Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Nowa lista leków refundowanych 2012

Rekomendowane odpowiedzi

Pytam bo media straszą , a ja się rozejrzałem i nie widzę tragedii . Podejrzewam , że firmy farmaceutyczne rozpętały czarny pijar . Wręcz odwrotnie , miesięcznie będę płacił o wiele mniej . O czytelność recept trzeba zadbać zawsze , posprawdzać literki , cyferki itd. Tańszy odpowiednik musi być wpisany na receptę expressis verbis , warto przejrzeć wcześniej listę i dobrze się przygotować . Z tym ,że ja nie jestem w tej grupie poszkodowanych np. cukrzyków ... listę można obejrzeć choćby tu http://www.polskatimes.pl/artykul/480603,lista-lekow-refundowanych-na-2012-rok-pelna-lista,z,96,id,t,z,no.html pozdro .

To zależy o jakie choroby i leki chodzi. Cukrzycz ( o ile nic się nioe zmieni) dostaną mocno po kieszeni. Np. paski i insulina była za grosz, a teraz jedno opakowanie pasków i iinsuliny ok. 6o zł. A ludzie po przeszczepach, którzy musza tera płacic ok.200 zł. za lek praktycznie ratujący życie, ludzie z nowotworami, którym zabrało się refundację leków przeciwbólowych ? Pani minister Kopacz za wprowadzenie nieludzkich zmian i arogancję ( oświadczenie, że za granicą jej program się podoba, tytlko u nas nie ) powionna byc zdymisjonowana i wyjechac za granicę, gdzie tak dobrze jest oceniana. My żyjemy w Polsce i za emerytury polskie, a nie zagraniczne !

Gość Weronika Burda

Ciekawy artykuł na ten temat można przeczytać pod tym adresem : http://www.stefczyk.info/publicystyka/opinie/sandauer-pacjent-stal-sie-zakladnikiem zachęcam do komentowania ------------------------------------- Weronika Burda eRzecznik serwisu stefczyk.info

Trzeba bardzo pilnować aby lista była aktualna (teraz listy zmieniają się co 2 miesiące). Czasem zdarza się, że w natłoku informacji można natrafić na po prostu starą listę. Piszę o tym, bo raz rzeczywiście coś takiego mi się przytrafiło. Na to nie możemy sobie pozwolić. Najlepiej korzystać ze sprawdzonych stron. Ja polecam bardzo łatwą w obsłudze i zawsze aktualną: www.leki.egabinet.pl Pozdrawiam serdecznie :)

Zastanawiam się po co urzędnicy wymyślili by zmieniać listy leków refundowanych co 2 miesiące wcześniej odbywało się to co 3 i nikomu to nie przeszkadzało, a przynajmniej było z tym mniej problemów. Ale jak to w życiu to jeden z ich kolejnych świetnych pomysłów podobnie jak te na tej liście: http://porownywarkalekow.pl/top-10-absurdow-polskiego-prawa-farmaceutycznego/