Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Rozrusznik serca a praca w pobliżu transformatorów

sujer

Rekomendowane odpowiedzi

Witam za 3 dni bede mial wymieniany rozrusznik po raz 3, ale nie o tym jakis czas temu zmieniłem stanowisko pracy i pracuje na sterowni pod ktora sa transformatory prądu/energetyczne znajduja sie one jakies 5-10m pode mną i nasuwa sie tu pytanie czy moge w takim miejscu pracowac? Czy to prawda, ze moze to zaburzyć prace rozrusznika ?? Pracuje juz tam jakis i nie odczuwam zeby cos sie dzialo, moje sampoczucie jest dobre.

Witaj sujer. Sprawą oczywistą jest to,że mając wszczepiony rozrusznik bądź kardiowerter-defibrylator musisz unikać silnych pól magnetycznych.W przypadku dużych transformatorów te pole jest silne a odległość 5-10 m jest mała. Rozrusznik jest urządzeniem precyzyjnym i bardzo skomplikowanym,to że nic nie czujesz i samopoczucie masz dobre to nie oznacza,że jest dobrze.Wpływ pola może rozregulować parametry rozrusznika i w przypadku gdy będziesz potrzebował pomocy to rozrusznik Ci nie pomoże. Najlepiej jak spytasz się kardiologa bądź kardiochirurga o pracę w tych warunkach,nie mam pewności jaka jest minimalna,szkodliwa odległość rozrusznika od pola magnetycznego. I jeszcze pytanie do Ciebie: Jaki jest powód kolejnej wymiany rozrusznika?

Takie pole magnetyczne powoduje, że praca rozrusznika zostaje zakłócona, jeśli masz własny rytm, prawdopodobnie w ogóle nie odczuwasz tego, że urządzenie przestaje działać (mój mąż chodził z tętnem 30 ok trzech tygodni zanim wyszło, że elektroda jest rozwalona i rozrusznik nie działa, ale miał jeszcze jakiś rytm własny i dlatego przeżył). Niestety jeśli serce stwierdzi, że nie da rady i będzie chciało zwolnić, to wtedy nie działający rozrusznik Ci nie pomoże.