Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Skoki ciśnienia przy leczonym nadciśnieniu

Gość weronika81

Rekomendowane odpowiedzi

Gość weronika81

Witam Ojciec ( 62 lata) leczy się od lutego na nadciśnienie , regularnie przyjmuje lek Ebivol ( 0,5 tabletki) - na początku ciśnienie ładnie się unormowało, od października obserwujemy co pewien czas skoki ciśnienia np . dziś doszlo nawet do 150/90 , poprzedni zwyżka w zeszły weekend do ok 130 - 140 / 80 - 90 ...z czego mogą wynikać takie skoki ? jak bardzo są one niebezpieczne , przy takich skokach czasami ujawnia się niemiarowość co robić ?

Gość biedna oj biedna

Mój tata to juz w ogóle nie mierzy ciśnienia a jakakolwiek próba kończy sie rkzykiem z jego strony i stwierdzeniem ze nie powinno mnie to obchodzić. Ciesz sie, ze masz normalnego ojca U mojego widac, że sie dźwiga mimo leczenia bo co rusz jest czerwony ale powiedziec nic sobie nie da tylko ryczy i ryczy

Wydrukuj i daj mu do przeczytania:,,niefarmakologiczne metody leczenia nadcisnienia**.Stanowią dobre wspomaganie do leczenia farmakologicznego.A nawet pozwalają z czasem zmniejszyć dawkę leku i unormować ciśnienie.Mam nadzieję,że nie pali i nie ma nadwagi.W wypadku nadwagi schudnięcie z 8 kilo i codzienny ruch oraz odpowiedni sposób odżywiania automatycznie ciśnienie obniżają.Piszę to ,bo znam gościa,który bierze tabl. na obnizenie cisnienia,a jednocześnie pali po 30 dziennie i brzuch ma wystający znad paska od spodni..To jest tylko niepotrzebne zawracanie głowy lekarzowi.

Gość weronika81

Dziękuje za odpowiedzi. Tata nie pali, nie tknął nawet wina od czasu kiedy zażywa leki. Chodzi do lekarza rodzinnego i regularnie pokazuje wyniki. Mierzy tęż dwa razy dziennie a czasami nawet częściej jak np. dzisiaj ..i z każdym mierzeniem było wiece ok 18 doszło do 150/ 90 ...tata pije też melisę . Lekarka nic nie każe zmieniać.. ale kiedy zaczął zażywać tabletki , to unormowało się i było zwykle w okolicach 120/ 80, teraz ( od około 2 miesięcy) są takie skoki i czasami urządzenie pokazuje też niemiarowość Nie wiem co ojcu radzić

Ostatnie pogody panujące nam miłościwie na dworze to masakra dla cisnieniowców .Może po prostu tak reaguje na te zmiany .....Trzeba iśc do doktora i może pokazać te cisnienia .Mnie ostatnio lekarz powiedział że w wieku 60-70 lat ciśnienie 150 to norma .A może by jeszcze dietę jakąś albo ziółka ?