Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Mocne pojedyncze uderzenia serca

Gość Radek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich, tak jak wy mam dodatkowe skurcze. Tylko, że u mnie jest to zupełnie z niczym nie związane tzn. siedzę sobie rozmawiam, albo coś robię i ni z tego ni z owego , jak mi rąbnie raz a porządnie w klatce, to od razu mam dość wszystkiego.Ostatnio do tych pojedynczych uderzeń dołączył jakby ból w klatce i fala gorąca w rękach. Holtera miałam dwa razy usg trzy razy , lekarz stwierdził tylko wiotki płatek w sercu i powiedział, że to nic takiego i na pewno to nie powinno mnie martwić. Ale ja jakoś nie mam pewności czy przy takim pojedynczym mocnym uderzeniu nic się nie stanie, bo przecież zawał to chyba właśnie takie jedno porządne zdarzenie. Boję się tego tylko w tym momencie , w którym to nastąpi, choć nauczyłam się już z tym żyć , mam to już ok.3lat. Nie biorę żadnych leków , ale łykam magnez b6 , cynk, selen no i letrox , bo od 7 lat choruję na hashimoto. Jeżeli więc nie mieliście badania tarczycy, to warto je wykonać, wydaje mi się,że w moim przypadku , to główny winowajca, chociaż endokrynolog twierdzi inaczej.

Do MAROMA: Twój endokrynolog ma najprawdopodobniej rację. Nie wiem czy wiesz ale tarczyca też ma podłoże nerwowe. Z tego co opisujesz to jest to nerwica. Ja mam to samo. Też już mam ze 3 lata te pojedyncze uderzenia i nadal żyję więc to raczej nie jest objaw zawału. Zawałowcy nie mają takich *częstych* objajów, bo gdyby tak było to Twój lekarz na pewno by Cie poinformował o tym, że jest to stan przed zawałowy.

Maroma, nie biorę żadnych leków, staram się nad tym panować. Nierówne bicie serca pojawia mi się tylko wtedy gdy się mocno stresuję, mam lęki itd. Czasami może trwać to przez kilka dni w bardzo nasilonym stopniu a czasami mam np. jedno mocne uderzenie na kilka dni. Wszystko zależy od mojego stanu psychicznego. A nerwica została stwierdzona przez lekarzy gdy zrobiłam serię badań i wszystkie okazały się być w porządku.