełożeniu mankietu na prawą dłoń było już 160/80 i tak jest zawsze czasem po ćwiczeniach mam niższe niż po godzinie leżenia w łóżku. Bardzo mnie to zestresowało a już i tak byłem smutny i przygnębiony nie wiem co mi dolega w ciągu 2 lat moje życie zmieniło się nie do poznania. Mam zamiar poprosić lekarza o holter ciśnieniowy zastanawia mnie fakt że tylko ciśnienie skurczowe jest tak zmienne, rozkurczowe jest raczej stałe i często poniżej 80 puls mam zawsze w normie często między 60-70 a poza tym martwi mnie to że miałem lepsze wyniki gdy nie brałem leku concor cor który powinien obniżać ciśnienie a ja mam je stale podwyższone. Ogólnie mam ciśnieniomierz około 2 tygodni i jestem tym faktem bardzo zestresowany , wizytę u kardiologa mam 9 stycznia chciałbym się dowiedzieć jakie badania powinienem zrobić.