Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Sztuczna zastawka serca

marta95

Rekomendowane odpowiedzi

Mam na imię Marta i mam 17 lat. Dowiedziałam sie, że jakoś na początku roku czeka mnie operacja wymiany zastawki serca na sztuczą moze ktoś mi powiedzieć coś o trj operacji na czym ona polega czy jest przeprowadzana na otwartym sercu, trzeba stosować jakies leki, czy potrzebna jest rehabilitacja oraz czy mozna prowadzic normalny tryb życia. A i najważniejsze czy ta operacja zagraża życiu i ile może trwać? Proszę o odpowiedź bardz sie boję tej operacji.

Gość Ewa30zToF

Marto, podałaś za mało danych. Jaką zastawkę Ci wymienią? Czu dostaniesz biologiczną, czy mechaniczną? Nie weisz też, czy bedziesz miała tradycyjną operację,czy może zabieg metodą małoinwazyjną, albo w ogóle przezskórną (choć te stosuje sie raczej u osób po zwykłych operacjach albo starszych). Poza tym każda operacja trwa zwykle kilka godzin. Po około tygoniu, jeśli nie ma poważnych powiłań, wraca się do domu. Do sił dochodzi sie kilka miesiecy, nawet rok czy dłużej. Ja byłam w Twoim wieku, gdy przeszłam druga i trzecią operacje. W szkole nie było mnie w sumie 3 tygodnie po ostatniej, która odbyła sie pod koniec października (wtedy dostałam zastawke płucną, ludzką). Nie mogłam wysiedzieć w domu i wróciłam na lekcje. NIe brałam wówczas na stałe żasdnych leków, nie dostałam skierowania na tursnus rehabilitacyjny, czy sanatorium. Wiem, że teraz wiele osóbo nie sie stara, albo dostają skierowanie już w szpitalu, w którym byli operowani.

Ja jestem po dwoch operacjach,mialem mechaniczna zastawke aortalna,ale bylo z nia cos nie tak,i musialem miec reoperacje.Jestes mloda wiec,prawdopodobnie bedziesz miala mechaniczna,chociaz ja mialem do wyboru,mechaniczna albo biologiczna.Przy mechanicznej nalezy do konca zycia brac leki przeciwkrzepliwe,poniewaz na zastawce moga powstac grozne skrzepy,przy biologicznej nie ma takiej potrzeby,ale po ok.10-15 latach trzeba ja wymienic.Ryzyko operacji jest male,wiec sie nie obawiaj sie.Pierwsza operacje mialem metoda maloinwazyjna,czyli przez krotkie ciecie miedzyzebrowe,druga niestety tradycyjnym sposobem,przez mostek.Serce jest zatrzymywane,a za nie pracuje tzw.pluco-serce,maszyna,ktora za nie pracuje.Wszystko bedzie dobrze,nie martw sie:)