Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Strach przed zawałem serca przy arytmii i nadciśnieniu

kasia85

Rekomendowane odpowiedzi

Witam nazywam się Basia mam 26 lat i liczne schorzenia jednym z nich jest właśnie problem z sercem mam arytmie i nadciśnienie . Moim problemem jest jednak strach przed zawalem serca ponieważ dodam że w mojej rodzinie jest kila osób którzy zmarli już na zawał.A jako młoda osoba miałam już 2 takie dziwne incydenty jedn z nich miła miejsce wczoraj gdy wracałam do domu samochodem poczułam taki nagły ostry dławiący ból w sercu od razu zrobiło mi się nie dobrze ale po mocnym wyciszeniu uspokojeniu się przeszło mi i nie wiem co to mogło być .Miał ktoś tak już kiedyś ?

Jeżeli Twoje paznokcie są błyszczące / bez lakieru / i lekko zaróżowione,naciśnij płytkę paznokcia-zbieleje-gdy puścisz,zaróżowi sie ponownie.Czas w jakim to nastapi świadczy o jakości krążenia i ilości krwi w ciele,co u kobiety jest bardzo istotne.Jeśli paznokcie nie są łamliwe,a są błyszczące,oczy nie pieką,nie łzawią,nie bolą-wątroba jest spokojna.Na piątym palcu u dłoni,pod paznokciem od strony palca czwartego,znajduje sie ostatni punkt kanału akupunkturowego serca,jest on również punktem reanimacyjnym.Trafisz na niego uciskając tę okolicę paznokciem kciuka.Jeśli poczujesz tylko ucisk paznokcia,serce jest w porządku.Jeśli ból bedzie jak od igły,bardzo intensywny,serce potrzebuje pomocy.Możesz pomóc uciskając ten punkt mimo bólu,trochę to wygląda na tortury ale bywa pomocne.To co wyżej wymyślili Chińczycy kilka tysięcy lat temu.Lęk przed śmiercią jest odwrotnie proporcjonalny do wieku,im więcej lat tym mniejszy strach.A Ty jesteś jeszcze na gwarancji,a potem rękojmia,ho ho czym TY sie zamartwiasz?

Moja mama tak miała/ma bo od pewnego czasu czuje jakby jej buzowała krew w żyłach i dziwnie biło serce przy czym traci na chwile przytomność.Nie chce CIe straszyć ale każda niepokojąca dolegliwość powinna być zbadana przez lekarza.Dobrze by było jakbyś się do niego wybrała , zrobila jakieś badania i wtedy może dowiesz się czegoś wiecej.Zawsze też możesz pić magnez który jest korzystny dla serduszka.Dodatkowo stres jest złym czynnikiem dla naszego serca wiem coś o tym bo mam wade ale nie poważna niedomyka mi się zastawka oraz mam podejrzenie zwyrodnienia śluzkowatego serca.Może Twoja dolegliwość powstała ze stresu w pracy ale niedobrze by było jakbyś tak zemdlała za kółkiem samochodu bo to już niebezpieczne Dla Ciebie i Otoczenia.Proponuje wizyte u lekarza i opowiedzieć mu o zaistniałym incydencie. Pozdrawiam