Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skurcze w nogach przy chorobach układu krążenia

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, Przedstawię w skrócie sytuację. Mój tata ma ukończone 59 lat. Ma za sobą 2 zawały, koronografię i by-passy. Po operacji na by-passy miał komplikacje tzn. woda w worku osierdziowym. Obecnie problem ten został wyleczony farmakologicznie. Dodatkowo ma przesuniętą przeponę, plamę na prawym płucu i problemy ze stawami kolanowymi. Lekarze również stwierdzili genetycznie uwarunkowaną hipokalemię. Ostatnio coraz częściej, zwykle w nocy ma skurcze w nogach. Wygląda to następująco. Ból (skurcz jest w jednej lub w drugiej nodze; czasem w obu naraz) jest tak silny, że budzi się w nocy. Kiedy próbuje wstać zaczyna się bardzo chwiać we wszystkie strony. Nie jest w stanie ustać. Kiedy już upadnie, nie potrafi wstać przez kilkanaście minut. Nie wiemy, co z mamą mamy robić. Jest coraz gorzej. Regularnie bierze asparginian extra magnezu i potasu (1 tabletka), więc skąd miał być niedobór magnezu. Tata twierdzi, że to przez lek: Furosemidum Polpharma (opak. 30 tabletek po 40 mg). Jednak wcześniej brał ten lek i nie było takiej sytuacji. Proszę o poradę.

Potas niski ma coś wspólnego ze skurczami mięśni,może więc znajdź ,co zawiera najwięcej potasu i niech to je w dużych ilościach.Trzeba o tych skurczach z lekarzem porozmawiać.Niektóre leki na nadciśnienie zawieraja składnik moczopędny,a jak częściej sie sika,to chyba wypłukuje sie ten potas.Tam mi się wydaje...ale z medycyną nic wspólnego nie mam,tylko to byłoby logiczne.

Przeczyttałam ulotkę z furosemidu.Rzeczywiście obniża poziom potasu i pozostałych elektrolitów.Więc chyba tata nie powinien go brać, bo jeszcze bardziej obniży sobie poziom.Bierze więc jeden lek na podwyzszenie i drugi na obniżenia.I te objawy-osłabienie mięśni,zawroty głowy -wszystkie są na ulotce.Lekarz musi zdecydować,al chyba jedno z drugim ccoś nie gra.

Mama mojej koleżanki ,która ma rozrusznik,miała za wysoki potas,więc brała coś na obnizenie, ale widocznie za długo czy za dużo,bo zaczęła się przewracać i źle czuć.W szpitalu jej zbadali elektrolity i miała b.b. niski potas.To potem znowu brała coś na podwyższenie.Myślę ,że w sytuacji twego taty powinien często badac sobie poziomy magnezu,wapnia ,sodu i potasu- i samemu sobie trzymac właściwy poziom.Aby nie przeoczyć momentu,gdy za bardzo spadnie lub sie podwyższy.

Ale pewnie Furosemid przyjmuje ze względu na wcześniejszą wodę w worku osierdziowym ....może jeśli bierze 1 asparginian zwiększyć do 2 tabletek tak jak na ulotce lub zmniejszyć Furosemid ,całkowicie chyba nie można go odstawić .Niekiedy pacjenci przyjmują Furosemid raz na 2-3 dni .może taki sposób byłby dobry ale i tym musi zadecydowac lekarz.

Furosemid już wcześniej sprawiał mu problemy, więc lekarz ustalił, że będzie brał co 2 dni. Tylko teraz jest zupełnie inaczej, gorzej. Kupimy mu b-complex, zrobimy badania (potas, magnez, sód, wapń, cholesterol), poprosimy o skierowanie na to badanie przepływów krwi w żyłach, zwiększyłyśmy mu o 1 tabletkę potasu na wieczór i umówimy go do kardiologa. Zobaczymy jaki będzie wynik. Dziękuję wszystkim za pomoc i poradę.