Skocz do zawartości
kardiolo.pl

Szkodliwość tabletek przeciwbólowych

Gość cyferek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Jak to naprawdę jest z tymi tabletkami? Ile można ich brać na dzień by nie zaszkodziły? Rozchodzi mi się głównie o Ketonal i Tramal. Lekarze mówią by nie brać tego za dużo bo może dojść do krwawienia z przełyku. A wiadomo,człowiek leżąc w szpitalu dostaje różne środki przeciwbólowe i tych bóli nie odczuwa (w przypadku osób po operacjach). Ale jak tylko wróci do domu to bóle powracają i jedynym,najszybszym wyjściem jest wzięcie tabletki. A może polecacie inne tabletki przeciwbólowe które mniej szkodzą a są skuteczne? Wątek założyłem głównie przez to,że mój tata (po bajpasach) odczuwa bóle stawów,mięśni i klatki.Samo noszenie kamizelki uciskowej aż tak nie niweluje bólów.A zażycie 50mg Ketonalu mu za bardzo nie pomaga,a większych dawek boi się przyjmować. Pozdrawiam.

Tramal to zabójstwo ,Ketonal to mniejsze zabójstwo .A Apap nie pomaga ?Może w poradni bólu coś by poradzili np.jakieś robione ?Jesli go tak bardzo boli to może morfina albo coś w plastrach ?Trzeba isc i zapytac doktora niech pomyśli i przepisze .....

Apap nie pomaga,za słaby.. Do lekarza idzie dopiero w styczniu,więc jeszcze trochę czasu do wizyty... Dziwne dla mnie jest to że lekarz doradził bardziej Tramal niż Ketonal. Mega bóle to nie są,ale bardzo przeszkadzają łamania w stawach,mostku itp. 100mg Ketonalu by pomogło no ale nie ma co się truć i trzeba szukać innych rozwiązań,bardziej *zdrowych*.

Jak jeden lek to nie drugi , i to nie jest kwestia chciejstwa tylko , tego co specjalista zapisze .Ten pierwszy lek wpływa na krzepliwość to trzeba bardzo uważać , żeby nie łączyć z innym o tym samy anty-krzepliwym działaniu . tato starszy człowiek , właśnie dla tego typu pacjentów te leki są wymyślone , żeby ulżyć chorym przewlekle w cierpieniach ... tramal ... proponuję poltram ta sama substancja czynna ,tańszy krajowy odpowiednik . jest taki lek łączony , niestety nie pamiętam nazwy , 500 mg paracetamolu + 325 mg Tramalu -- skuteczny . Poltram dla starszych polecam ,w wersji retard ... Oczywiście zażywać zgodnie z zaleceniami . Co do innych opcji w zależności od zasobności kieszeni polecam wizytę w klinice leczenia bólu . Tam są specjaliści tylko w tej wąskiej dziedzinie . zdrowia .

Dziękuję Zofia za podpowiedź , a ja się pomyliłem , dawka tramalu w pojedyńczej tabletce to oczywiście 32,5 mg , en mass ten lek to atrakcyjna opcja dla chorych dla których Apap za słaby , a Tramal za mocny on się plasuje po środku . Pamiętam przyjmowałem go po zabiegu przepukliny i bardzo sobie chwaliłem jako skuteczny . miłego dnia .

Moim zdaniem Ketonal wpływa na krzepliwość , ja bym się bał go stosować . jestem na Acenocumarolu (po wymianie zastawki Ao na sztuczną) , więc w moim przypadku wykluczam wszelkie *wynalazki* bez recepty typu : aspiryna, polopiryna ,diklofenak (diclac, dicloberl, diclo-duo, olfen), naproxen (apo-naproxen, naproxen) ibuprofen (ibum , ibuprom ), piroxikam, butapirazol i wiele wiele innych innych . Ja nie mogę brać leków , pochodnych kwasu acetylosalicylowego . Ten zakaz wbiła mi do głowy za pomocą młotka , dobre 10 lat temu moja Pani doktor kardiolog z Anina . :) W konkretnych indywidualnych przypadkach trzeba się dokładnie pytać lekarza i farmaceuty . pozdrawiam .

Ja chyba jestem jedną z 10 000. uszkodziłam sobie bark i to poważ nie ból mam już 2 tydzień. W pierwszych dniach podano mi Zaldiar oraz Krtonal. Skutki: po ketonalu zresztą forte czarne upławy, a po zaldiarze: w pierwszej godzinie przechodził ból w drugiej nastąpiły zmiany gwałtowne nastrojów zawroty głowy, obkurcz mięśni ust, odruchy wymiotne, szybki oddech, zimne poty, drgawki, głupie uśmiechy i spowolnienie generalnie. Wzięłam tylko 4 tabletki ale dzięki nim mało do grobu nie trafiłam. Trafiłam do szpitala podano mi kroplówkę i zdaje się że nie lada lekarze się przestraszyli. Potem komentowali że rozdawali to niektórym jak cukierki. i czas zweryfikować to podejście. Ale może jestem wjątkiem.

Tramal jest bardzo skutecznym i dobrym lekiem.natomiast ketonal zatrzymuje wodę w organizmie i rozwala żołądek.Mozna wcale nie brać tabletek i niech boli.Przestancie straszyc innych.Kazdy lek trzeba dopasowac do organizmu.Lekarstwo od trucizny różni się dawka a człowiek ma wolna wolę.

Od trzech lat wędruje po moich stawach ta nieuleczalna choroba, i od zawsze ketonal mi pomaga. jak mało boli to 50 wystarcza, jak mocno to funkcjonuję na 200 /na zamienniku-febrofen/ na noc i na dzień. lekarka mi powiedziała, że nie ma sensu brać kilku pięćdziesiątek lepiej wziąć tabletkę o wyższym *nominale* 20 lat temu gdy miałem pierwszy atak /2 letni/ to funkcjonowałem na majamilu. wyniki wszystkie mam w normie, więc lekarka stwierdziła, że ketonal działając przeciwzapalnie jeśli mi pomaga jest ok. efektow ubocznych nie zauważam.

Gość Adams51

Dobrze by loby zasiegnac troche wiedzy. Doreta/Zaldiar jest zdecydowanie mniej szkodliwym lekiem niz ketonal, ibuprom itp itd. a szkodliwym skladnikiem jest paracetamol (czyli Apap), nie wolno leku przedawkowac. Kraza legendy o szkodliwosci tramalu ..... trzeba uwazac jak z kazdym lekiem, ale powtorze lek jest znacznie mniej szkodliwy niz w/w.

Jako aptekarz potwierdzam to co napisał Adam. Mimo ogólnie przyjętych stwierdzeń, jakoby tramadol (Tramal) był lekiem bardziej szkodliwym, muszę was uświadomić, że to właśnie Niesteroidowe Leki Przeciwzapalne, czyli słynny Ketonal, Dexak, Diclac, a nawet Ibuprofen w wyższych dawkach są lekami bardziej szkodliwymi. Przewlekłe ich stosowanie może doprowadzić do zahamowania działania przeciwzakrzepowego, m.in. kwasu acetylosalicylowego (Polocard, Acard), powoduje często wrzody żołądka oraz nadżerki w przewodzie pokarmowym i wchodzą w reakcje z wieloma innymi lekami. Z kolei tramadol przy długotrwałym stosowaniu może uzależniać, ale mimo wszystko jest to i tak bezpieczniejsza opcja niżeli NLPZ. I co ważniejsze, działa nieco dłużej oraz silniej. Dlatego zamiast powtarzać po kimś, najlepiej poczytać nieco publikacji, chociażby na stronie medycyny praktycznej. Pozdrawiam!