Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Interpretacja USG kończyn dolnych

Gość strach

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, biorę tabletki anty. Bolą mnie nogi, zrobiłam usg doppler. Pracę mam stojącą bardziej. Poniżej mam wyniki, proszę o jakiś komentarz. Szczególnie chodzi mi o rozmiary żył, jaka jest średnica zdrowych żył? Co to są te kręte, perforatory? jak wygląda ten wynik? Wynik: Żyły układu głębokiego, powierzchownego i śródmięśniowe k. dolnych bez zmian zakrzepowych, elastyczne, nieposzerzone, drożne, wydolne. Żyły odstrzałkowe śr. do ok. 5mm prawa i 7 mm lewa, z krętymi żyłami łączącymi śr. ok. 2mm w 1/3 środkowej wys. podudzia, prawa z perforatorem śr. ok. 2 mm do żył głowy przyśrodkowej mięśnia brzuchatego łydki. Prosze o odpowiedź.

Wg. mnie to wszystko jest OK.Napisane,że żyły drożne,wydolne,nieposzerzone.A dalej sa podane wymiary różnych żył po prostu.Jeśli wcześniej napisano,że OK, to chyba jest dobrze.A te nazwy to nazwy żył. W nogach są 2 rodzaje żył: pierwsze to te widoczne przez skórę czyli powierzchowne i drugie: żyły głębokie.Między nimi są połączenia.I te żyły ,które łączą żyły powierzchowne z głębokimi to perforatory.Jeśli cię bolą nogi [mam nadzieję ,że nie palisz!!!!], to raczej bym zrobiła test na krzepliwość krwi.Najlepiej z ginekologiem porozmawiaj.Pokaż mu wynik bad. krwi na krzepnięcie.

Dzięki za odpowiedź. Myślałam, że te rozmiary to są jakieś patologiczne, powiedział że są drobne zmiany, może to to. Oczywiście że nie palę papierosów, rzadko piję alkohole, a jak już to 1-2 piwa. Zrobię testy na krzepliwość na pewno, staram się zdrowo i racjonalnie odżywiać. A jak myślisz, jak pobiorę parę lat te tabletki, a jeżeli zajdą jakieś zmiany w żyłach, to są one odwracalne? Niby żyła jest elastyczna. Dzięki, pozdrawiam